- Konu Yazar
- #1
Fatih Sultan Mehmet hangi camiyi yaptırdı?
Eyup Sultan Cami: Fetihten sonra İstanbul’da yapılan ilk camidir. 1458 yılında fatih Sultan Mehmet tarafından türbe ile birlikte yaptırılmıştır. Şimdiki cami ise, 1800 yılında eski caminin minareleri dışında temeline kadar yıktırılarak Hüseyin Efendi gözetiminde yapılandır.Selimiye Camii nereden bakarsan bak?
Edirne’de bulunan Selimiye Camii Osmanlı hükümdarı II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış ve 14 Mart 1575 yılında açılmıştır. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak nitelediği ve 80 yaşında bitirdiği cami Osmanlı-Türk mimarisinin de en önemli eserlerinden biridir.Sultan Ahmet Camii hangi padişah zamanında yapıldı?
Sultan Ahmet Camii hangi padişah zamanında yapıldı?Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır.
7 minareli cami nerede?
İstanbul’un yeni silüetlerinden biri olmaya aday Çamlıca camisi’nin 7 minaresi olacak, dış avlunun ortasına yapılacak sekizgen şeklindeki ”zaman minaresi”nde bir saat yer alacak.Fatih Camii ne zaman yapılmıştır?
Yapımına 1462 yılında başlanmış ve 1469 yılında tamamlanmıştır. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır (Atik Sinan). Cami 1509 İstanbul depreminde büyük hasar görmüş ve II. Bayezid döneminde onarılmıştır. 1766 yılında yaşanan bir depremden dolayı harabe haline geldiği için Sultan III.Fatih Sultan Mehmet türbesinde kimler var?
Fatih Sultan Mehmet türbesinde kimler var?Hazireye defnedilen bazı kişiler şöyle: Ahmed Midhat Efendi, Vezir Ahmed Nazîf Paşa, Edîb Alî Nûsret Bey, Şeyhü’l-islâm Amasyavî Seyyîd Halîl Efendi, Şeyhü’l-islam Dağıstanlı Ömer Hulûsî Efendi, Vali Edîb Paşa, Maârif Nâzırı Emrullah Efendi, Sadrâzam Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Mirliva Gazi Mehmed Zekeriyya Paşa, Âlim Hacı …
Mimar Sinan, cami içindeki yağ lambalarından çıkan isleri bir bölgeye toplayacak hava akımını hesaplayarak, isleri, caminin ana giriş kapısının üzerinde bir odaya topladı. Bu isler, caminin içerisini çevreleyen tezyinat işlemeleri ve hattatların kullanması için mürekkep yapımında kullanıldı.
Selimiye Camiî, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan’ın yaptığı ve Osmanlı’nın önceki başkenti Edirne’de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan’ın, gerek Osmanlı mimârîsinin en önemli eserleri arasında sayılır.
Sultanahmet Camii ne zaman kuruldu?
Sultanahmet Camii ne zaman kuruldu?1616Sultan Ahmet Camii / Açılış tarihi
Ayasofya varken Sultanahmet Camii neden yapıldı?
Tarih boyunca, Ayasofya Kudüs’teki Süleyman Mabedi’ni, Süleymaniye ise Ayasofya’yı aşmak istemiş. Bu rekabetin sonunda Sultanahmet Cami’nin, atalarına çok da saygısızlık yapmaması için yalnızca Ayasofya’yı aşmasına karar verilmiş ve cami, Osmanlı’da başka hiçbir örneği olmayacak şekilde 6 minareli yapılmış.Osmanlı minare sayısı neyi ifade eder?
Sultanahmet Camii’nin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa, dönemin padişahı I. Ahmet’in ‘altın’ minareli cami isteğini ‘altı’ minareli anlamış, camiye altı minareyi birden konduruvermiş. Minarelerin dördünde üç, ikisinde iki olmak üzere toplam 16 şerefenin bulunması da I. Ahmed’in 16. padişah olduğunu gösterirmiş.En çok kaç minareli cami var?
En çok kaç minareli cami var?Sultanahmet Camisi, aynı zamanda Türkiye’nin 6 minareli tek selatin camisi olma özelliğini de taşıyor.
Fatih Camii mezarlığında kimler var?
Fatih Sultan Mehmet’in türbesi, Marmara Bölgesinde bulunan İstanbul il sınırları içinde yer alıyor. İstanbul’un Fatih ilçesinin Fatih Cami külliyesi içindedir. İstanbul Fatih’te bulunan türbe, Fevzi Paşa Caddesi ve Halice bakan yöndedir.Fatih Cami altında ne var?
Bunlar Ayasofya, Aya İrini ve Kutsal Havariler Kilisesi’dir.Fatih cami Haziresi kimler var?
Fatih cami Haziresi kimler var?Günümüzde, hazirede medfun Gazi Osman Paşa, Şeyhülislâm Mehmed Refik Efendi, Ahmed Midhat Efendi, Ahmed Cevdet Paşa, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi, Hattat Sami Efendi, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Ali Emirî Efendi, Mehmed Esad Yesarî, Yesarîzâde Mustafa İzzet, Salih Zeki Bey, Bolâhenk Nuri Bey, Âbidin Paşa, Ahmed Amîş …