AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fasulyede pas hastaligi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fasulyede pas hastalığı neden olur?​

Paslarin gelisimi bulutlu, nemli ve yagisli havalar ve optimum sicakligi 15-24 ° C olan yerlerde daha fazla görülmektedir. Pas hastaligi özellikle geç dikilmis, fazla gübrelenmis ve zarar görmüs bitkilerde çok ciddi problemler olusturabilir.

Taze fasulyenin iyi olduğu nasıl anlaşılır?​

– Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. – Fasulyeyi kırdığınızda “çıt” diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.

Fasulye yaprakları neden kurur?​

Fasulye yaprakları neden kurur?
Yağışlardan sonra havaların birden ısınması hastalığın şiddetini artırır. ilk belirtiler çenek yapraklarda görülür. Gerçek yapraklarda ise önce soluk yeşil renkli, zamanla oldukça geniş olan solgunluklar oluşur. Zamanla bu lekeli yerler kurur.

Sararmış taze fasulye yenir mi?​

Sararmış taze fasulye yenir mi?
Taze fasulye alırken bir tane kırın ve ‘çıt’ sesini duymaya dikkat edin. Kırdığınızda esnememesi ya da zor kırılması taze olmadığını gösteriyor. Diri görüntüsünden uzak, solgun hatta sararmaya yüz tutmuş yeşilliklerin besin değeri çok önemli ölçüde kayboluyor ve bu besinler bozulmaya yüz tutmuş oluyor.

Pas hastalığı nasıl geçer?​

Pas Hastalığı Yaprağın arkasındaysa kırmızı ve/ve ya turuncu kabarcıklar oluşur. Çilek bu hastalıktan en çok etkilenen bitkidir, ancak bu mantar zararsızdır ve bitkilerinizde hiçbir hasara neden olmaz. Bu hastalıkla savaşmak için hasat sonrasında etkilenen yaprakları koparmanız yeterlidir.

Pas hastalıkları nelerdir?​

Pas hastalığı, ekim bitkileri için çok tehlikeli bir hastalıktır, özellikle ılıman ülkelerde tahıllara çok zarar verir. Bu bitki hastalığıyla, kimyasal savaş çoğunlukla kesin bir sonuç verememektedir; ama genetik biliminin gelişmesi sayesinde bu hastalıklara dayanıklı türler elde edilebilmiştir.

Sararan fasulye yapraklarına ne iyi gelir?​

Sararan fasulye yapraklarına ne iyi gelir?
İlk adım: Sararan yaprakları tedaviye başlamadan önce ilkin yaprakları çok iyi bir şekilde temizleyin. Islak bezle silin. Veya duş ile yıkadıktan sonra bez ile silin. İkinci adım: Toprakta element eksikliği veya başka türlü sorunlar varsa giderin.
 
Fasulyede pas hastalığı genellikle bulutlu, nemli ve yağışlı havalarda ve optimum sıcaklığın 15-24 °C arasında olduğu yerlerde daha sık görülür. Geç dikilmiş, fazla gübrelenmiş ve zarar görmüş bitkilerde pas hastalığı ciddi sorunlara yol açabilir. Pas hastalığıyla mücadele etmek için, hasat sonrasında etkilenen yaprakları koparmak yararlı olabilir.

Fasulye yapraklarının kurumasının nedeni genellikle ani sıcaklık değişimleridir. Yağmurdan sonra hava aniden ısındığında hastalıkların şiddeti artabilir. Bunun sonucunda çenek yapraklarda belirtiler ortaya çıkar, gerçek yapraklarda ise soluk yeşil renkli ve geniş solgunluklar oluşabilir.

Sararmış taze fasulyeler genellikle taze olmayabilir ve besin değerlerini kaybetmiş olabilir. Taze fasulye alırken "çıt" sesini duymaya dikkat etmek, esnememesi ya da zor kırılması durumunda tazeliğini kaybetmiş olabileceğini gösterebilir.

Pas hastalığının bitkiler üzerindeki etkileri genellikle kırmızı veya turuncu kabarcıklar şeklinde görülür. Çilek bu hastalıktan olumsuz etkilenir ancak zararsızdır ve bitkilere genellikle ciddi zarar vermez. Pas hastalığına karşı yapabileceğiniz mücadele yöntemlerinden biri, etkilenen yaprakları hasat sonrasında çıkarmaktır.

Sararan fasulye yapraklarına iyi gelebilecek bir yöntem, yaprakları temizlemek ve topraktaki eksik elementleri ve diğer sorunları gidermektir. Yaprakları ıslak bezle veya duş ile temizleyerek başlayabilir ve ardından topraktaki sorunları tespit ederek gidermeye odaklanabilirsiniz.
 
Geri
Üst