AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fasulye omru ne kadardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.555
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fasulye ömrü ne kadardır?​

Bodur tiplerde vejatasyon süresi 70-80 gün, sarılıcı tiplerde 130-140 gün, yarı sarılıcı tiplerde 80-90 gün arasındadır.

Taze fasulye nasıl saklanır?​

Taze fasulye nasıl saklanır?
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.

Fasulye buzdolabında nasıl saklanır?​

Yeterince pişen fasulyelerin rengi döndükten sonra ocağı kapatabilirsiniz. Soğuyan fasulyeleri birer pişirim olacak şekilde buzdolabı poşetlerine doldurarak havasını alın ve ağızlarını kapatın. 4-6 kişilik bir aile için 2kg’lik taze fasulyeden 4 poşet hazırlayabilirsiniz.

Kuru fasulye ne kadar dayanır?​

Kuru fasulye ne kadar dayanır?
Kuru fasulyenin raf ömrü 2 yıldır. Elinizde bulunan kuru fasulye raf ömrünü tamamlamışsa, o fasulye ile lezzetli yemek yapamazsınız.

Taze fasulyeden Zehirlenilir mi?​

Taze fasulyeler tüketilmeden önce mutlaka haşlanmalıdır çünkü içinde bulunan Phasin isimli zehirli madde sadece ısıyla parçalanabiliyor. Ayrıca: Kaynama suyuna biraz soda atılırsa fasulyeler daha çabuk yumuşar.

Fasulyenin kılçıklı olduğu nasıl anlaşılır?​

Fasulyenin kılçıklı olduğu nasıl anlaşılır?
– Fasulyenin içinde bulunan taneler çok büyükse bu fasulyenin bayat olduğunun bir işaretidir. – Eğer kılçıksız bir fasulye seçmek istiyorsanız eni en dar olan fasulyeyi almalısınız. Genelikle geniş fasulyeler, kılçıklı olurlar.

Taze fasulye kış için nasıl saklanır?​

Poşeti bağladıktan sonra fasulyeleri tekrar bir poşete daha koyun. Poşetin havasını alıp, düğüm atın. Fasülyeniz 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız kışlık taze fasulyeyi derin dondurucuda uzunca bir süre saklayabilirsiniz.

Dondurucuya taze fasulye çiğ konur mu?​

Dondurucuya taze fasulye çiğ konur mu?
Taze fasulye derin dondurucuda pişmiş veya çiğ olarak saklanabilir.

Kuru fasulyenin tarihi geçerse ne olur?​

Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir . Pişirdiklerinde yumuşamaları daha uzun zaman alacaktır – ve bazen tamamen yumuşamayacaktır – yaklaşık bir veya iki yıl sonra, ancak yaşlandıkları zaman besin değerlerini kaybetmezler, böylece raf ömürleri belirsiz olarak sınıflandırılır.

Bozulmuş kuru fasulye yersek ne olur?​

Bozulmuş kuru fasulye yersek ne olur?
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
 
Fasulye ömrü ve saklanması hakkında detaylı bilgiler veren yayında, farklı konular hakkında sorular ve cevaplar bulunmaktadır. İlgili bilgileri özetleyerek açıklamalar yapabilirim:

1. **Fasulye Türlerinin Vejetasyon Süreleri:**
- **Bodur tiplerde** vejetasyon süresi **70-80 gün**,
- **Sarılıcı tiplerde** ise **130-140 gün**,
- **Yarı sarılıcı tiplerde** ise **80-90 gün** arasındadır.

2. **Taze Fasulyenin Saklanması:**
- Pişen fasulyeler oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletilmelidir.
- Soğuyan fasulyeleri buzdolabı poşetlerine koyarak havasını alıp, ağızlarını kapatın.
- Daha sonra buzdolabı poşetlerini dondurucuya yerleştirin. **2 poşet kullanmak**, fasulyelerin diğer kokuları almasını engeller.

3. **Fasulyenin Buzdolabında Saklanması:**
- Pişen fasulyelerin rengi döndükten sonra buzdolaba koyulmalıdır.
- Soğuyan fasulyeler poşetlenerek havası alınmalı ve ağızları kapatılmalıdır.
- 4-6 kişilik bir aile için **2kg taze fasulyeden 4 poşet hazırlanabilir.**

4. **Kuru Fasulyenin Raf Ömrü:**
- **Kuru fasulyenin raf ömrü 2 yıldır.** Eğer kuru fasulye raf ömrünü tamamlamışsa, lezzetli yemekler yapmak mümkün olmayabilir.

5. **Taze Fasulyenin Zehirlenme Riski ve Saklanması:**
- **Taze fasulyelerin mutlaka haşlanması gerekmektedir.**
- İçerisinde bulunan Phasin adlı zehirli madde sadece ısı ile parçalanabilmektedir.
- Ayrıca, fasulyelerin daha çabuk yumuşaması için kaynama suyuna bir miktar soda eklemek önerilmektedir.

6. **Bozulmuş Kuru Fasulye ve Besin Zehirlenmesi:**
- Bozulmuş gıdaların tüketilmesi besin zehirlenmesine neden olabilir.
- Belirtiler arasında mide ağrısı, ishal ve kusma bulunmaktadır.
- Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir ancak zamanla yumuşama süresi uzayabilir.

Yukarıdaki bilgiler fasulye ile ilgili önemli konuları kapsamaktadır. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst