AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fason Uretim Nedir - Fason Uretim Hakkında Bilgi

haberci

Yeni Üye
Fason Uretim Ne demek,
Fasoni Uretim Hakkında Bilgi
Fason uretim ya da kısaca Fason, biri diğerine gore ekonomik ustunluğe sahip iki firma arasındaki ilişki sonucu, kucuk firmanın buyuk firma icin anlaştıkları turde, miktarda ve kalitede sureli olacak şekilde uretim yapması ve bu uretimi anlaştıkları tarihte teslim etmesidir
Oncelikle Avrupa olmak uzere tum dunyada 1960 ’lı yıllarda başlayan işci eylemleri ve 1970 ’lerdeki petrol krizi coğu ulkede onemli ekonomik sıkıntılar yaratmıştı İşgucu piyasası da bundan payını almış, işciler sık sık greve gitmişlerdi Grevlerde gecen sure, uretimin surekliliği onundeki en buyuk engeldi Bunun etkisi buyuk uretim yapan firmalar uzerinde daha da fazlaydı ozellikle buyuk olcekli imalathanelerde urun ceşitliğinin uretim takibinin zor oluşu nedeniyle uretim sureci ve sonrası ortaya cıkan geri bildirimlerin duzeltilmesi noktasında ceşitli urun uretilmesi buyuk olcekli uretim yapan yapan imalathaneler icin ekonomik bir yontem olmayışı bu acıdan serbest piyasa anlamıyla rekabetci ve bol ceşitli urun uretimi noktasında kapitalist pazarın ihtiyaclarını karşılatacak şekilde urun ceşitliği gereksinimini ekonomik acıdan karşılamanın tek yolu moduler bir şekilde kucultulmuş olcekli uretim noktalarına donmek zorunluğu sebebiyle Fason uretim modeli bu gelişmeler uzerine ortaya cıktı ozellikle tekstil sektoru işcilerine makine ve calışma alanı vererek onların kucuk atolyeler acmalarını sağladılar bazı işletmelerde bu ufak atolyeler buyuk fabrikaların icinde yer alamaktadır Boylece hem maliyeti duşurmuş oldular, hem de uretimde surekliliği sağladılar Maliyet duşmesinin nedeni harici atolyelerde ise uretimi coğunlukla kendi ailesiyle birlikte gercekleştirip, ayrıca bir işcilik ucreti odememesinden kaynaklanıyordu
Fason uretim gunumuzde de aynı temel esasları uzerine calışma ilkeleriyle devam etmektedir

Fason üretim, ekonomik olarak üstünlüğe sahip olan bir firmanın, başka bir firma ile anlaşarak belirli bir türde, miktarda ve kalitede üretim yapması için küçük bir firmayı seçmesidir. Bu anlaşmaya göre küçük firma, üretimi belirlenen tarihte teslim etmelidir.

Fason üretim modeli, özellikle 1960'lı yıllarda Avrupa'da başlayan işçi eylemleri ve 1970'lerdeki petrol krizi sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, işçi grevleri büyük ekonomik sıkıntılara neden olmuş, üretim sürekliliğini olumsuz etkilemiştir. Büyük ölçekli imalathanelerde ürün çeşitliliği ve takip zorluğu nedeniyle, fason üretim ekonomik bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır.

Tekstil sektöründe özellikle işçilere makine ve çalışma alanı sağlayarak küçük atölyelerin açılmasını teşvik etmek amacıyla fason üretim modeli uygulanmıştır. Bu sayede maliyet düşürülmüş ve üretim sürekliliği sağlanmıştır. Harici atölyelerde üretim yapılması, ayrıca işçilik ücreti ödenmemesi nedeniyle maliyetler de düşmüştür.

Günümüzde de fason üretim, temel prensiplerini koruyarak devam etmektedir. Firmalar arasındaki işbirliği ve özel yeteneklere sahip işletmelerin desteklenmesi açısından önemli bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Geri