- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Fas bir Arap ülkesi mi?
Fas, Afrika’nın Kuzey ucunda, Arap ve Berberi’lerin ağırlıkta olduğu, aynı zamanda İslam coğrafyasında ve tarihinde önemli yeri olan bir ülke. Ülkenin ismi Arapça’da El-Mağrip, yani “Batı”. İngilizce (ve diğer birçok dilde) Marakeş şehrinden hareketle “Morocco” olarak geçiyor.Türkler neden Fas diyoruz?
Eskiden Osmanlı feslerinin ülkede bulunan Féz Şehri’nde üretiliyormuş. Bu isim zamanla kalıplaşarak, Ülke Türkçe’de “Fas” olarak anılmasına neden olmuştur. Ülke isminin kendi dilindeki anlamı “El-Magrip” yani “en batıdaki yer” anlamına gelmektedir. Arapça’daki anlamı ise “akşam” demektir.İkinci Fas Krizi Berlin tarafından çıkarıldı ve Avrupa büyük güçlerinin arasını açtı. Krizin ardından imzalanan Fes Antlaşması’yla Fas tam olarak bir Fransız sömürgesi haline geldi ve Kuzey ile Güney Sahra sınır bölgeleri İspanya’ya bırakıldı.
Hangi ülkeler Arap?
Bu devletler Suriye, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Yemen’dir.
Fas ülkesi nasıl bir ülke?
Fas, monarşiyle yönetilen bir devlettir. Kuzey Afrika’da toprakları olmasına rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Fas, Arapların hakimiyetinde geçen yılların ardından uzun süre de Batı ülkeleri tarafından sömürge olarak kullanılmıştır.
Fas ülkesinin neleri meşhurdur?
Fas’ın Neyi Meşhur? Fas’ta deri çantalar, hasır ürünler kadar çeşit çeşit baharatlar, nane çayı, babuş denilen terlikleri ve Tajin kapları (yöresel yemekleri pişirdikleri kaplar) ülkenin en meşhur ürünleri arasında sayılır.Fas yönetim şekli nedir?
MonarşiParlamenter sistemÜniter DevletMeşrutî monarşiFas/HükümetFas yemekleri denince ilk akla gelenler tajin (tagine) ve kuskus (couscous), ülkenin milli yemekleri bunlar. Tajin bizim güvecimize hayli benziyor, damak tadımıza yakın. Öncelikli tercihimiz farklı lezzetleri denemek olsa da deneyecek daha farklı bir şey olmayınca hemen tajine yöneldik.
Fas kralı kim?
VI. Muhammedşu tarihten beri: 1999Fas/Kral
Fas mezhebi nedir?
İslam Fas’ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas’taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam’dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail’e göç etmiştir.