Farmasotik Teknoloji GMP Nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Farmasötik Teknoloji GMP Nedir?​

GMP (İyi Üretim Uygulamaları), bir ürünün güvenilir bir şekilde imal edildiğini gösteren belgedir. GMP çoğalan insan ölümlerinden sonra, FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve WHO(Dünya Sağlık Örgütü) tarafından belirlenen kurallardır. GMP kaliteli standartlarda üretimin yapılıp yapılmadığını güvence altına alır.

GMP zorunlu mu?​

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin (gıda, ilaç , medikal cihazlar vs,) üretim şartları GMP kurallarını sağlamak zorundadır. Üretimin yapılabilmesi için GMP kurallarının sağlanması esastır.
Türkiye’de geçerli GMP Kılavuzu Hangi Uluslararası Kılavuz ile uyumludur *?
PIC/S Üyesi Ülkeler ile uygulamada paralellik teşkil etmek üzere, PIC/S GMP Kılavuzuna uyumlaştırılmış, güncellenen İyi İmalat Uygulamaları(GMP) Kılavuzu (Türkçe ve İngilizce versiyonlar), 05 Mayıs 2016 tarihinde Kurum Başkanlık Makamınca onaylanmıştır.
Ilaçta GMP ne demek?
GMP, İngilizce karşılığı olan Good Manufacturing Practices ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır ve İyi Üretim Uygulamaları anlamına gelmektedir. İlaç, tıbbi araçlar, gıda ve kozmetik gibi insanların doğrudan sağlığını ilgilendiren ürünlerin güvenilir ortamlarda ve koşullarda üretilmesi gerekmektedir.

GMP ne anlama gelir?​

GMP (Good Manufacturing Practices) İyi Üretim Uygulamaları Nedir; Ürünlerin kirlenme olasılığını önlemek amacıyla, kirletici ve kontamine etkisi olan iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemler içeren bir standarttır.

GMP Belgesi ni kimler alabilir?​

Bu durumda bütün gıda üretimi yapan firmalar, ilaç firmaları, insan ve hayvanlarda kullanılan tıbbi amaçlı araç ve gereç üreten firmalar ve kozmetik firmaları GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi Belgesi’ni alabilirler.
GMP sertifikası ne ise yarar?
Gmp gıda, ilaç, tıbbi cihaz ve medical ve kozmetik alanlarında üreticinin yüksek kalitede ve yasal koşullarda üretim yapmasını sağlayan asgari şartların güvencesidir. GMP (good manufacturing practice) İyi Üretim Uygulamaları olarak türkçeye çevrilebilir.
GMP Kuralları Nelerdir?
GMP (Good Manufacturing Practices) Yani Türkçe anlamı ile İyi Üretim Uygulamaları , Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir.

Geri