AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Farkli uzum turlerinden elde edilen saraplarin dengelenmesi amaciyla birbirleri ile karistirilmasi islemine ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Farklı üzüm türlerinden elde edilen şarapların dengelenmesi amacıyla birbirleri ile karıştırılması işlemine ne ad verilir?​

Karışım: Farklı üzüm türlerinden elde edilen iki veya daha fazla şarabı karıştırmak (aynı zamanda farklı bağlara, farklı bölgelere veya farklı mahsullere ait şaraplar için de kullanılır), farklı üzüm türlerinin şırasından elde edilen şaraba karışım denir.

Kırmızı sek şarap ne demek?​

Kırmızı sek şarap ne demek?
Sek – Dömisek – Tatlı şarap terimlerini şarabın içinde bulunan şeker miktarına göre tanımlıyoruz. * Litresinde 4 gr altında şeker bulunan şaraplara sek şarap denir.

Şarap kaç mikron filtreden geçirilir?​

Gözenek çapı 0,3 mikrometrenin üzerinde olan kolloidlerden şarabımızı plakalı filtreler kolayca ayırırlar. Şarapta problem yaratan kolloidlerin büyüklükleri 0,1 mikrometrenin altında olanlardır. Böyle durumlarda membran fitreler tercih edilmektedir.

Eski şaraplara ne denir?​

Eski şaraplara ne denir?
Vintage (Rekolte): Bağbozumu anlamına gelmesinin yanı sıra şarabın, üzümlerin toplandığı yıl üretildiği anlamını da taşır. Non-Vintage: Değişik yıllarda üretilen şarapların harmanlanmasıyla elde edilir.
Karışım şaraba ne denir?​
Karışım. Farklı üzüm türlerinin şırasından elde edilen şaraba karışım denir. Aynı zamanda farklı bağlara, farklı bölgelere veya farklı mahsullere ait şaraplar için de kullanılır.

Dry şarap neyi ifade eder?​

Dry şarap neyi ifade eder?
Şaraplar sek (dry), -bu tanım tatlı olmayan manasında kullanılır; dry’ın türkçe meali olarak düşünülmüş- yarı sek (yarı tatlı – dömi sek), tatlı olmak üzere; 3 farklı tatlılık seçeneğine sahipler.

Şarap kaç günde süzülür?​

Bu aşama özellikle renk yönünden kırmızı şarapta daha önemlidir. Kırmızı şarap üretimi için bu işlem 10-15 gün, rosé şarap için 8-48 saat kadar beklemek yeterli olur. Beyaz şarap üretiminde bu işlem uygulanmaz. İşlemin bitiminde şıra içerisindeki cibre ayrılır[4, s.24].

Şarap gurmesi ne demek?​

Şarap gurmesi ne demek?
Tadım için şampanya kadehi, şarap kadehi ve diğer şarap aksesuarı kullanılır. Sadece tat alma değil, görme, koklama ve ağız duyusuna da hitap eden, profesyonellere olduğu kadar amatörlere de seslenen bir uğraştır. Bu dalda profesyonel olarak çalışanlara ‘oenologue’ denir.

Apelasyon ne demek?​

Apelasyon, şarap kökeninin kontrol edilmiş bir biçimde adlandırılması işlemine denilmektedir (Çalışkan, 2013: 42).
 
Şarap üretiminde kullanılan terimleri ve süreçleri detaylı bir şekilde açıklamışsınız, bu konularla ilgili bilgi sahibi olduğunuz belli oluyor. Şimdi, size sormak istediğiniz başka bir konu var mı? Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst