AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Farkli turde tamlama nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Farklı türde tamlama nedir?​

İsim tamlamaları bu belirtilen ekleri alıp almama durumlarına bağlı olarak çeşitli türlere ayrılırlar. Toplam dört çeşit isim tamlaması vardır. Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.

Tamlama türü nedir?​

Bir ismin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir isim, zamir veya sıfatla anlam ilişkisi kurarak oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar bir söz öbeğidir ve en az iki kelimeden oluşur, tek sözcüklü tamlama olmaz.

Tamlama ne denir?​

Tamlama ne denir?
Tamlama, bir kelimenin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir kelimeyle anlam ilişkisi kurularak tamamlanmasıdır.

Zincirleme isim tamlaması araya sıfat girer mi?​

Zincirleme isim tamlamasının en önemli özelliği ikiden fazla isimden bir araya gelmesidir. Zincirleme isim tamlamasında tamlayan da tamlanan da ek alır ya da iki isim tek bir tamlayan ya da tamlanan olur. Bunun yanı sıra zincirleme isim tamlamasında araya sıfat da girebilir.

Sıfat tamlaması hangi soruya cevap verir?​

Sıfat tamlamalarında isme “nasıl” veya “hangi” sorularını sorabiliriz. “Küçük çocuk” örneğine bakarsak, “Nasıl çocuk?” sorusunu sorduğumuzda “küçük” sıfatını bulabiliriz. Aynı şekilde “bu ev” tamlamasında “Hangi ev?” sorusunu sorduğumuzda “bu” sıfatını bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise “Ne?” sorusu sorulmaktadır.

İsim tamlaması olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

İsim tamlaması olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Aralarında anlamca ilgili bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir. En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir.

Tamlama grubu nedir?​

İki ya da daha çok sözcüğün, birbirini değişik ilgilerle tamamladığı söz gruplarıdır. Türkçede “sıfat tamlaması” ve “ad tamlaması” olmak üzere iki tür tamlama vardır. Bir sıfatın, kendisinden sonra gelen bir adla oluşturduğu söz grubuna “sıfat tamlaması” denir.

Tamlamalar nedir ve örnekleri?​

Belirtili isim tamlamalrında birinci isim, ikinci ismin ( varlığın adı ) kime, neye ait olduğunu olduğunu gösterir. Tamlayan isim : ” -in, -ın, -ün, -un ” eklerinden birini alır. Tamlanan isim : ” -i, -ı, -ü, -u ” eklerinden birini alır. ÖRNEK ( 1 ): Okulun bahçesi »»»»» bahçenin, okula ait olduğunu belirtir.

Tamlaması nedir örneklerle?​

Tamlaması nedir örneklerle?

Tamlaması nasıl bulunur?​

İsim tamlamalarında birinci kelimeye tamlayan; ikincisine de tamlanan denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütünler. Tamlayan başta gelir, tamlanan sonda (şiirde yer değiştirebilir). Bu, “Türkçede yardımcı unsur başta; asıl unsur sonda bulunur.” kuralına göre açıklanabilir. Asıl unsur tamlanandır.

Zincirleme isim tamlaması nasıl olur?​

Zincirleme isim tamlamasında en az üç tane isim ve iki tane isim tamlaması bulunmaktadır. İsim tamlamasının baş kısmına ya da son kısmına isim getirilerek oluşan tamlamalardır. İki ya da daha fazla isim tamlaması bir araya gelerek zincirleme isim tamlamasını oluşturur.

Zincirleme sıfat tamlaması nedir?​

Zincirleme sıfat tamlaması nedir?
Bir sıfat tamlamasına çoğu kez “-li” bazen de “-siz” veya 3. kişi iyelik eki getirilerek kurulan ikinci bir sıfat tamlaması.

Sıfat tamlaması nasıl bulunur?​

Sıfat tamlamalarında birinci kelimeye tamlayan; ikincisine de tamlanan denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütünler. Tamlayan, yani sıfat yardımcı unsurdur; tamlanan, yani isim de asıl unsurdur. Tamlayan başta gelir, tamlanan sonda.

Sıfat tamlaması örnekleri nelerdir?​

Sıfat tamlamaları bir ismin işaret ettiği varlık veya kavramın adedi, biçimi, rengi, durumu, konumu vs. hakkında bilgi verir. Örnekler: mavi gökyüzü, yarım ekmek, yaşlı adam, küçük ev, zeytinyağlı sarma, birinci yarışmacı, ikiz yatak, hangi çocuk, öteki okul, görünen köy.

İsim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?​

İsim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?
İsim tamlamalarında ise tamlanana “Ne, neyin, kim, kimin?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz.
 
İsim tamlamaları çeşitli ekleri alıp almama durumlarına bağlı olarak belirli türlere ayrılırlar. Dört çeşit isim tamlaması vardır:

1. Belirtili isim tamlaması: İkinci ismin kime veya neye ait olduğunu gösterir ve tamlayan isim "-in, -ın, -ün, -un" eklerinden birini alırken tamlanan isim "-i, -ı, -ü, -u" eklerinden birini alır. Örneğin, "Okulun bahçesi" tamlamasında "bahçenin, okula ait olduğunu belirtir".

2. Belirtisiz isim tamlaması: Ek almamış iki ismin bir araya gelerek oluşturduğu tamlamadır. Örneğin, "başkan adayı" ifadesinde ek almamış iki isim belirtisiz isim tamlamasını oluşturur.

3. Takısız isim tamlaması: İkinci ismin birinci isme "ki" ekiyle bağlandığı tamlamadır. Örneğin, "kitap okuyan çocuk" ifadesinde "kitap okuyan" tamlama içindeki takısız isim tamlamasını oluşturur.

4. Zincirleme isim tamlaması: İkiden fazla ismin bir araya gelerek oluşturduğu tamlamadır. Zincirleme isim tamlamasında tamlayan ve tamlananlar ek alabilir veya araya sıfat da girebilir.

İsim tamlamalarını bulmak için genellikle tamlanana "Ne, neyin, kim, kimin?" gibi sorular sorularak tamlayanı bulabiliriz. Örneğin, "anne kızı" tamlamasında "kimin kızı" sorusu sorulduğunda "anne" kelimesi tamlayanı, "kızı" kelimesi ise tamlananı gösterir.
 
Geri
Üst