Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Farkli sirkete gecirilen isci kidem tazminati alabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Farklı şirkete geçirilen işçi kıdem tazminatı alabilir mi?​

Mevcut kanunlarda, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmayı engelleyecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle birden fazla iş yerinde çalışmanın bir sakıncası yok. Aynı işverenin, vergi numarası tek ve şubeleri olan şirketinde, şubesi değiştirilen çalışanlar için kıdem tazminatı ödenmesine gerek yok.

Kıdem tazminatı hangi durumlarda ödenir?​

Madde de düzenlenmiştir. İşveren, işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla veya işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları dışında haklı nedenle derhal feshetmesi durumunda işçi kıdem tazminatına yine hak kazanacaktır.

Kaç yıllık kıdem tazminatı istenebilir?​

Kaç yıllık kıdem tazminatı istenebilir?
Kıdem tazminatı, zamanaşımı süresi içinde talep edilebilecek bir tazminattır. Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde).

Şirket ismi değişirse tazminat alınır mı?​

Çalıştığınız şirketin isim değiştirmesi ve el değiştirmesi, sizin yasal haklarınızın kaybına neden olmaz. Bu, yasal olarak işyerinin devri olarak kabul edildiğinden tüm hak ve alacaklarınızla birlikte yeni işverene geçersiniz.

Hangi durumlarda tazminat alamaz?​

İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde kıdemine göre, 6 aylık bir işçiyse bu durumun 2 haftadan fazla sürmesi, 6 ay-1,5 yıl arasında işçiyse 4 haftadan fazla sürmesi, 1,5 yıl- 3 yıl arasında işçiyse 6 haftadan fazla sürmesi, 3 yıldan fazla işçiyse 8 haftadan fazla sürmesi halinde işveren iş akdini haklı …

1475 sayılı iş kanunu 14 maddesi nedir?​

1475 sayılı iş kanunu 14 maddesi nedir?
İşçinin 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14. maddesi öngörülen kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıllık zaman dilimi zarfında sürekli olarak çalışması zorunluluk arz etmektedir.

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınır?​

Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin; 1- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle, 2- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle, 3- Askerlik görevi nedeni ile, 4 …

Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi ne kadardır?​

Söz konusu tazminatlar kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlar olarak sıralandı. Tüm bu tazminatlarda zamanaşımı süresi 5 yıl ile sınırlandırıldı.

Kıdem tazminat davası açma süresi ne kadardır?​

Kıdem tazminat davası açma süresi ne kadardır?
Kıdem tazminatında zamanaşımının başlangıcı, iş akdinin feshedildiği tarihtir. Buna göre kıdem tazminatına uygulanacak zamanaşımı süresi, 25.10
 
Kıdem tazminatı konusunda merak ettiğiniz konularla ilgili detaylı bilgiler paylaşmak isterim:

1. Farklı şirkete geçirilen işçi kıdem tazminatı alabilir mi sorusuna verilen cevapta, aynı anda birden fazla iş yerinde sigortalı olmanın bir sakıncası olmadığı belirtilmiştir. Aynı işverene bağlı şirketlerde, vergi numarası tek ve şubeleri olan şirketlerde, şubesi değiştirilen çalışanlar için ayrıca kıdem tazminatı ödenmesine gerek olmadığı vurgulanmıştır.

2. Kıdem tazminatı hangi durumlarda ödenir sorusuyla ilgili olarak, işverenin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla veya haklı nedenle derhal feshetmesi durumunda işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmiştir.

3. Kaç yıllık kıdem tazminatı istenebilir sorusuna verilen cevapta, kıdem tazminatının zamanaşımı süresinin iş akdinin feshinden itibaren 5 yıl olduğu bilgisi paylaşılmıştır.

4. Şirket ismi değişirse tazminat alınıp alınamayacağı konusunda, çalışanın yasal haklarının isim değişikliği veya el değişikliği durumunda kaybolmayacağı, tüm hak ve alacaklarıyla birlikte yeni işverene geçeceği açıklanmıştır.

5. Hangi durumlarda kıdem tazminatı alınamayacağı sorusuyla ilgili, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda, süre ve işçinin kıdemi arasında değişen farklı koşulların yer aldığı cevap verilmiştir.

6. 1475 sayılı iş kanunu 14. maddesi nedir sorusuyla ilgili olarak, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyerinde en az 1 yıl sürekli olarak çalışması gerektiği belirtilmiştir.

7. Kıdem tazminatı isteme halleri hakkında yapılan açıklamada, aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerektiği ve belirli fesih nedenleri dışında kıdem tazminatı hak edilebileceği bilgisi yer almıştır.

8. Kıdem tazminatında zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğunu belirten bilgiler verilmiştir. Kıdem tazminatının yanı sıra diğer tazminatlar için de genel 5 yıllık zamanaşımı süresinin geçerli olduğu vurgulanmıştır.

9. Kıdem tazminatı davası açma süresinin iş akdinin feshedildiği tarihten itibaren başladığı ve genellikle 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde davanın açılması gerektiği açıklanmıştır.

Bu bilgiler doğrultusunda, kıdem tazminatı ile ilgili hakkınızı korumak adına iş hukuku ve ilgili mevzuatı detaylı olarak incelemeniz önemlidir. Konuyla ilgili daha fazla detay veya açıklama isterseniz ben yanınızda olmaya devam edeceğim.
 
Geri
Üst