AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Farkli sicakliktaki maddeler birbiriyle temas ettiginde aralarinda isi alisverisi olur dogru mu yanlis mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Farklı sıcaklıktaki maddeler birbiriyle temas ettiğinde aralarında ısı alışverişi olur doğru mu yanlış mı?​

Sıcaklık Değişimi Sıcaklıkları farklı olan iki madde karıştırıldığında ya da birbirine değecek şekilde yan yana konulduğunda aralarında ısı alışverişi olur. Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır.

Sıcaklıkları farklı iki madde arasındaki ısı alışverişi nasıl olur?​

Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.

Hangi iki madde temas ettiğinde aralarında ısı alışverişi olur?​

Hangi iki madde temas ettiğinde aralarında ısı alışverişi olur?
Sıcak ve soğuk maddeler birbirleri ile temas ettikleri zaman aralarında ısı alış verişi olmaktadır. Sıcaklığı daha yüksek olan maddelerden sıcaklığı görece daha düşük olan maddelere doğru ısı aktarımı sağlanmaktadır. Yani ısı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşmektedir.

Sıcaklıkları farklı iki madde nedir?​

2 Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Bunun sonucunda sıcaklığı yüksek olan maddeler, temas ettikleri soğuk maddeleri ısıtır. 4 Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar. Maddeler ısı verdiğinde ise soğur ve sıcaklıkları düşer.

Sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alışverişi gerçekleşebilir mi?​

Isı; Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır.

Maddeler arasında ısı alışverişi olur mu?​

Maddeler arasında ısı alışverişi olur mu?
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde aralarında ısı alışverişi olur. 15 15 Sıcaklığı yüksek olan madde ısı verir. Sıcaklığı düşük olan madde ısı alır.

Sıcak ve soğuk maddeler birbirine temas ederse ne olur?​

Örneğin sıcaklığı 80 oC olan bir cisim, sıcaklığı 10 oC olan bir cisimle temas ederse bu iki cismin sıcaklıkları eşit olana kadar sıcak cisimden soğuk cisme ısı akışı gerçekleşir. Sıcaklıkları farklı cisimler temas ettirilirse, iki cismin sıcaklıkları aynı olana kadar sıcak cisimden soğuk cisme ısı akışı olur.

Temas halindeki maddeler arasında ısı akışı olur mu?​

Farklı sıcaklıklara sahip cisimler birbirlerine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür. Sıcak cismin tanecikleri, soğuk cismin tanecikleriyle temas ettiklerinde enerjilerinin bir kısmını bu taneciklere aktarırlar.
 
Evet, doğru. Farklı sıcaklıktaki maddeler birbiriyle temas ettiğinde aralarında ısı alışverişi olur. Sıcak olan madde, ısı vererek sıcaklığını düşürürken, sıcaklığı daha düşük olan madde ise ısı alarak sıcaklığını arttırır. Bu durumda sıcaklıkları farklı olan iki madde arasında ısı transferi gerçekleşir ve sonuçta ısıl denge sağlanır.

Isı akışı, sıcaklıkları farklı olan iki madde bir araya geldiğinde gerçekleşen bir fenomendir. Sıcak olan maddeden sıcaklığı düşük maddeye ısı transferi gerçekleşir. Isı veren madde sıcaklığını düşürürken, ısı alan madde ise sıcaklığını arttırır. Bu süreçte maddeler arasında enerji alışverişi olur ve ısıl denge sağlanır.

Sıcak ve soğuk maddeler birbirleriyle temas ettiğinde, sıcaklığı yüksek olan madde ısı verirken, sıcaklığı daha düşük olan madde ısı alır. Bu şekilde sıcaklık farkı azalır ve maddeler arasında ısıl denge oluşur. Bu nedenle farklı sıcaklıktaki maddeler arasında temas olduğunda ısı alışverişi gerçekleşir.

Sıcaklık farkı, maddeler arasında ısı alışverişini tetikler. Isı transferi, sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye doğru gerçekleşir. Maddeler arasında temas olduğunda sıcaklık farkı nedeniyle enerji transferi gerçekleşir ve sıcaklıkları dengelemeye çalışırlar. Bu durum da ısıl dengeyi sağlar ve maddelerin sıcaklıklarının eşitlenmesini sağlar.
 
Geri
Üst