AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Farkli mevsimlerin yasanmasi sebebi nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Farklı mevsimlerin yaşanması sebebi nedir kısaca?​

Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.

Mevsim kavramı nedir?​

Mevsim kavramı nedir?
Birbirinden farklı hava olaylarını bir yıl içerisinde yaşadığımız bölümlere mevsim denir. Dört temel hava değişikliği ile mevsimler oluşur. Yani yıl içerisinde toplamda 4 tane mevsim vardır. Bu mevsimler yaz, sonbahar, ilkbahar ve kış olarak bilinir.

Yaz mevsimi nasıl meydana gelir?​

Dünya güneş etrafında dönmesi sonucunda bir açı oluşturur. Oluşan açı da bir nevi mevsimlerin oluşmasını sağlar.” Dünyada güneşi sürekli dik açıyla alan bölge Ekvator’dur. Dolayısıyla sürekli yaz ayları yaşanır.

Kuzey ve güney yarım kürede farklı mevsimlerin oluşmasının nedeni nedir?​

Kuzey ve güney yarım kürede farklı mevsimlerin oluşmasının nedeni nedir?
Mevsim veya sezon, Dünya’nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarına verilen isimdir. Eylüle kadar kuzey yarım küre, güneye göre Güneş’e daha dönüktür ve daha çok Güneş tarafından ısıtılır.
21 Haziranda en uzun gündüz hangi yarım kürede?​
21 Haziran’da yaşanan yaz gün dönümü Kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı gün olmakla birlikte aynı zamanda Güney yarımkürede de en uzun gecenin yaşandığı tarihtir.

Mevsim nedir 9 sınıf?​

Mevsim nedir 9 sınıf?
Mevsimler güneşin gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mevsimlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketidir. Her iki yarım kürede de mevsimler birbirinin tersi olarak yaşanır.

Yaz mevsimi kaç ay sürer?​

Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; sonbahar,23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

Kuzey Yarim Kurede kış mevsimi Yasanirken güney yarım kürede yaz mevsiminin Yasanmasinin sebebi nedir?​

Kuzey Yarim Kurede kış mevsimi Yasanirken güney yarım kürede yaz mevsiminin Yasanmasinin sebebi nedir?
Kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede kış mevsiminin uzun sürmesinin nedeni dünyanın güneş çevresindeki yörüngesinin elips şeklinde olmasıdır. Bu durumun ortaya çıkmasına yol açan sebep ise merkezkaç kuvvetidir.

Türkiye’nin iklim özelliklerinden hangisi Kuzey yarım kürede yer alması ile ilgilidir?​

– Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının Yaz ayları, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının Kış ayları olması Türkiye’nin Kuzey Yarım Küre’de olduğunun kanıtıdır. Güney Yarım Küre ile Kuzey Yarım Küre arasında Yaz – Kış aylarının farklı olmasının sebebi 23° 27′ lik eksen eğikliğine bağlıdır.

Dünyanın eksen eğikliği nasıl oluşur?​

Dünyanın eksen eğikliği nasıl oluşur?
Bu eğiklik yaklaşık 4,5 milyar yıl önce gezegenimsilerin ve diğer büyük cisimlerin (örn.Theia: Mars büyüklüğünde bir gökcismi) Dünya’ya çarpmasıyla oluştu. Gezegenin gelişiminin ilk aşamalarında meydana gelen bu büyük ölçekli çarpmalar Dünya’nın hizasını bozacak kadar kuvvetliydi.
Farklı yarım kürelerde aynı zamanda aynı mevsimler yaşanır neden?​
Dünya yaklaşık 23° olacak şekilde eğik bir biçimde durmaktadır.Bu doğrultuda yaz aylarında Güneş ışınları Kuzey Yarım Kure’ye daha dik gelmekteyken, Kış ayları olarak bildiğimiz aylarda ise Güney Yarım Küre’ye daha dik gelmektedirler. Bu doğrultuda bir yarım kürede kış yaşanırken, bir diğerinde ise yaz yaşanmaktadır.

Dünyanın eksen eğikliği sabit mi?​

Dünyanın eksen eğikliği sabit mi?
Dünya’nın eksen eğikliği, 41.000 yıllık bir döngüde 22,1° ila 24,5° derece arasında değişir. Şu anda yaklaşık 23° 26′ 11,3″dir (veya 23,43648°) ve giderek azalmaktadır.

Dünyanın eksen eğikliği kim buldu?​

240’ta Dünya’nın eksen eğikliğini 23 derece 51 dakika olarak hesaplayan ve doğruya en yakın değeri bulan kişi Yunanlı matematikçi Eratosthenes’tir. Eratosthenes, Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi’nin müdürüydü ve 2255 yıl önce dünyanın çevresini de doğruya en yakın olarak yine o hesaplamıştı.

Yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsiminin yaşanmasının sebebi nedir?​

Yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsiminin yaşanmasının sebebi nedir?
 
Kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanırken güney yarım kürede yaz mevsiminin yaşanmasının temel sebebi Dünya'nın eksen eğikliğidir. Dünya, güneşe olan eğikliği sebebiyle güneş ışınlarını farklı şekilde alır. Yani Dünya, güneş çevresinde dönerken eğik yörüngesinden dolayı güneş ışınları farklı açılarda farklı bölgelere ulaşır. Kuzey yarım küre, güneye göre güneşe daha az eğik durduğu için yaz mevsimi yaşarken, güney yarım küre daha dik bir açıyla güneş ışınları alır ve dolayısıyla kış mevsimini yaşar.

Bu durum aynı zamanda Dünya'nın eliptik yörüngesi ve merkezkaç kuvvetinin etkileriyle de ilişkilidir. Yani Dünya güneşin etrafında dönerken eliptik yörüngesi nedeniyle güneşe olan mesafesi de değişebilir, bu da mevsimlerin oluşumunu etkiler.

Sonuç olarak, kuzey ve güney yarım kürede farklı mevsimlerin yaşanmasının temel sebebi Dünya'nın eğik eksenine, eliptik yörüngesine ve güneşe olan uzaklık değişimlerine bağlıdır.
 
Geri
Üst