Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fark ettim nasil yazilir TDK?

Editör

Yeni Üye

Fark ettim nasil yazilir TDK?​

Bu kelime genellikle Farkettim şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Fark ettim şeklinde olmalıdır.

Vaz geçmek nasıl yazılır?​

TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK’ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir. – Bursu kazanamayacağını anlayınca yurt dışı hayali kurmaktan vazgeçti.

Hemde nasıl yazılır?​

Hemde nasıl yazılır?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Hemde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Hem de şeklinde olmalıdır.

Farkettim nasıl yazılır?​

Farkettim nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre fark etmek, mutlaka ayrı yazılması gerekmektedir. Fark etmek bir zarf kelimesi olup ayırt etmek ve sezmek anlamına gelmektedir.

Farketmez Bitisik mi?​

Türk Dil Kurumu’nda yer alan çevrimiçi sözlükte ”farketmez” sorgulaması yapıldığında bunun bitişik değil ayrı olarak yazıldığını görebiliriz. Fark etmez sözcüğü; etkisi ya da önemi olmayan bir şeyi ifade eder. Bu sözcüğün doğru kullanımı fark etmez şeklindedir.

Vazgeçmek neden bitişik yazılır?​

Kişinin kendi canından vazgeçmesi ve her şeyi göze alması anlamına gelir. Yukardaki iki kelimede de ”geçmek” fiili ayrı yazılmıştır. Fakat vazgeçmek kelimesi birleşik yazılır. Bunun nedeni iki kelimenin anlamca kaynaşmış olmasıdır.

Vaz mı geçtiniz nasıl yazılır?​

Vaz mı geçtiniz nasıl yazılır?
Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız. UYARI: Birleşik fiillerde mi soru eki iki kelimenin arasına da gelebilir: Vaz mı geçtin?

Hemde de ayrı mı?​

Hemde de ayrı mı?
Hem de sözcüğünün yazımı ile ilgili birçok kez hataya düşülmektedir. Türk Dil Kurumu’nun yanı sıra bu başlık altından da ‘Hemde’ şeklinde bitişik yazılması hatalı olup, kelimelerin ayrı yazılması gerekir. TDK’ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır.
Elbette nasıl yazılır TDK?​
zf. (elbe’tte) Her hâlde, şüphesiz, kuşkusuz, elbet: “Bu şato sahibi elbette, şatonun her şeyiyle uğraşmak zorundadır.” -A.

Teşekkürler, doğru yazımı hakkında bilgi verdiğiniz için bolca faydalı bilgi içeren bir liste sağlamışsınız. Türk Dil Kurumu'nun belirttiği doğru yazım kurallarına uygun şekilde kelimelerin nasıl yazılması gerektiğine dair bilgiler vermişsiniz. Ayrıca, "elbette" kelimesinin doğru kullanımıyla ilgili de örnek bir cümle vermişsiniz. Bu detaylı açıklamalar hem kelime bilgisi hem de yazım kuralları konusunda okuyuculara faydalı olabilir. Emeğiniz için teşekkür ederiz.

Geri