AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Falanks nedir anatomi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Falanks nedir anatomi?​

Parmak kemikleri veya falanks kemikleri (Latince: tek. phalanx, çoğ. phalanges), çoğu omurgalının ellerinde ve ayaklarındaki parmaklarda bulunan kemiklerdir. Primatlarda, el ve ayak baş parmaklarında iki falanks, diğer parmaklarda ise üç falanks vardır.

Metakarp ne demek?​

Metakarp ne demek?
Metakarp kemiği, eldeki 5 adet uzun silindir şeklindeki kemiklerden her biri. Bu kemikler bilekten her parmağın alt kesimine kadar uzanarak boğum yaparlar. Metakarp kırıkları, üst ekstremitenin en sık görülen yaralanmalarıdır. Bu kırıklar direkt veya indirekt mekanizmalarla ortaya çıkmaktadır.

Proksimal falanks kemiklerine göre metakarpal kemikler hangi pozisyondadır?​

Proksimal falanks kemiklerine göre metakarpal kemikler hangi pozisyondadır?
Her metakarpal kemik bir şaft ile distal/dijital uçtaki kafa (parmaklara yakın) ve proksimal/karpal uçtaki taban (bileğe yakın) olmak üzere iki ekstremiteden oluşur.

Metakarp Fraktürü nedir?​

(KÜÇÜK PARMAK) metakarp kemiğinin (tarak kemiği) parmak ile eklem yaptığı bölgeye yakın bir yerinden kırılmasıdır. Hemen hemen her zaman sert cisimlere yumruk atma sonrasında karşımıza çıkar. Kırığın pozisyonuna göre açık veya kapalı yöntem tercih edilir.

Metakarpal kemik kırığı kaç günde iyileşir?​

Metakarpal kemik kırığı kaç günde iyileşir?
Ameliyat aksiller veya ulnar sinir bloğu ile gerçekleştirilir. Hastanın tamamen uyuması gerekmez, aynı gün taburcu olabilir. 4-6 hafta sonra kırık iyileşmişse hastanın atel ve telleri alınabilir. Bu dönem sonrasında da fizyoterapi desteği çok faydalı olacaktır.

Proksimal falanks kırığı nedir?​

Proksimal falanks kırığı nedir?
C) Proksimal Falanks Kırıkları Bu kırıklarda, rotasyon ve açılanma, hareket kısıtlılığı ve eklem sertliğine yol açar. En yüksek komplikasyon oranına sahip kırıklardır. 3 mm’ye kadar olan kısalık kabul edilebilir. Tespitte vida, Kteli, mini plaklar kullanılabilir.

Distal falanks kırığı nedir?​

A) Distal Falanks Kırıkları Elin en sık görülen kırıklarıdır. Tüm el kırıklarının %45-50’sini oluşturur. Sıklıkla tırnak yatağı yaralanması ile birliktedir. Tırnak altı hematomunun tedavisi önemlidir.

Boksör kırığı nedir?​

Boksör kırığı nedir?

5 metakarp kırığı nedir?​

5 metakarp kırığı nedir?
 
Falanks kemikleri, çoğu omurgalının ellerinde ve ayaklarındaki parmaklarda bulunan kemiklerdir. Primatlarda, el ve ayak baş parmaklarında iki falanks, diğer parmaklarda ise üç falanks bulunur. Metakarp ise eldeki 5 uzun silindir şeklindeki kemikten her biridir. Bu kemikler bilekten her parmağın alt kesimine kadar uzanarak boğum yaparlar.

Proksimal falanks kemiklerine göre metacarpal kemikler, her biri bir şaft, distal/dijital uçtaki kafa (parmaklara yakın) ve proksimal/karpal uçtaki taban (bileğe yakın) olmak üzere iki ekstremiteden oluşur.

Metakarp fraktürü, küçük parmak metakarpal kemiğinin parmak ile eklem yaptığı bölgeye yakın bir yerinden kırılmasıdır. Kırık genellikle sert cisimlere yumruk atma sonrasında meydana gelir ve kırığın pozisyonuna göre açık veya kapalı yöntem tercih edilebilir.

Metakarpal kemik kırıklarının iyileşme süresi genellikle 4-6 haftadır. Ameliyat aksiller veya ulnar sinir bloğu ile gerçekleştirilebilir ve hastanın aynı gün taburcu olması mümkündür. Atel ve tellerin alınmasının ardından fizyoterapi desteği kırığın daha hızlı ve etkili şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.

Proksimal falanks kırıkları, rotasyon ve açılanma, hareket kısıtlılığı ve eklem sertliğine yol açabilen kırıklardır. Bu kırıklar, en yüksek komplikasyon oranına sahiptir ve tespit için vida, Kteli, mini plaklar gibi yöntemler kullanılabilirken, 3 mm'ye kadar olan kısalık kabul edilebilir.

Distal falanks kırıkları ise elin en sık görülen kırıklarıdır ve tüm el kırıklarının %45-50'sini oluştururlar. Sıklıkla tırnak yatağı yaralanması ile birliktedir ve bu durumun tedavisi önemlidir. Boksör kırığı ise metakarpal kemiklerin kırılması durumunu ifade eder.

Genellikle "5 metakarp kırığı" ifadesiyle belirtilmek istenen durum, eldeki metakarpal kemiklerin herhangi birinin kırılması durumunu ifade edebilir. Bu kırıklar, genellikle uygun tedavi ve iyileşme süreci sonrasında fonksiyonların çoğunlukla geri kazanılmasına olanak tanır.
 
Geri
Üst