Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Faktoring unsurlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.634
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faktoring unsurları nelerdir?​

Factoring şirketlerinin hasılatı başlıca iki kalemden oluşmaktadır. Bunlardan bir tanesi; fatura bedellerinin vadesinde tahsilat, ödenmeme riskinin üstlenilmesi ve diğer hizmetler karşılığında alınan factoring komisyonudur. Diğeri ise; satıcı firmaya yapılan ön ödeme karşılığında tahsil edilen finansman failidir.

Yurt dışı faktoring işlemlerinin kaç tarafı vardır?​

4.2. Uluslararası Factoring: Farklı ülkelerde olan alıcı ve satıcı gerçekleştirdiği factoring işlemidir. Uluslar arası factoring işleminde dört taraf bulunmaktadır. Alıcı, satıcı yurtiçi factor (ihracat factoru) ve alıcının ülkesinde bulunan muhabir factor (ithalat factoru).

Faktoring hizmetleri nelerdir?​

Faktoring hizmetleri nelerdir?
Faktoring, firmaların mal ve hizmet satışlarından doğan yurt içi ve yurt dışı vadeli alacaklarının faktoring şirketi tarafından temlik alınarak garanti, alacak ve tahsilat yönetimi, finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu komple bir finansman yöntemidir.

Faktoring işlemleri nelerdir?​

Faktoring işlemleri nelerdir?
Faktoring en genel anlamı ile, mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacakların temlik yolu ile bir faktoring kuruluşuna devredilmesi ve bu alacakların faktoring kuruluşu tarafından yönetilmesidir. Mal ve hizmet satışlarından doğmuş alacakların faktoring kuruluşuna temlik edilmesi ile başlayan süreçtir.

Faktoring şirketlerinin fonksiyonları nelerdir?​

Faktoring şirketlerinin birçok fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonlar, şirketler yani satıcı taraf için sağlanır. Fakat bakıldığında, temelde üç fonksiyonu vardır. Bunlar; garanti, tahsilat ve nakit yönetimidir.

Yurtdışı faktoring kaça ayrılır?​

İhracat – İthalat Faktoringi Satıcı ve alıcı firmaların farklı ülkelerde bulunması halinde faktoring işlemi, her iki firmanın kendi ülkesindeki faktoring şirketi aracılığıyla gerçekleştirilir. Garanti açısından da 2 çeşide ayrılır.

Aşağıdakilerden hangisi faktoringin kapsamı dışındadır?​

Aşağıdakilerden hangisi faktoringin kapsamı dışındadır?
b) Gayri kabilirücu (Geri Dönüşsüz) Faktoring: Faktoring şirketinin faktoring sözleşmesi hükümleri çerçevesinde borçlunun ödememe riskini üstlendiği işlemlerdir. Borçlu (alıcı) ve müşteri (satıcı) arasındaki temel ilişkiden ya da sair sebeplerden kaynaklanabilecek ihtilaf halleri garanti kapsamı dışındadır.

Faktoring nasıl hesaplanır?​

Faktoring nasıl hesaplanır?
Faktoring komisyonu, ana para ile komisyon oranı çarpılarak hesaplanır. Faktoring çek hesaplamada faktoring ücreti ise, çekin vadesi, tutarı ve faiz oranları kullanılarak hesaplanır. Bu değişkenler göz önüne alındığı zaman en uygun ödemeyi yapacak kuruluştan bozdurma işlemi yapılmalıdır.

Faktoring şirketleri kim tarafından denetlenmektedir?​

Faktoring şirketleri 10/10/2006 tarih ve 26315 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle BDDK’na bağlanmışlardır. Faktoring şirketleri SPK’ndan izin almış ve BDDK’ndan onay almış bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmektedir.

Destek faktoring ne iş yapar?​

Faktoring şirketi, devraldığı alacakların muhasebesinin tutulması, borçluya ihtarda bulunulması, alacağın tahsili ve gereğinde cebri icra yoluyla elde edilmesi gibi hizmetleri de üstlenir. Faktoringin size önerdiği hizmetler üç ana başlık altında toplanabilir. Alacak Yönetimi, Tahsilat Yönetimi ve Nakit Yönetimi.

Hangi faktoring daha iyi?​

Hangi faktoring daha iyi?
En iyi ihracat faktoringi alanında dünyadaki 400 şirket arasında birinci Garanti Faktoring, ikinci TEB Faktoring, üçüncü Yapı Kredi Faktoring, dördüncü Deniz Faktoring olurken, ING Faktoring de 7. olarak seçildi.
 
Faktoring unsurları hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı. Faktoring şirketlerinin hasılatının temel olarak fatura bedellerinin vadesinde tahsilat, ödenmeme riskinin üstlenilmesi ve factoring komisyonundan oluştuğunu belirtmişsiniz. Ayrıca, satıcı firmaya yapılan ön ödeme karşılığında tahsil edilen finansman faizinin de faktoring şirketlerinin hasılatını oluşturduğunu vurgulamışsınız.

Yurt dışı faktoring işlemlerinin dört tarafı olduğunu belirtmişsiniz. Bu dört tarafın alıcı, satıcı, yurtiçi factor (ihracat faktoring şirketi) ve alıcının ülkesinde bulunan muhabir factor (ithalat faktoring şirketi) olduğunu ifade etmişsiniz.

Faktoring hizmetlerinin, garanti, alacak yönetimi, tahsilat yönetimi ve finansman hizmetlerinin bir arada sunulduğu komple bir finansman yöntemi olduğunu detaylı bir şekilde açıklamışsınız.

Faktoring işlemlerinin ise mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacakların temlik yolu ile faktoring şirketine devredilmesi ve bu alacakların faktoring şirketi tarafından yönetilmesi sürecini içerdiğini belirtmişsiniz.

Faktoring şirketlerinin fonksiyonları hakkında da bilgi vermişsiniz. Garanti, tahsilat ve nakit yönetimi olmak üzere temelde üç fonksiyonu olduğunu belirtmişsiniz.

Yurtdışı faktoringin ihracat ve ithalat faktoringi olarak iki çeşide ayrıldığını, satıcı ve alıcı firmaların farklı ülkelerde bulunması durumunda her iki firmanın kendi ülkesindeki faktoring şirketi aracılığıyla gerçekleştirildiğini ifade etmişsiniz.

Faktoringin kapsamı dışında olan unsurlardan bahsederken, geri dönüşsüz faktoringin, faktoring şirketinin borçlunun ödememe riskini üstlendiği işlemler olduğunu belirtmişsiniz. Bu durumların garanti kapsamı dışında olduğunu ifade etmişsiniz.

Faktoringin nasıl hesaplandığı konusunda faktoring komisyonunun ana para ile komisyon oranı çarpılarak hesaplandığını ve faktoring çek hesaplamasında faktoring ücretinin çekin vadesi, tutarı ve faiz oranları kullanılarak hesaplandığını açıklamışsınız.

Faktoring şirketlerinin kimler tarafından denetlendiğine ilişkin detayları, 10/10/2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle BDDK'ya bağlı olduklarını ve SPK'dan izin aldıklarını vurgulamışsınız.

Destek faktoringin yaptığı işler arasında, devralınan alacakların muhasebesinin tutulması, borçluya ihtar gönderilmesi, alacağın tahsili ve gerektiğinde cebri icra yoluyla elde edilmesi gibi hizmetlerin bulunduğunu ayrıntılı bir şekilde belirtmişsiniz.

En iyi ihracat faktoring şirketleri sıralamasında Garanti Faktoring'in birinci, TEB Faktoring'in ikinci, Yapı Kredi Faktoring'in üçüncü, Deniz Faktoring'in dördüncü ve ING Faktoring'in yedinci sırada olduğunu aktarmışsınız. Bu bilgiler, sektördeki önde gelen faktoring şirketlerini gösteriyor. Teşekkürler.
 
Geri
Üst