AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faktor donatimi teorisi hangi soruya cevap verir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Faktör donatımı teorisi hangi soruya cevap verir?​

İç maliyet farklılıklarının nedenlerini açıklamak Faktör Donatım Teorisinin yani Heckscher-Ohlin Modelinin çıkış noktası olmuştur. Bu teoriye göre bir ülke, hangi üretim faktörüne zengin olarak sahipse; o faktörü yoğun biçimde kullanan mallarda karşılaştırmalı üstünlük elde eder. Ülkeler arasında ise akışkan değildir.
Faktör Donatım teorisinin varsayımları nelerdir?
1- İki mal ve iki ülke varsayımı gerçek hayatı yansıtmamaktadır. 2- Ülkelerde üretim faktörlerinin aynı nitelikte olması imkansızdır. 3- Faktör fiyatları sadece arz ile açıklanamaz faktör talebi de faktör fiyatlarını belirlemektedir. 4- Talep yapılarının farklı olması mal fiyatlarını farklılaştırabilir.

Heckscher-Ohlin den çıkan teoremler nelerdir?​

3.1. Heckscher-Ohlin Teorisi
Faktör donanimi nedir?
Bir ülkede farklı üretim faktörlerinin, fiziki miktarları veya değerleri cinsinden göreli dağılımı.

Faktör donatımı teorisi neye dayanır?​

Faktör Donatımı Teorisi, ülke faktörlerinin ticaretin anahtar belirleyicileri olduğunu ancak karşılaştırmalı üstünlüğün farklı zevkler ve teknolojilerden ziyade ülkelerin sahip oldukları nispi faktör donatımlarındaki farklılıktan kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Ürün devreleri teorisi nedir?
(Product Cycle Hypothesis) Uluslararası Ticaret Teorisi’nde öne sürülen bir hipotez. Ülkelerin neden dış ticaret yaptıklarını açıklamaya çalışır. Harvard Üniversitesi’nden Ravmond Vernon tarafından ortaya atılmıştır. Buna göre, bir mal, ilk icat aşamasıyla kitlesel üretim arasında çeşitli dönemler geçirir.

Klasik dış ticaret teorisi varsayımları nelerdir?​

Klasik Dış Ticaret Teorisi, Klasik Dış Ticaret Teorileri Adam Smith’e göre bir ülke, öteki ülkelere göre daha ucuza mal edebildiği ürünlerin yapımında uzmanlaşmalı, öteki ürünleri diğer ülkelere bırakmalıdır. Her ülke bu şekilde davranırsa, her mal mümkün olan en ucuz maliyetle üretilmiş olur.
Heckscher-Ohlin teorisi dış ticareti hangi açıdan inceler?
Heckscher-Ohlin Teorisi’nden türeyen diğer bir yaklaşım, “Stolper- Samuelson [13] ” teorisidir. Bu teori, Klasik dış ticaret teorisinin, serbest dış ticaretin tüm ülkenin yararına olduğu, korumacılığın ise tüm ülkelerin zararına olduğu görüşünü eleştirmiştir.

Geri