AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faktor 10 testi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faktör 10 testi nedir?​

Testin anlamı: Faktör X eksikliği kanamaya eğilimin artmasıyla karakterli otozomal ressesif geçişli bir pıhtılaşma bozukluğudur. Hasta bireylerde PT ve APTT uzarken TT normaldir. Edinilmiş Faktör X eksikliği amiloidozla ilişkilidir.

Trombofili testi için hangi doktora gidilir?​

Trombofili testi için hangi doktora gidilir?
Önce dahiliyeye gidin onlar sizi yönlendiriceklerdir diye düşünüyorum, hemotoloji bölümüne yönlendirirler büyük bi ihtimalle, ama isterseniz aile hekiminize danışın öncelikle, onlar bu iş için ordalar zaten sizi yönlendirmek ve ilaç yazmak için.

Kanı sulandırmak için ne yapmak gerekir?​

Hangi yiyecekler kanı sulandırır?
- Sarımsak. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak en etkili kan sulandırıcı gıdaların başında gelmektedir.
- Zeytinyağı Zeytinyağı kanın incelmesinde aktif rol oynar.
- Zerdeçal.
- Papatya, Ekinezya ve Karanfil Çayı
- Kırmızı Biber.
- Kızılcık Meyvesi.
- Üzüm.

Faktör 10 düşüklüğü nedir?​

Faktör 10 düşüklüğü nedir?
Faktör X eksikliği nedir? Konjenital faktör X eksikliği faktör X eksikliği ile sonuçlanan ve kromozom 13’teki genetik bozukluklardan kaynaklanan otozomal resesif kalıtsal bir kanama bozukluğudur.
Faktör 10 ne işe yarar?​
Faktör X karaciğerde sentezlenen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan ortak yolda bulunan bir pıhtılaşma faktörüdür. Laboratuvar incelemelerinde hastaların PT (protrombin zamanı-time) ve aPTT (aktifleşmiş parsiyel tromboplastin zamanı-time) uzun bulunur.

Pıhtılaşma testini hangi bölümde yapılır?​

Pıhtılaşma testini hangi bölümde yapılır?
Hematoloji, kan ve kan yapıcı organlar ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen bir tıp dalıdır. Hemofili, lösemi, kemik iliği kanseri, lenfoma, pıhtılaşma bozuklukları ve orak hücreli anemi gibi hastalıklar hematolojinin ilgi alanına girer.

Genetik tarama testi hangi bölümde yapılır?​

Genetik test yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka tıbbi genetik bölümü olan hastanelere başvurmaları gerekir.

Akciğer Pıhtısına ne iyi gelir?​

Akciğer Pıhtısına ne iyi gelir?
Akciğer embolisinde tedavi, kan pıhtısının ilaçla çözülmesi, bir kateter ile parçalanması veya cerrahi olarak çıkarılmasından oluşmaktadır. Hafif bir akciğer embolisi durumunda, tedavi olarak antikoagülanlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar genellikle yeterlidir.

Faktör eksikliği nasıl anlaşılır?​

Tanı
- Yenidoğanda genellikle sünnetten sonra durmayan kanama ile kendini gösterir.
- Kadınlarda menoraji, metroraji ve her iki cinsiyette mukozal kanama, hemartroz en sık görülür.
- Merkezi sinir sistemi (MSS) kanamaları (mortalitenin nedenidir)
 
Faktör 10 testi, Faktör X eksikliğinin teşhis edilmesinde önemli bir rol oynayan bir testtir. Faktör X eksikliği, kanamaya eğilimin artmasıyla karakterli otozomal resesif geçişli bir pıhtılaşma bozukluğudur. Bu durumda hasta bireylerde protrombin zamanı (PT) ve aktifleşmiş parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) uzar, ancak trombin zamanı (TT) normaldir. Edinilmiş Faktör X eksikliği genellikle amiloidozla ilişkilidir.

Faktör X, karaciğerde sentezlenen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan ortak yolda bulunan bir pıhtılaşma faktörüdür. Laboratuvar incelemelerinde hastaların PT ve aPTT süreleri uzun bulunabilir. Faktör 10 düşüklüğü ise konjenital bir kanama bozukluğudur ve kromozom 13'teki genetik bozukluklardan kaynaklanır.

Trombofili testi için ise öncelikle dahiliye veya aile hekimine başvurabilirsiniz. Bunlar sizi gerekli bölümlere yönlendirebilirler. Trombofili testleri genellikle hemotoloji bölümünde yapılır. Ayrıca pıhtılaşma testleri de hematoloji bölümünde gerçekleştirilir. Hematoloji, kan ve kan yapıcı organlarla ilgili hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenen bir tıp dalıdır.

Genetik tarama testi yaptırmak isteyen kişilerin ise mutlaka tıbbi genetik bölümü olan hastanelere başvurmaları gerekmektedir. Genetik testler genellikle tıbbi genetik bölümlerinde yapılır ve uzman genetik uzmanları tarafından yorumlanır.

Akciğer pıhtısına karşı ise tedavi genellikle kan pıhtısının ilaçlarla çözülmesi, parçalanması veya cerrahi olarak çıkarılması gibi yöntemleri içerebilir. Hafif durumlarda antikoagülanlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar genellikle yeterli olabilir.

Faktör eksikliği genellikle kanamalar ile kendini gösterir. Yenidoğanlarda sünnet sonrası durmayan kanama, kadınlarda aşırı adet kanaması (menoraji), vajinal kanama (metroraji) ve her iki cinste de mukozal kanamalar sık görülen belirtiler arasındadır. Ayrıca merkezi sinir sistemi (MSS) kanamaları da önemli bir belirti olabilir. Ancak bu durumların tanısı doktorlar tarafından yapılmalıdır.
 
Geri
Üst