AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faizin zararlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.385
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faizin zararları nelerdir?​

Muhammed de şöyle buyurur:
- Çok yönlü haram. “Faiz pek çok türü olan bir haramdır.
- Toplumsal zararları Faiz; toplumsal zararları da son derece büyük olan bir ilâhî yasaktır.
- Ekonomiyi çökertebilir. Fiyatları artıran faiz, alıcı gücü zayıflatarak tüketimin kısılmasına, kısılan tüketim de üretimin azaltılmasına neden olur.

Hristiyanlıkta faiz haram mı?​

Hristiyanlıkta faiz haram mı?
Sırasıyla Tevrat, İncil ve Kuran’da faizi yasaklayan, haram kılan hükümler yer aldı. Mesela Tevrat’ta yer alan hüküm şöyledir: ” “Kardeşinize para, yiyecek ya da faiz getiren başka bir şey ödünç verdiğinizde, ondan faiz almayacaksınız.

Hanefi mezhebi imamlarından hangisine göre altın ve Gümüşteki faiz illeti bunların para özelliğine sahip olmasıdır?​

Hanefi mezhebi imamlarından hangisine göre altın ve Gümüşteki faiz illeti bunların para özelliğine sahip olmasıdır?
Hadislerde zikredilen altın ve gümüşten hareketle faiz illeti; Hanefîler ve Hanbelîlere göre, “cinsle beraber tartılır olma”, Şâfiîler ve Mâlikilere göre, “para olma özelliğinin hakim unsur olması”, bazı fakihlere göre de, “tam para olma özelliği taşıması” dır.

Ribanın illeti nedir?​

FAİZ YASAĞININ İLLETİ NEDİR? Hanefî ve Hanbelîler’e göre ribâ yasağının illeti, mübâdele edilecek mallar arasında cins ve ölçü-tartı birliğinin bulunmasıdır. Şâfiîler’e göre illet, gıda maddesi ve para olma, Mâlikîler’e göre ise saklanıp depolanabilen gıda maddesi ve para olma özelliğidir.

Faiz yiyene ne olur?​

Faiz yiyene ne olur?
Faiz ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 275. ayetinde “Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır.

Faiz günahı ne?​

Faiz günahı ne?
Faiz haramdır; İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan ‘Hak’ kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar, toplumu felakete sürükler. Yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır” denildi.
Yahudilere faiz helal mi?​
Tora ve Talmud, bazı istisnalar dışında faiz uygulanmadığı takdirde borç vermeyi teşvik eder. Hezekiyel kitabında faiz uygulamanın en ağır günahlardan biri olduğu belirtilir ve Yahudi kanunlarınca da yasaktır.

Faiz helal olur mu?​

Faiz helal olur mu?
İslam’a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsâkât 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.

Fazlalık faizi ne demek?​

Fazlalık faizi ne demek?
Fazlalık faizi, aynı cinsten iki malın veya paranın peşin mübadelesinde bedellerden birinde bir fazlalığın bulunması halinde gerçekleşir. Nicelik olarak ölçülebilen bu fazlalık mallar arasındaki kalite, ayar veya işçilik farkından dolayı verilse bile faiz kapsamına girmektedir.

Riba ile faiz Aynı mıdır?​

Faiz anlamındaki “Riba” kelimesi arapça mastar olup, sözcüğün kökeninde “mutlak çoğalma” anlamı vardır. Kur’an’da geçen Riba sözcüğü faiz sözcüğüyle anlamdaştır.

Ribevi mallar nelerdir?​

Ribevi mallar nelerdir?
Hadiste altın, gümüş, buğday, arpa, hurma ve tuzun fâiz oluşmasına uygun (ribevî) mallar olduğu ifade edilmiştir. Bunların sayılması söz konusu malların Hz. Alım satımlar daha çok trampa şeklinde olduğu için büyük oranda mal para sistemi gereği buğday, arpa, hurma ve tuz, para gibi de kullanılmakta idi.
 
Faizin zararlarına ilişkin ifadelerde belirtilen noktalar şöyle özetlenebilir:

1. Çok yönlü haram olması: İslam'da faiz çeşitli yönlere zarar veren bir haram olarak kabul edilir.
2. Toplumsal zararlar: Faiz, toplum üzerinde büyük zararlara yol açabilen bir ilahi yasaktır.
3. Ekonomik etkiler: Faizin fiyatları artırarak alım gücünü zayıflatması, tüketimi azaltması ve dolayısıyla üretimin daralmasına neden olması nedeniyle ekonomiyi olumsuz etkileyebilir.

Hanefi mezhebi imamlarının faiz ile ilgili görüşleri de ele alınmıştır. Altın ve gümüşteki faiz illeti konusunda Hanefi mezhebinde altın ve gümüşün para özelliğine sahip olmasının faiz illetini oluşturduğu belirtilmiştir.

Faiz yeme konusunda ise Kur'an'da belirtilen ayetlerde faiz yiyenlerin durumu ve faizin haram kılınması vurgulanmıştır. Faizin şeytanın çarparak şaşırttığı kimseler gibi etkisi olduğu ifade edilmiştir.

Faiz günahı konusunda faizin İslam'a aykırı olduğu, hak kavramına ters düştüğü ve insanları aldatmanın yolunu açtığı vurgulanmıştır. Faizin sadece malın değil, hayatın da bereketini kaçırdığı ifade edilmiştir.

Yahudilere ve Hristiyanlığa göre faizin durumu da kısaca ele alınmıştır. Yahudilik ve Hristiyanlıkta da genel olarak faiz uygulamasının sakıncalı olduğu belirtilmiştir.

Faizin helal olup olmadığı konusunda, İslam'a göre faizin her türlüsünün haram olduğu ve bir zaruret olmadıkça faiz almanın veya vermenin caiz olmadığı belirtilmiştir.

Fazlalık faizi ve ribanın faizle ilişkisi gibi konular da açıklanmıştır. Fazlalık faizi, aynı cinsten iki mal veya paranın mübadelesinde bir bedelde fazlalık olması durumunu ifade ederken, Riba kelimesinin Arapça kökeninden ve faizle ilişkisinden bahsedilmiştir.

Son olarak, Ribevi malların neler olduğuyla ilgili bir açıklama yapılmıştır. Altın, gümüş, buğday, arpa, hurma ve tuzun faize uygun olan mal çeşitleri olduğu belirtilmiştir. Bu mal türlerinin ticaretinde faiz uygulandığına dair ifadeler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst