AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faize yatirilan para cekilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.379
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faize yatırılan para çekilir mi?​

Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz. Fakat vade dolduktan sonra hesabınızdaki ana parayı ve faiz getirisini çekebilir ya da dilerseniz tekrar vade belirleyebilirsiniz.

Vadeleri açısından mevduat türleri nelerdir?​

Vadeleri açısından mevduat türleri nelerdir?
Genel olarak vadeleri bakımından mevduat hesapları Türk Lirası (TL) ve Yabancı Para (YP) cinsinden açılmak üzere vadeli ve Vadesi olarak ayırıma tabi tutulmaktadır. Vadeli hesaplarda kendi içinde İhbarlı, Dönem Sonu Ödemeli ve Birikimli mevduat olarak ayrılmaktadır.

Vadeli hesaptan vadesi dolmadan para çekilebilir mi?​

Vadeli hesaptan para belirlenen vade sonunda çekilirse, ana para ve belirlenen oranda faiz de çekilebilir. Örneğin; bir yıllık vadeli hesaba yatırılan 10 bin TL, bir yıl dolmadan da hiçbir kayıp olmadan çekilebilir ancak faiz getirisi olmaz.

Mevduat tanımı nedir?​

Mevduat tanımı nedir?
İstenildiği zaman tamamı ya da bir kısmı çekilmek üzere bankaya yatırılan paraya mevduat denir. Bankaya para yatırabilmek için öncelikli olarak mevduat hesabı açmak gerekir. Müşterisi olunan bankalarda internet bankacılığından faydalanarak hesap açmak mümkündür.
Mevduat nasıl çalışır?​
Mevduat yalnızca belli bir paranın hesaba nakit olarak yatırılması suretiyle yapılmaz; başka bir hesaba keşide edilen çekin alacak kaydı, herhangi bir hesaptan aktarma yapılması, havale kabul edilmesi gibi nakit hareketi gerekmeden de mevduat oluşturulabilir.

Bankaya yatırılan paranın faizi haram mı?​

Bankaya yatırılan paranın faizi haram mı?
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Mevduat kaça ayrılır?​

Mevduat, ”mudiler açısından mevduat” ve ”vadeler açısından mevduat” olmak üzere ikiye ayrılır.

Vadeli mevduat hesabı kaç TL ile açılır?​

Vadeli mevduat hesabı kaç TL ile açılır?
Hesap açma alt limiti 1000 TL’dir. Vadesinden önce bozulan hesaplara faiz işletimi yapılamaz.
 
Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekebilmek mümkün olmakla birlikte, çektikten sonra aynı meblağda işletilmediği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz. Ancak vade dolduktan sonra hesabınızdaki ana parayı ve faiz getirisini istediğiniz zaman çekebilir ya da tekrar vade belirleyebilirsiniz.

Mevduat hesapları vadeleri açısından genellikle Türk Lirası (TL) ve Yabancı Para (YP) cinsinden açılmakta olup, vadeli ve vadesiz şeklinde ayrılmaktadır. Vadeli hesaplar ise İhbarlı, Dönem Sonu Ödemeli ve Birikimli mevduat olmak üzere kendi içinde farklı türlerde bulunmaktadır.

Vadeli hesaptan vadesi dolmadan para çekmek mümkündür ancak bu durumda ana para ve belirlenen oranda faiz çekilebilir. Örneğin, bir yıllık vadeli hesaba yatırılan 10 bin TL'nin bir yıl dolmadan çekilmesi durumunda faiz getirisi elde edilemez.

Mevduat, bankaya istenildiği zaman tamamı ya da bir kısmı çekilmek üzere yatırılan paradır. Banka hesabı açarak mevduat hesabı oluşturulabilir ve çekim yapılabilir. Mevduat oluşturmak için bankaya nakit yatırmanın yanı sıra çek keşide etmek, hesaplar arasında aktarım yapmak veya havale almak gibi yöntemler de kullanılabilir.

Bankalarda vadeli mevduat hesaplarına yatırılan paraya belirlenen vadede faiz getirisi sağlanmaktadır. Ancak Müslümanlar faizli mevduatlara bilerek ve isteyerek yatırım yapmamalılar çünkü bu durum dinen haram olarak kabul edilmektedir.

Vadeli mevduat hesabı açmak için bankaların genellikle hesap açma alt limiti 1000 TL olup, vadesinden önce kapatılan hesaplara faiz işletimi uygulanmamaktadır.
 
Geri
Üst