AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faiz oranlari ile tahvil fiyatlari arasindaki ters yonlu iliskinin sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Faiz oranları ile tahvil fiyatları arasındaki ters yönlü ilişkinin sebebi nedir?​

Hesaplamaların faizin düştüğü senaryolar için yapılması durumunda piyasaya göre daha yüksek getiri vaat eden mevcut tahvilin fiyatının yükseldiği görülecektir. Bu durumda tahvili vadesini beklemeden ikincil piyasada satmak isteyen ilgili yatırımcı, faizler düştükçe tahvil fiyatı artacağı için kar elde edecektir.

Faiz oranlarını etkileyen faktörler nelerdir?​

Bir ekonomide faiz oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları; para arzı, enflasyon, döviz kuru, uluslararası faiz oranları, kamu iç borçlanması ve güvendir.
Klasiklere göre denge faiz oranı nasıl oluşur?
Klasiklere göre tasarruf faiz oranının artan bir fonksiyonudur. Faiz oranı tasarruf etmenin veya tükenmemenin bir ödülüdür. Denge faiz oranını belirleyen tasarruf arzı ile faiz oranı doğru orantılı iken yatırım talebi ile faiz oranı ters orantılıdır.

Faizler artarsa tahvil ne olur?​

Faizler arttı˘gında ödünç verilebilir fon arzı yani talep edilen tahvil miktarı artar. Bu durumda, tahvil faizi ile miktarı arasında pozitif yönlü bir iliski vardır. Faizler arttı- ˘gında, borçlanma maliyeti artaca˘gından ödünç verilebilir fon talebi yani tahvil arzı azalır.

Faiz oranlarını ne belirler?​

Sonuçta literatürde faiz oranlarını belirleyen değişkenler; para arzı, para talebi, tasarruf miktarı, vergi oranları, yatırımlar, kamu harcamaları ve transfer harcamaları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Faiz oranı neye göre artar?
Nominal faiz oranı, enflasyon oranına reel faiz oranı eklenerek hesaplanmaktadır. Mevduat faiz oranı %20, enflasyon oranı da %15 ise, esasen reel faiz oranı %5 olarak belirlenir. Reel faizi oluşturan en önemli faktör risk primidir.
Para arzının artması, uzun dönemde enflasyonu artırır. Beklenen enflasyonun artması nedeniyle tahvil talebi düser, tahvil fiyatı düser ve faiz oranı artar. Bu durumda, para arzının artması faiz oranını artırır.
Bu teoriye göre, denge faiz oranı, tasarruf ve yatırım harcamalarından bağımsız olarak para arz ve talebine göre belirlenir. Para piyasasındaki arz ve talep ele alınarak denge faiz oranı belirlenir ve faiz oranları düştükçe para talebi genişler.
Keynesyen görüşe göre faiz oranının belirleyicileri nelerdir?
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede ‘faiz oranının likidite tercihi teorisi’ olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
 
Geri
Üst