AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faiz nedir neler faize girer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.869
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faiz nedir neler faize girer?​

Usulüne uygun bir alışverişle zimmete geçen borç vadesinde ödendiğinde ne alışverişe ne de borç faizine konu olur; ödenmeyip vadesi uzatıldığında miktarının da arttırılması durumunda tam anlamıyla bir borç faizi ortaya çıkar ve Kur’an’da ele alınan faizin kapsamına girer.

Faizden vergi alınıyor mu?​

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesine göre Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi oranı 31 Haziran 2022’ye kadar 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında sıfır olarak uygulanacak.
Vadeli hesapta para kesintisi olur mu?​
Vadeli mevduat hesaplarında, belirlenen vade süresine göre, elde edilen faiz getirisinden stopaj kesintisi olur. Devlete ödenen stopaj, elde edilen faiz için ödenen bir vergi çeşididir. Vadenin uzunluğuna göre, , veya ’e kadar stopaj kesintisi olur.

Faiz nasıl haram olur?​

Faiz nasıl haram olur?
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Faiz hangi durumlarda caiz olur?​

Faiz hangi durumlarda caiz olur?
Diyanet’in cevabı şöyle oldu: İslam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Vadeli hesap vergi kesintisi ne kadar?​

30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.

Faizden hangi vergi alınır?​

Mevduat vergisi ya da vadeli kazanç mevduat vergisi, bankalardaki mevduatların faiz oranıyla elde ettiği kazançtan, müşterinin hesabına yatmadan alınan vergidir. Yani banka ile anlaşılan faiz üzerinden elde edilen kazanç, vade bitiminde müşteri hesabına yansıtılırken belirlenen stopaj oranı kadar kesinti yapılır.
İslam’daki faiz yasağı günümüzde uygulanabilir mi?​
Faiz yasağı zaman içinde Hristiyanlıkta da yumuşatılarak ortadan kalkmış bulunuyor. Yasağı günümüze taşıyan tek din İslam.

Allah faizi affeder mi?​

Allah faizi affeder mi?
Rabbimiz Bakara Sûresi’nin 276. âyetinde bu gerçeği özetle şöyle açıklar. “… Allah faizi mahveder. Zekât ve nafaka gibi sadakaları da arttırır…”
 
**Faiz nedir neler faize girer?**

Faiz, bir borcun karşılığında borç verene ek bir miktarın ödenmesini ifade eder. Usulüne uygun bir alışveriş sonucu zimmete geçen borçların vadesinde ödenmesi durumunda ne alışverişe ne de borca faiz uygulanır. Ancak ödenmeyip vadesi uzatıldığında miktarın artmasıyla birlikte borç faizi ortaya çıkar ve bu durum Kur'an'da ele alınan faiz kapsamına girer.

**Faizden vergi alınıyor mu?**

Türkiye'de, Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden belirli oranlarda vergi kesintisi yapılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu Geçici 67. Madde uyarınca 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında belirli bir tarihe kadar vergi kesintisi oranı sıfır olarak uygulanmaktadır.

**Vadeli hesapta para kesintisi olur mu?**

Vadeli mevduat hesaplarında elde edilen faiz getirisinden stopaj kesintisi yapılmaktadır. Stopaj, elde edilen faiz getirisinden devlete ödenen vergi türüdür. Vadenin uzunluğuna göre belirli oranlarda stopaj kesintisi uygulanmaktadır.

**Faiz nasıl haram olur?**

Faiz, İslam'da kesin olarak haram kılınmıştır. Bankaların vadeli mevduat hesaplarına yatırılan paraya belli oranda faiz vermesiyle haram hale gelir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar çünkü faiz, dini açıdan haram kabul edilir.

**Faiz hangi durumlarda caiz olur?**

İslam'da faizin kesin olarak haram olduğu kabul edilmektedir. Faiz almak ya da vermek, bir zaruret olmadıkça caiz değildir. İş kurmak, ev ya da araba almak gibi durumlar için faizli kredi almak da caiz değildir.

**Vadeli hesap vergi kesintisi ne kadar?**

30 Eylül 2020 tarihinden itibaren açılan ya da vadesi yenilenen Türk Lirası mevduat hesaplarından ödenen faizler üzerinden belirli oranlarda stopaj kesintisi uygulanmaktadır. Bu oranlar, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %3 ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 olarak belirlenmiştir.

**Faizden hangi vergi alınır?**

Mevduat veya vadeli hesaplardan elde edilen faiz gelirleri üzerinden müşterinin hesabına yansımadan önce belirli bir oranda stopaj kesintisi uygulanmaktadır. Bu kesinti, vadeli hesaplardaki faiz getirisi üzerinden alınan bir vergi türüdür.

**İslam’daki faiz yasağı günümüzde uygulanabilir mi?**

Faiz yasağı, İslam'da halen geçerli olan bir kural olup günümüzde de uygulanabilirliği devam etmektedir. Diğer inanç sistemlerinde zaman içinde yumuşatılarak kaldırılan faiz yasağı, İslam'da halen geçerli bir prensiptir.

**Allah faizi affeder mi?**

İslam inancına göre Allah, faizi haram kılar ve faiz yoluyla haksız kazanç elde etmekten kaçınılmasını emreder. Dolayısıyla faiz haramdır ve Allah'ın affetmesi söz konusu değildir. Bu konuda Bakara Suresi'nin 276. ayetinde faiz konusundaki hükmü açıklanmıştır.
 
Geri
Üst