AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Faiz faturasinda KDV olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.263
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Faiz faturasında KDV olur mu?​

Bu madde Gelir Vergisi Kanunu 70’nci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerini vergiye tabi tutmaktadır. Katma Değer Vergisi Kanunu 1’nci maddesinin sondan üçüncü bendinde gelir unsurları ayrıştırılmak suretiyle belli bir bu mantık çerçevesinde faiz gelirleri KDV dışında tutulmuştur.

Gelir vergisi matrahı KDV dahil mi?​

3065 sayılı Kanunun (25/b) maddesi hükmüne göre, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplayarak, düzenledikleri fatura ve benzeri vesikalar üzerinde gösterdikleri KDV vergi matrahına dahil edilmez.

Depozito KDV olur mu?​

Depozito KDV olur mu?
Buna göre, araç kiralaması (rent a car) faaliyeti sırasında araçlara gelebilecek maddi hasarları güvence altına alabilmek adına tahsil edilen depozito işleminde, herhangi bir teslim veya hizmet ifası söz konusu olmadığından, bu işlem için düzenlenecek faturada KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

KDV matrahı ne demek?​

KDV matrahı ne demek?
Mal teslimlerinde ve hizmet ifalarında KDV matrahı, bu mal ve hizmetin karşılığını teşkil eden bedeldir. karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder.”

Damga vergisi matrahına KDV dahil edilir mi?​

Resmi makamlara sunulan dolayısıyla damga Vergisinin konusuna giren Sözleşmelerden Kaynaklanan Damga Vergisi, ithalat sırasında ödenen bir vergi olmadığı için; ithalatta KDV Matrahının da bir Unsuru değildir.

Toplam ciroya KDV dahil edilir mi?​

Konuyla ilgili olarak 26 seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yapılan “Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.

KDV matrahına neler dahildir?​

KDV matrahına neler dahildir?
KDV Kanunu uyarınca; ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar KDV matrahına dahildir. Buna göre; gümrük vergisi, belediye payı, rıhtım resmi, damga resmi vb. ithalat işlemleri nedeniyle ortaya çıkan yükümlülükler, ithal edilen malın KDV matrahına dahil edilir.

Depozito Ba Bs ye girer mi?​

Depozito Ba Bs ye girer mi?
ÖZET: Yukarıda yapılan açıklamalara göre, depozitolu ürün bedelleri için düzenlenen faturaların 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.
 
Faiz faturasında KDV olup olmadığıyla ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinin belirli bendleri incelenmelidir. Faiz gelirleri genellikle KDV dışında tutulmaktadır.

Gelir vergisi matrahına KDV dahil edilmemektedir. Mükellefler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'yi faturalarında gösterirken vergi matrahına dahil etmezler.

Depozito için KDV uygulanmaması durumu incelendiğinde, araç kiralaması sırasında maddi hasarları güvence altına almak amacıyla alınan depozito için faturalarda KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

KDV matrahı, mal teslimi ve hizmet sunumunda alınan her türlü bedeli ifade eder. Bu bedeli oluşturan para, mal veya diğer menfaatler ile hizmetlerin toplamıdır.

Damga vergisi matrahına KDV dahil edilmez çünkü damga vergisi, ithalat sırasında ödenen bir vergi değildir ve KDV matrahının bir parçası olarak ele alınmaz.

Toplam ciroya KDV eklenebilir. Özellikle fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyen ancak belirli bir dönem sonunda ya da belli bir ciroyu aştığında yapılan ödemeler, KDV'ye tabi olabilir.

KDV matrahına gümrük vergisi, belediye payı, rıhtım resmi, damga resmi gibi ithalatla ilgili vergiler dahildir. Bu unsurlar, ithal edilen malın KDV matrahını oluşturabilir.

Son olarak, depozitoya ilişkin faturaların Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekebilir. Bu durum 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen usul ve esaslara göre yapılmalıdır.
 
Geri
Üst