AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faiz disi fazla ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Faiz dışı fazla ne anlama gelir?​

Faiz dışı fazla devletin bütçesinden faiz harcamaları çıkartıldığında harcamalar ile gelirler arasındaki dengedir. Başka bir deyişle faiz dışı fazla iç ve dış borç faizi hariç tutulduğunda, gelirler giderlerden fazla oluyorsa, faiz dışı bütçe fazlası verilmiş olur.

Sürekli bütçe açıkları ne ile sonuçlanır?​

Günümüzde bütçe açığının kapatılmasında etkili olan parametreler; Dış borç almak, bu durum cari açığı arttırır ve ödemeler dengesini bozar. İç borç almak, ek tahvil ve ya bono ihaleleri ile beraber halktan ve ya tasarruf sahiplerinden para toplayıp borçlanmak; bu olayda faizlerin yükseltilmesiyle mümkün olabilecektir.
Faiz dışı fazlanın, özellikle borçların sürdürülebilirliği açısından, önemi büyüktür. Faiz dışı fazla eğer yüksek olursa bütçedeki faiz giderlerinin ödenmesinin yanı sıra borcun anaparası da ödenerek borç stokunun azalması sağlanabilir. Borçların sürdürülebilirliği makroekonomik dengeler açısından da önem taşır.
Faiz dışı harcamalar nelerdir?
Vergi gelirleri dolaylı ve dolaysız vergiler, faiz dışı giderler de personel giderleri, yatırım giderleri, transfer giderleri ve diğer cari giderlerden oluşur.
Birincil bütçe fazlası nedir?
faiz dışı bütçe fazlası Konsolide bütçe, konsolide merkezi bütçe ve konsolide kamu kesimi bütçesi olmak üzere üç türlü hesaplanabilen ve bütçe gelirlerinin faiz ödemeleri dışındaki bütçe giderlerinden fazla olması, diğer bir deyişle faiz dışı dengenin pozitif olması durumu. Primary budget surplus.

Birincil bütçe ne demek?​

· Birincil Açık: Birincil açık, faiz dışı kamu harcamaları kamu gelirlerinden farkı olarak tanımlanır. Bütçe harcamaları içine faiz ödemeleri de dahil edildiği zaman ortaya çıkan bütçe açıkları kamu otoritesini takdirine bağlı olan açıklar değil, daha önceki bütçe açıkları tarafından belirlenen açıklardır.

Bütçede faiz dışı fazla verilmesinin ekonomik ve sosyal etkileri nelerdir?​

Faiz dışı fazla ile bütçe harcamalarında faiz giderlerini karşılanması sağlanarak borç sorunundan kurtulmak ve daha düşük faiz oranı ile daha az borçlanma imkanı sağlanabilir. Bu da ekonomik istikrarı beraberinde getirerek ekonomik büyümeye olumlu katkı yapacaktır.
Faiz Dışı Denge = Bütçe Gelirleri – Faiz Dışı Giderler Bütçe Gelirleri = Faiz Dışı Giderler ise faiz dışı denge sıfıra eşittir. Bütçe Gelirleri > Faiz Dışı Giderler ise faiz dışı fazla var demektir. Bütçe Gelirleri < Faiz Dışı Giderler ise faiz dışı açık söz konusu demektir.
Faiz dışı giderler nelerdir?
Faiz dışı giderler hükümet mal ve hizmet alımları, yatırım harcamaları, transfer harcamaları ve personel giderleri gibi harcamaları kapsar. Faiz giderleri de devletin borçlanmasından dolayı her dönem için ödemesi gereken faiz tutarıdır.
 
Geri
Üst