- Konu Yazar
- #1
Fahr sendromu ne demek?
Fahr hastalığı; kalsiyum metabolizması bozukluğu ile gelişen, çift taraflı simetrik intrakraniyal kalsifikasyon ile seyreden, nörodejeneratif bozukluklar ile karakterize, nadir görülen bir hastalıktır.FH hastalığı nedir?
Fahr hastalığı (FH) veya Fahr sendromu, bazal ganglionlar ve serebral kortekste anormal kalsiyum depolanması ile karakterize nadir görülen nörolojik bir hastalıktır.Fahr sendromu neden olur?
Fahr sendromu neden olur?Fahr sendromu; etiyolojisi kesin olarak bilinmemekle birlikte ilk kez 1930 yılında tanımlanmıştır. Çoğunlukla kalsiyum metabolizmasındaki değişiklikler sonucu gözlenir (1,2). Bu sendroma hipoparatiroidizm, psödohipoparatiroidizm veya hiperparatiroidizm neden olabilir (3-5).
Fahr hastaligi nedir tedavisi var mi?
Fahr hastaligi nedir tedavisi var mi?Fahr hastalığının bilinen kesin bir tedavisi olmamakla birlikte semptomatik tedavinin yanısıra hipokalsemi varlığında uygulanan kalsiyum replasman tedavisi hastalığın klinik progresyonunu önlemektedir.
Fahr hastalığı genetik mıdır?
Fahr hastalığında ailesel kalıtımın da rolü vardır, otozomal dominant geçiş gösteren bir hastalık olan Fahr hastalığında otozomal resesif geçişler de bildirilmiştir. Genetik çalışmalarda kromozom 14q’da bir odak tespit edilmiştir (7).Far hastalığı nedir?
FAHR hastalığı, serebellum, talamus ve bazal ganglionlarda simetrik kalsinozisle seyreden, nörodejeneratif bozukluklarla karakterize, bilgisayarlı tomografi (BT) ile beyin’de kalsiyum ve çeşitli minerallerin birikimini gösterilerek tanısı konulan, nadir görülen bir hastalıktır.Beyinde Fahr hastalığı nedir?
Beyinde Fahr hastalığı nedir?Bazal Ganglionların işlevleri nelerdir?
Bazal Ganglionların işlevleri nelerdir?Bazal ganglion, beynin orta kısmında bulunan prefrontal korteks ve alt motor ve duyu bölgeleri arasındaki iletişim ve yönetimi sağlayan yapıların genel adıdır. Karmaşık motor hareketlerin uygulanması ve yönetilmesi bu yapılar aracılığıyla yürütülür.