AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fagositoz ve pinositoz ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fagositoz ve pinositoz ne demek?​

Pinositoz. Hücre zarından geçemeyecek kadar büyük olan sıvı maddelerin içeri alınma şeklidir. Tıpkı fagositozda olduğu gibi canlı bu alımı yaparken enerji harcar. Fagositozun aksine hücre çeperine sahip canlılar da pinositoz yapabilir.

Pinositoz da enerji harcanır mı?​

Bu beslenme amaçlı işlem sırasında ATP harcanır. Besin kofulunda toplanan besinler, daha sonra lizozomlardan salgılanan enzimler yardımıyla sindirilir. Meydana gelen yapıtaşları sitoplazmaya geçer.
Bir hücrenin diğer bir hücre veya partikülü sitoplazması içine almasına “fagositoz”, bunu yapan hücreye de fagosit denir. Fagositoz, bakteriyel enfeksiyonların erken evresinde bakterinin yayılımını sınırlamak ve enfeksiyonun ilerlemesini durdurmak bakımından önemlidir.
Fagositoz ve endositoz nedir?
Büyük molekül ağırlıklı materyalin hücre içine alınması için başka mekanizmalar gelişmiştir. Hücre, plâzma zarı ile hem katı parçacıkların yutulmasını hem de makromoleküllerin bir çeşit içilmesini yapar. Bu iki olaya fagositoz ve endositoz denir.
Endositoz ile aktif taşıma arasındaki ortak özellikler nelerdir?
Cevap: Her ikisi için de ATP harcanır, enzim kullanılır ve sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. Endo- sitozla hücre zarından geçemeyen maddeler hücre zarıyla birlikte hücre içine alınırken aktif taşımayla hücre zarından geçebilen moleküller taşıyıcı proteinler yardımıyla hücre içine alınır.

Ekzositoz çeperli hücrelerde olur mu?​

Çeperli, çepersiz her türlü canlı hücrede gerçekleşebilir. Solunum yollarındaki mukus salgısı üreten hücreler hazırlanan mukusu dışarı verir. Ekzositoz hücrelerin koful içindeki maddeleri hücre dışına vermesi olayıdır.

Aktif taşıma enerji harcar mı?​

Aktif taşıma, küçük moleküllerin (porlardan geçebilen moleküller), az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ATP harcanarak geçişidir.
Makrofajlar ve nötrofillerin dahil olduğu fagositik hücrelerin primer fonksiyonu mikropların tanınması, fagosite edilmesi ve öldürülmesidir. Non-spesifik (doğal bağışıklık sistemi) savunma mekanizmasında en önemli parçası fagositozdur. Fagositoz yapan hücreler, esas olarak lökositlerdir (akyuvarlar).
 
Geri
Üst