AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Facioscapulohumeral Distrofi Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Facioscapulohumeral Distrofi Nedir?​

Facioscapulohumeral muscular dystrophy (FSHD), yüzümüzün omuz bıçaklarının ve üst kolların en çok etkilenen gruplarından biri olan genetik bir kas bozukluğu hastalığıdır. Facio yüzler için kullanılan latince bir tıbbi terimdir ; omuz bıçağının anatomik terimi ve Latince kelimesi ise skapula dır.

Disferlinopati tedavisi var mı?​

Disferlinopati (Limb-kuşağı kaslı distrofisi tip 2B / Miyoshi miyopati), halen onaylanmış bir tedavi seçeneği bulunmayan, progresif kas zayıflığına neden olan ciddi bir nadir hastalıktır.

DMD hastalığı teşhisi nasıl konur?​

DMD hastalığı teşhisi nasıl konur?
Kas biyopsisinde cerrahi olarak bir kas doku parçası alınarak mikroskop altında incelenmeye yollanır. DMD hastalığının kesin teşhisi bu şekilde konulur. Diğer bir yöntem ise kandan DNA analizi yapıp DMD’ye neden olan distrofin geninin mutasyonunu araştırılmasıdır.

FDHS hastaligi nedir?​

FDHS hastaligi nedir?
Folliküler dendritik hücreli sarkom(FDHS) nadir görülen malign bir tümördür. Nodal ve ekstranodal bölgedeki B lenfositlerden köken alır. Otuz yaşında erkek hasta sol boyunda ağrısız şişlik şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Sol boyun ön üçgende 8×6 cm solid kitle tespit edildi.

Fasio Scapulo Humeral Dystrophy nedir?​

Fasio-Skapulo-Humeral Müsküler Distrofi (FSHD) sıklığı 4-12/100 000 olan, üçüncü sıklıkta görülen müsküler distrofi tipidir. 1 Yüz, skapular, omuz, bacak, kalça kuşağı kaslarının yavaş ilerleyen güçsüzlüğüyle seyreder. Başlangıç genellikle 2. dekatta, yüz kaslarında güçsüzlük şeklinde olmaktadır.

Kas erimesi hastalığının tedavisi var mı?​

Kas erimesinin kesin bir tedavisi yoktur. Lakin birtakım yöntemler ile kas erimesini durdurmak mümkün olabilir. Kas erimesinin tedavisiyle amaçlanan fiziksel direncinizi ve kuvvetinizi arttırmaktır. Ancak kas erimesini önlemeye yönelik olarak onaylanmış herhangi bir ilaç bulunmamaktadır.

Kas erimesi öldürür mü?​

Kas erimesi öldürür mü?
Kas erimesinin ilerlediği, erken teşhis ve tedavi edilmediği durumlarda hastalık, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hastalığın teşhis ve tedavisinde geç kalındığında fizik tedavi, egzersiz, doğru beslenme gibi tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam süresini en az birkaç yıl uzatabilmek mümkündür.

DMD gen testi nasıl yapılır?​

DMD gen testi nasıl yapılır?
Gen testleri: Doktorlar DMD’ye neden olan distrofin geninde bir değişiklik aramak için kan örneğini test edebilir. Ailedeki kız çocukları da bu geni taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için test edilebilirler. Birinci aşamada gende eksiklik ya da fazlalık olup olmadığını gösteren MLPA testi yapılır.
DMD hastaları kaç yaşına kadar yürür?​
Hastalığın ilerleyişi ile ortalama 20 yaş civarında hastalar kaybedilirler. Günümüzde DMD’nin kesin tedavisi yoktur.
Kas hastalığının belirtileri nelerdir?​
Kas Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Yürümekte zorlanma, sık düşme.
- Güçsüz kaslar, kaslarda incelme.
- Kas krampları
- Ayağa kalkarken, merdiven çıkarken, koşarken veya zıplarken zorluk çekmek.
- Parmak uçlarında yürüme.
- Göz kapaklarında düşme, sarkma.
- Solunum veya yutma sıkıntısı
- Görüş problemleri, çift görme.

Miyotonik distrofi neden olur?​

Miyotonik distrofi neden olur?
Miyotonik Distrofi Myotonik distrofi erişkin yaşta en sık görülen kalıtsal kas hastalığıdır. Otozomal dominant olarak geçiş gösterir. Yani anne ya da babası hasta olan her çocuğun hastalığa yakalanma ihtimali %50’dir.
 
Facioscapulohumeral distrofi (FSHD) yüz, omuz bıçakları ve üst kollar gibi vücudun belirli kas gruplarını etkileyen genetik bir kas bozukluğudur. Kas zayıflığına neden olan bu hastalık, genellikle yavaş ilerler ve genetik bir nedenle oluşur.

Disferlinopati ise progresif kas zayıflığına yol açan nadir bir hastalıktır ve henüz onaylanmış bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Bu hastalık genellikle ciddi seviyede kas zayıflığına neden olabilir.

DMD hastalığının teşhisi için kas biyopsisinin yapılması ve ardından incelenmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra kan testleriyle DNA analizi yapılarak distrofin genindeki mutasyonlar araştırılabilir.

FDHS, folliküler dendritik hücreli sarkom olarak adlandırılan nadir bir tümör türüdür. Tedavisi genellikle cerrahi müdahale ve diğer tıbbi yöntemlerle sağlanır.

Kas erimesi (müsküler distrofi) hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte egzersiz, fizik tedavi ve beslenme gibi yöntemlerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile hastaların yaşam süresi uzatılabilir.

Miyotonik distrofi, erişkinlerde sık görülen kalıtsal bir kas hastalığıdır. Genetik bir geçiş gösteren bu hastalık, otozomal dominant olarak aktarılır ve hastalıklı bir ebeveynden çocuğa geçme olasılığı %50'dir.

Kas hastalığının belirtileri arasında yürümede zorlanma, güçsüz kaslar, kas krampları, solunum veya yutma sıkıntısı, göz kapaklarında düşme ve görüş problemleri gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtiler görüldüğünde bir uzmana başvurulması önemlidir.
 
Geri
Üst