Fabrikalar neden ozellestiriliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.573
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Fabrikalar neden özelleştiriliyor?​

1986 yılında başlayan Türkiye’nin özelleştirme serüveninde, bilinçli politikalarla zarar ettirilen kamu işletmelerinin adım adım tasfiye edildiği, özelleştirmenin temel hedefinin kamusal üretimi yok etmek, özelleştirme üzerinden yerli ve yabancı sermaye için yeni kâr alanları açmak olduğu görülüyor.

En fazla özelleştirme geliri hangi yılda olmuştur?​

2013’te özelleştirme gelirlerinde zirve kaydedilmişti Türkiye’nin özelleştirme gelirlerinde 2013 yılında 12,5 milyar dolarla en yüksek seviye kaydedilmişti. 2013’te özellikle elektrik dağıtım şirketleri ve hidroelektrik santralleri özelleştirmeleri öne çıkmıştı.
kamu kurumları özelleştikçe kazanılan hak geri alınamaz prensini gereği, özelleştirmeye konu olan kurumda çalışan ve yeni düzende kendilerine ihtiyaç duyulmayan personel diğer kamu kurumlarına naklen ataması yapılır.
Özelleştirme türleri nelerdir?
Şirket haline getirilen ve sermayesi paylara bölünen işletmenin hisse senetlerinin satılarak özelleştirilmesini ikiye ayırabiliriz. Birincisi; hisse senetlerini Sermaye Piyasası kanalıyla( Borsa’da satışla) özelleştirme, ikincisi ise piyasa dışı satış yoluyla özelleştirmedir.
Teiaş özelleştirme kapsamında mı?
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 2 Temmuz 2021 tarihli ve 4222 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile halka arza yönelik hazırlık işlemlerine başlanmak üzere özelleştirme kapsamına alınmıştır.

Şeker fabrikaları ne zaman özelleştirildi?​

Faaliyetlerini başta 4634 sayılı Şeker Kanunu hükümleri doğrultusunda yürüten ve sermayesinin tamamı devlete ait bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.

Özelleştirilen şeker fabrikaları ne oldu?​

Bu fabrikalardan Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Kırşehir, Muş ve Turhal’ın devir işlemleri tamamlandı. Burdur, Yozgat ve Ilgın şeker fabrikalarının satışı ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edildi. Devir işlemlerinden 3,4 milyar TL elde edildi.
 
Geri
Üst