- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fabrikalar neden özelleştiriliyor?
1986 yılında başlayan Türkiye’nin özelleştirme serüveninde, bilinçli politikalarla zarar ettirilen kamu işletmelerinin adım adım tasfiye edildiği, özelleştirmenin temel hedefinin kamusal üretimi yok etmek, özelleştirme üzerinden yerli ve yabancı sermaye için yeni kâr alanları açmak olduğu görülüyor.En fazla özelleştirme geliri hangi yılda olmuştur?
2013’te özelleştirme gelirlerinde zirve kaydedilmişti Türkiye’nin özelleştirme gelirlerinde 2013 yılında 12,5 milyar dolarla en yüksek seviye kaydedilmişti. 2013’te özellikle elektrik dağıtım şirketleri ve hidroelektrik santralleri özelleştirmeleri öne çıkmıştı.kamu kurumları özelleştikçe kazanılan hak geri alınamaz prensini gereği, özelleştirmeye konu olan kurumda çalışan ve yeni düzende kendilerine ihtiyaç duyulmayan personel diğer kamu kurumlarına naklen ataması yapılır.
Özelleştirme türleri nelerdir?
Şirket haline getirilen ve sermayesi paylara bölünen işletmenin hisse senetlerinin satılarak özelleştirilmesini ikiye ayırabiliriz. Birincisi; hisse senetlerini Sermaye Piyasası kanalıyla( Borsa’da satışla) özelleştirme, ikincisi ise piyasa dışı satış yoluyla özelleştirmedir.
Teiaş özelleştirme kapsamında mı?
“Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 2 Temmuz 2021 tarihli ve 4222 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile halka arza yönelik hazırlık işlemlerine başlanmak üzere özelleştirme kapsamına alınmıştır.