Faaliyete dayali maliyetleme yontemi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Faaliyete dayalı maliyetleme yöntemi nedir?​

Faaliyete dayalı maliyet yöntemi; işletmede yürütülen faaliyetler, faaliyetlerin maliyetleri ve verimlilik hakkında işletme yönetimine daha doğru bilgiler sunarak daha uygun kararlar alınmasını sağlamaktadır.

Zaman esaslı faaliyete dayalı maliyetleme nedir?​

FTM faaliyetler üzerine yoğunlaşan ve faaliyetlerin kaynak kullanımlarını temel alarak kaynak maliyetlerini faaliyetlere yükleyen maliyet taşıyıcılarının faaliyet kullanımlarını göz önüne alarak faaliyet maliyetlerini maliyet taşıyıcılarına yükleyen bir yaklaşımdır.
Geleneksel maliyetleme ne demek?
Geleneksel maliyet muhasebesi sistemleri, teknolojinin sabit olduğu sınırlı üretim durumlarında, baskın faktörler olan direkt işçilik ve malzeme kullanılması durumunda faydalı bir maliyetleme sistemidir.
Faaliyete dayalı maliyetleme yaklaşımında faaliyetler ne tüketir?
Faaliyete dayalı maliyetleme işletme süreçlerinde ortaya çıkan faaliyetleri üzerinde odaklanarak, faaliyetlerin maliyetleri ile ilgilenirken, geleneksel maliyet sistemleri ise daha çok mamul ve hizmet maliyetleriyle ilgilenmektedir.

Maliyet sistemi ne demek?​

Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.

Stratejik maliyetleme yöntemleri nelerdir?​

Stratejik maliyet yönetimini geleneksel maliyet muhasebesinden ayıran ve başlıca farklılıkları gösteren bu yaklaşımlar arasında hedef maliyetleme, tam zamanlı üretim maliyetleme (JIT), faaliyet tabanlı maliyetleme, yaşam boyu maliyetleme, kaizen maliyetleme ile kalite maliyetleri ön plana çıkmıştır.
Mamul maliyetlendirme sistemi nedir?
Bu sistem genel üretim ve endirekt maliyetlerin bütçe kaynaklarının havuzundan mamul, hizmet, müşteri ve proje gibi maliyet objeleri üzerinde izlenmesini gerektirir. Bunu yaparken ise süreç haritaları ve faaliyet analizi tekniği kullanarak daha sağlıklı performans ölçüsü sağlamaktadır.
Mamul maliyeti ne demek?
b) Üretim Giderleri: Bir mamul veya hizmetin üretimi nedeniyle ortaya çıkan maliyetlere üretim maliyeti denilir. Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

Geri