Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ezan okunmasina 5 dakika kala namaz kilinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.370
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ezan okunmasına 5 dakika kala namaz kılınır mı?​

Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

Namazda bir sure atlayarak okumak mekruh mu?​

Namazdaki okuma esnasında ilerideki bir yere geçerken, aradaki tek bir sûre veya âyetin atlanması da mekruh kabul edilmiştir. Fakat bu, bir öncekinden daha hafif derecede bir mekruhtur. Sonraki rekâtta ileriden okunacaksa, uygun olan, en az iki âyet veya iki sûre atlayarak okumaktır.

Namaz vaktinden ne kadar sonra Kilinabilir?​

Namaz vaktinden ne kadar sonra Kilinabilir?
Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti Kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir. Güneş doğduktan 40-50 dakika sonra, güneş tam tepede iken ve güneşin batmasına 40-50 dakika kala kaza edilmez ve bu vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz.

Vakit çıkana kadar namaz kılınır mı?​

Vakit çıkana kadar namaz kılınır mı?
Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir. Hadisi şerifte; Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir.

Ezan okunmadan 5 dakika önce namaz kılınır mı?​

Ezanı dinleyip, ezan bittikten sonra namaza başlamak en güzelidir. Ancak ezan bitmeden namaza başlayanın namazı geçerlidir. Önemli olan vaktin girmesidir. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

İkindi namazına 10 dakika kala öğle namazı kılınır mı?​

Öğlen namazının kılınabileceği zaman dilimi ise öğlen namazı vaktinin girmesinden ikindi vaktinin girmesine kadar olan zaman aralığıdır. Bu kapsamda öğlen namazını kılacak olan bir kişi ikindi vakti girinceye kadar öğlen namazını kılabilir.

Tek bir sure ile namaz kılınır mı?​

Tek bir sure ile namaz kılınır mı?
“Namazda bir miktar Kur’an okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur.

Namaz kılmak için kaç tane sure bilmek gerekir?​

Namaz kılmak için kaç tane sure bilmek gerekir?
Namaz sureleri olarak adlandırılan 10 surenin namazda okunma sırası ise Fil suresinden Nas suresine doğrudur. Namazda okunan surelerin sıralama aşağıdaki gibidir.

Her namazın vaktinde kılınması nedir?​

Her namazın kendine ait bir vakti, zaman dilimi vardır. Vakti içinde kılınmayan namazlar kazaya kalmış olur. Kaza namazları her ne kadar kulu namaz borcundan kurtarsa da; kazaya kalan namazlar, vaktinde kılınan namazın verdiği feyiz ve kemâli, uhrevî fayda ve menfaati sağlayamaz.

Bir namazı vaktinden sonra kılmaya ne denir?​

Namazını kılamamış olan kimse bir vakit namazını vaktinin dışında kılarsa o namazı kaza etmiş olur. Yani vakit namazını vaktinin dışında kılmaya kaza denilmektedir. Ayrıca namazı vaktinde kılmaya da namazı eda etmek denmektedir.

Namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek gerekir mi?​

Namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek gerekir mi?

Ezan okunmadan önce namaz kılınabilir mi?​

Ezan okunmadan önce namaz kılınabilir mi?
Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir. Bu durumda takvimdeki namaz vakti (temkinli) baz alınarak kılınan namaz ezandan önce,veya ezan esnasında da kılınmış olsa geçerli olur. Sadece ezana itibar edilmez.

Öğle namazı ikindi namazına kaç dakika kalana kadar kılınır?​

 
Ezan okunmasına 5 dakika kala namaz kılınması konusu, dinimizde farklı görüşlere sahip alimler arasında tartışmalı bir konudur. Genel olarak, ezan okunduktan sonra kılınan namazın daha sevap olduğu düşünülse de, bu konuda katı bir kural bulunmamaktadır. Vakit girmişse namaz kılınabilir ancak ezan okunmadan önce ya da ezan okunurken kılınan namaz da geçerli kabul edilir.

Namazda bir sure atlayarak okumak da mekruh kabul edilen bir durumdur. Namazda okunan surelerin belirli sıralamaları ve miktarları bulunmaktadır. En az üç kısa ayet veya bu miktarda bir sure okumak tercih edilir ve Fatiha suresinin okunması vaciptir.

Namazın vaktinden ne kadar sonra kılınabileceği konusu da önemlidir. Belirli vakitlerde kılınmayan namazların kazaya bırakılması gerekebilir. Her namazın kendine ait bir vakti vardır ve bu vakitlerde kılınmayan namazlar kazaya kalmış olur.

Öğle namazının ikindi namazına kadar kılınması ya da her namazın vaktinde kılınması gibi konular da dinimizde önemli bir yere sahiptir. Namazın vaktin öncesinde veya sonrasında kılınması durumunda farklı isimlendirilmeler ve hükümler olabilir.

Son olarak, namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek zorunlu değildir. Ezanın bitmesini beklemeden de namaz kılınabilir. Namazın ana kriteri vaktin girmesi ve namazın gereği gibi kılınmasıdır. Bu nedenle vakitlerine dikkat edilerek namaz kılınması önem taşır.
 
Geri
Üst