AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ezan okundugu an oruc acilir mi?

Editör

Yeni Üye

Ezan okunduğu an oruç açılır mı?​

İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Oruç nasıl açılır ne denir?​

“Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” [Ebu Davud, Savm 21; Tirmizi, Zekat 26, Savm 10.

Oruç hangi ezandan sonra açılır?​

Oruç hangi ezandan sonra açılır?
Akşam ezanının okunmasıyla birlikte ise oruçlar açılıyor. Bu noktada pek çok kişi “Orucu açmak için ezanın bitmesi gerekir mi?” sorusunun cevabını araştırıyor. Din büyükleri, ezanın okunduğu an orucun bozulabileceğini ancak ezanın dinlenmesinin ve sözlerinin tekrarlanmasının sünnet olduğunu ifade ediyor.

Ezan okunduğu an su içmek orucu bozar mı?​

Ezan okunduğu an su içmek orucu bozar mı?

Oruç açarken niyet edilir mı?​

Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”

Oruç açarken ne okunur?​

“Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.”

Oruç tutmak için niyet nasıl getirilir?​

Oruç tutmak için niyet nasıl getirilir?
Oruç niyeti için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Ezan okundu sanıp yemek yemek orucu bozar mı?​

Ezan okundu sanıp yemek yemek orucu bozar mı?
Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar. O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir.

Güneş batmadan oruç açılır mı?​

Finlandiya’daki Müslüman Kazan Türkleri, oruç tutarken yazları batmak, kışları doğmak bilmeyen güneşi kaale almıyorlar. Oruçlarını kendi tespit ettikleri bir saate göre bozuyorlar.

Ezan okunduğu an su içilir mi?​

Ezan okunduğu an oruç açılmaz, ancak imsak vakti olarak bilinen sabah ezanıyla birlikte oruç başlar ve imsak vaktinden itibaren yemek içmek yasaklanmış olur. Oruç açmak için iftar saati olan akşam ezanının okunması beklenir. Ezan okunduktan sonra su içmek orucu bozmaz, ancak ezanın okunduğu an su içmek genellikle tavsiye edilmez.

Orucun açılmasıyla ilgili olarak, iftar etmek isteyen bir kişinin önce hurma ile orucunu açması tavsiye edilir. Eğer hurma bulunmazsa su ile de iftar edilebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdu ki: “Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” (Ebu Davud, Savm 21; Tirmizi, Zekat 26, Savm 10)

Orucun niyet edilerek tutulması önemlidir. Oruç tutmaya karar veren bir kişi, niyetini Allah rızası için yapmalıdır. Bir kişinin oruç tutmak için niyet etmesi gerekmektedir. Niyet, geceden yapılabilir ve niyetin belirli olması daha faziletlidir. Örneğin, "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya" şeklinde niyet edilebilir.

Finlandiya'daki Müslüman Kazan Türkleri, güneşin batmadığı veya doğmadığı ekstrem durumlarda oruçlarını tespit ettikleri saate göre açabilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşan kişiler, dinlerinin esnekliği sayesinde oruçlarını bozabilirler.

Ezan okunurken yemek yemek orucu bozar. Sahur vaktinde ezan okunduğunda, orucun başlama vakti olan imsak aniden gelmiş olur ve bu sebeple ezan okunurken yemek içmek doğru olmaz. Bu durumda, sahur yaparken imsak vaktini göz önünde bulundurarak orucunuzu tutabilirsiniz.

Ezan okunduğu an su içmek orucu bozmaz. Ancak genel olarak oruç ibadetini daha sakin ve huzurlu bir şekilde yapabilmek için ezan okunduğunda yeme ve içmeyi terk etmek önerilir. Bu şekilde orucun manevi ve ibadetsel değeri daha da artar.

Geri