Eylemsinin anlami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
212.015
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Eylemsinin anlamı nedir?​

Fiilimsi, fiillere isim yapma eklerinin getirilmesi ile meydana gelen kelimelerdir. Yani fiilimsiler, fiillerden meydana gelmektedir. Fiilimsiler cümle içerisinde sıfat, zarf, isim olarak kullanılabilmektedir. Fiillerde olduğu gibi fiilimsilerde olumsuzluk belirtebilmektedir.
Türkcede mastar eki nedir?
-Mek, -mak, -me- ma, -ış – uş ekleri, mastar ekleridir. Bu ekler isimden fiil yapmak için kullanılır.

Fiilimsinin görevi nedir?​

Fiillerin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâlleridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri getirilerek oluşturulurlar.
Eylemsi ne demek örnek?
Örnek olarak; “gel-, ver-, otur-” sözcükleri birer fiildir ancak “gelen, veren, gitmeden, oturan” gibi sözcükler her ne kadar fiile benzese de aslında tam olarak fiil değildir. Bu sözcükler aldıkları ekler yüzünden artık bir eylem belirtmez ve fiilleri isim yapmaz. Bu sebeple bu sözcükler fiilimsi olarak adlandırılır.
Mastar kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir. Mastar kelimesi Türkçe’de “Fiilin -mak / -mek veya -ma / -me ekleri alan ve ad gibi kullanılan biçimi, eylemlik: al-mak, üşü-mek, bul-ma, gör-me, vb.” anlamına gelir.
Mimaride mastar ne demek?
Mastar (veya düz mastar), sıvacılıkta kullanılan büyük, düz, tahta cetveldir, mastar sıvanın üzerinden kaydırılırak geride kalan sıva yüzeyin düz olması sağlanır. Araç genelde 15 x 100 mm kesitli ve 1 ila 5 metre uzunlukta olabilir.

Çocukken de fiilimsi var mı?​

“Ben çocukken burada yaşlı bir çınar ağacı vardı.” cümlesinde “-ken” eki “çocuk” ismini zarf yapmıştır. Elbette bu, bir fiilimsi değildir. Çünkü fiilimsiler fiillerden türeyen sözcüklerdir.
Eylemsi nedir nasıl bulunur?
Cümlede Fiilimsileri Bulmanın Kolay Yolu Nedir? Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.

Farklı türden fiilimsi nedir?​

FİİLİMSİ TÜRLERİ Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır.
Fiilimsi nasıl kolayca bulunur?
Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.
 
Geri
Üst