AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evrimde kromozom sayisi nasil degisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evrimde kromozom sayısı nasıl değişir?​

Her insanda, yukarıda da değindiğimiz gibi, her kromozomdan iki tane bulunur. Yani kromozom 1’den iki tane, kromozom 2’den iki tane, vb. Mayoz sırasında her bir hücre bu kromozomlardan birini alır. Böylece, mayoz sonrasında kromozom sayısı yarıya iner.

Kromozom sayısı arttıkça gelişmişlik artar mı?​

Kromozom sayısı arttıkça gelişmişlik artar mı?
Kromozon sayısı ile canlının gelişmişliği arasında bir ilişki yoktur. Gelişmişlik genetik kod ile alakalı bir durumdur. Örnek verecek olursak eğrelti otunun kromozom sayısı bizden fazladır ama bizden gelişmiş değildir.

Türün gelişmişliğini ne belirler?​

Türün gelişmişliğini ne belirler?
Canlıların gelişmişlik düzeyini belirleyen şey kromozom sayısı değil kromozomlar üzerinde bulunan genlerin yapı ve düzenleri ile ilgilidir. Kromozomlar DNA’lardan meydana gelir. Bu DNA’ların üzerinde de GEN adı verilen belirli bölgelerde genetik yapı şifrelenmiştir. Kromozom sayıları 2n ile gösterilir.

Her türün kromozom sayısı farklı mıdır?​

Kromozom sayısı tamamen canlının türüne göre az ya da çok olabilir. Şöyle bir bağıntı var diyebiliriz: Aynı türe ait canlıların kromozom sayıları aynıdır. Örneğin en gelişmiş canlı olan insanda 46 kromozom varken at kuyruğu bitkisinin kromozom sayısı 216 adettir ve insana göre oldukça faladır.

Ne tür kromozomlar var?​

Ne tür kromozomlar var?
Ondan sonra sırasıyla goriller ve orangutanlar gelir. Tüm yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur. Biz insanlarda ise 23 çift, ya da 46 kromozom bulunmaktadır.

Ne kadar uzun kromozomlar var?​

Ne kadar uzun kromozomlar var?
Buna bağlı olarak kromozom upuzun bir kol ile çok daha kısa bir kola ayrılır. İşte çoğu geni üzerinde bulunduran uzun kollar, kimi zaman kaynaşarak tek bir kromozoma dönüşebilirler. Kısa kollar da birleşip bir diğer kromozom yaratabilirler; ancak bu daha kısa kromozomlarda daha az sayıda gen bulunduğu için genellikle elenirler.

1a ve 2B kromozomları vardır.?​

Şempanzelerde, gorillerde ve orangutanlarda 2A ve 2B olarak isimlendirilen iki ayrı kromozom, insanda birbirine kaynamıştır ve tek bir kromozomdur. Bizdeki bu kromozom, “2. Kromozom” olarak bilinir.

Hangi yakın kuzenlerimizde kromozom vardır?​

Hangi yakın kuzenlerimizde kromozom vardır?
Tüm yakın kuzenlerimizde (şempanzeler, bonobolar, goriller, orangutanlar) 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur. Biz insanlarda ise 23 çift, ya da 46 kromozom bulunmaktadır. Occam’ın Usturası çerçevesinde düşünecek olursak, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak atamızın da 48 kromozomlu olduğunu düşünmek mantıklıdır.
 
Bu yazıda kromozomlar ve evrimle ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Mayoz sırasında kromozomların bölünmesiyle kromozom sayısının yarıya indiğinden bahsedilmiş. Kromozom sayısının canlının gelişmişliğiyle doğrudan ilişkili olmadığı vurgulanmış. Gelişmişlik genetik kodlar ve genlerin yapısı ile ilişkilendirilmiştir.

Her türün kromozom sayısının farklı olabileceği belirtilmiş. Aynı türe ait canlıların kromozom sayılarının aynı olduğu, örneğin insanlarda 46 kromozomun varlığına atıfta bulunulmuş. Yakın kuzenlerimiz olan şempanzeler, bonobolar, goriller ve orangutanlarda 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunduğu ifade edilmiş.

Kromozomların uzunluğuna ve yapısına değinilmiş. Kromozomların uzun kollar ve kısa kollardan oluştuğu ve bazen kaynaşarak ya da bölünerek farklı yapılar oluşturduğu açıklanmış. Örneğin 2A ve 2B olarak isimlendirilen kromozomların insanda birleşerek tek bir kromozom oluşturduğu belirtilmiş.

Son olarak, şempanzeler ve diğer yakın kuzenlerimizle ortak atamızın 48 kromozomlu olduğu ve bu şekilde evrimsel ilişkilerin gözlemlenebileceği üzerinde durulmuştur. Bu bilgiler ışığında, kromozomlar ve türler arasındaki ilişkiler hakkında kapsamlı bir bilgi sunulmuştur.
 
Geri
Üst