AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evraksiz alacagimi nasil tahsil edebilirim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evraksız alacağımı nasıl tahsil edebilirim?​

Belgesiz Alacaklar İçin Başvurulabilecek İcra Takibi Yolu: Genel Haciz Yoluyla Takip
- Genel haciz yoluyla takip,
- Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takip,
- Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takip,
- Kiralanan taşınmazların ilamsız tahliyesi yoluyla takip şekilleridir.

Alacaklı alacağını nasıl alır?​

İcra takibini başlatmak için alacaklının herhangi bir resmî belgeye ihtiyacı yoktur. Tebligat süreci sadece PTT yoluyla yapılır. Alacak izlenmesinde devletin yükümlülük verdiği posta kurumları yetkilidir. Borçlu adres değişikliğine gitmişse yeni adresi adres kayıt sistemi üzerinden tespit edilir.
Takas nasıl bir haktır?
Takas hukuki niteliği itibari ile bozucu yenilik doğuran bir haktır. Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini, alacaklıya bildirmesi gerekir. Takas bir sözleşme olmadığı içi karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Takas aynı zamanda borcu sona erdirdiği için bir tasarruf işlemidir.
Borcunu ödemeyen kişiye hangi dava açılır?
Alacak davası, alacaklı kişinin hakkı olan para, mal vs. gibi varlıkları, ona borcu olan kişiden mahkeme yoluyla talep etmesi demektir. İlk olarak, alacak davası için alacağın kaynağına göre bir mahkemede dava açılmalıdır. Bunlar iş mahkemesi, ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi ya da asliye hukuk mahkemesi olabilir.

Senetsiz verilen borç nasıl geri alınır?​

Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır. Alacak davası veya icra talebi yoluyla alacağımızı talep edebiliriz.

İcra dairesinden paramı nasıl alabilirim?​

İcra takibinin son aşaması olan paraların ödenmesi için herhangi bir talepte bulunulmasına gerek yoktur. Takip talebi, ödeme emri, haciz ve satış gibi diğer birçok icra takip işlemi için talep gerekmesine rağmen paraların ödenmesi icra dairesi tarafından kendiliğinden yerine getirilir.
Takasbank nedir nasıl çalışır?
Takasbank, Borsada gerçekleştirilen alım satım işlemlerinden doğan menkul kıymetlerin teslimi ve bedellerinin ödenmesine ilişkin taahhütlerle ilgili takasın yapıldığı ve BIST’da alım satımı yapılan menkul kıymetlerin fiziken saklanması zorunlu olan merkezi saklama kuruluşudur.
Takas kavramı nedir?
Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.

Alacaklının borçlunun borcunu ödemesi için açtığı dava nedir?​

Alacak davası, alacaklının alacağını borçludan tahsil etmek amacıyla açtığı dava türüdür.

Senetsiz alacak hangi hesaba kaydedilir?​

120 ALICILAR İşletmenin kredili, senetsiz ve veresiye olarak yaptığı satışlarda bu hesap kullanılır. Diğer bir deyişle işletmenin senetsiz, kısa vadeli ve veresiye alacakları bu hesapta izlenir.

Eğer ki belgesi olmayan bir alacağınız var ise icra takibi yapabilirsiniz. İlamsız takip açabilir ve örnek 7 ile alacağınızı isteyebilirsiniz. Eğer ki borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez ise borç uhdesinde sayılmış olup alacağımıza ilişkin haciz işlemlerini gerçekleştirebilmekteyiz.
Sözleşmeden doğan alacak davası nerede açılır?
Sözleşmeden doğan alacak davalarında yetkili mahkeme davanın içeriğine göre değişmektedir. İş sözleşmesi kaynaklı olan alacak davalarında görevli olan mahkeme İş Mahkemesi olmaktadır. Kira sözleşmesi kaynaklı alacaklar için ise Sulh Hukuk Mahkemeleri olmaktadır.
Alacak verecek meselesine hangi mahkeme bakar?
Alacak davasında ve görevli mahkeme Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kural olarak ise görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmaktadır. Bununla birlikte kimi hallerde sulh hukuk mahkemesi de davaya görevli olmaktadır.

Alacak davasında yetkili mahkeme neresidir?​

Alacak davasında eğer taraflar daha önceden yetkili mahkemeyi sözleşmede belirlememişlerse borçlunun yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Alacak davasında görevli mahkeme ise yapılan sözleşmenin türüne göre belirlenir. Örneğin kira sözleşmelerinden doğan alacaklarda sulh hukuk mahkemesi görevlidir.

Alacağını almak için ne yapmalı?​

Türk Hukuku’na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Senetsiz borç tahsil edilir mi?
Alacaklının borcuna karşılık daha önceden kanıt niteliği taşıyan senet almamış olması durumunda bu tür durumlar genellikle cari hesap şeklinde işlenmektedir. Karara bağlı olarak bu tür alacak davaları faizli veya faizsiz olarak işlenebilir.
Sözleşmeye aykırılık davası nerede açılır?
HMK’nın 6.maddesiHMK’nın 6.maddesi gereğince bir davada genel yetkili mahkeme, davalının ikametgâhının bulunduğu yer mahkemesidir. Aynı Kanunun 10.maddesinde sözleşmeden doğan davalar için, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de dava açılabilir.

Sözleşmenin ifa edileceği yer neresidir?​

Parça borçlarında sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yer; para ve parça borçları dışındaki tüm borçlar içinse doğumları sırasında borçlunun yerleşim yeri ifa yeridir (TBK m. 89). Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 10. maddesinde sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesi ifadesi kullanılmıştır.

Alacak davaları nelerdir?​

Alacak davası, alacaklının alacağını borçludan tahsil etmek amacıyla açtığı dava türüdür….Alacak çeşitleri;
Alacak nasıl ispat edilir?
Kanunda ispat sınırı olarak gösterilen parasal olarak belli tutarı aşan hukuki işlemler ve senede karşı olan iddialar kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir; tanık ile ispat edilemez. Senetle ispat zorunluluğu yalnız hukuki işlemler içindir. Hukuki fiillerin senetle ispat zorunluluğu yoktur.
Yetkili mahkeme neye göre belirlenir?
(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.

Alacaklı parasını nasıl alır?​

İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen bu takip yoluna ilamlı icra takibi denilmektedir. Bu takip yoluna başvurulması neticesinde borçlunun mallarının haciz veya iflas yoluyla paraya çevrilmesi suretiyle alacaklının alacağını tahsil etmesi sağlanır.
 
Geri
Üst