AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evragi mi evraki mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evrağı mı evrakı mı?​

Bu kelimenin doğru kullanımı evrak şeklinde olmalıdır.

Ünsüz değişimi yumuşama nedir?​

Ünsüz değişimi yumuşama nedir?
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesidir.

Ötümsüz ünsüzler nedir?​

Ciğerden gelen havanın ses tellerini titreştirmesi durumunda ortaya çıkan ünlülerdir. Ötümsüz ünlüler, titreşimsiz ve tonsuz ünlüler olarak da bilinmektedir. Ötümsüz ünsüzler ise /ç, f, h, ķ, k, p, s, ş, t/ olarak ifade edilebilir.

Tedarik yumuşar mı?​

Tedarik yumuşar mı?
yanına gelen eklere aldırmadan kendi varlığını sürdürebilen- ünsüz yumuşamasına uğramayan, arapça bir kelimedir. sağlamak, temin etmek anlamlarına gelir.

Evrakın çoğulu nedir?​

Çünkü evrak kelimesinin Türkçe karşılığı kağıt yaprakları, resmi belgeler. Yani kelime zaten çoğul. Tekil hali varak. Çünkü tekil varak kelimesinin çoğulu evraktır.

Resmi evrak nasıl yazılır?​

Resmi evrak nasıl yazılır?
Resmi yazışmalar elektronik ortamda veya fiziksel olarak yapılabilir.

Ünsüz uyumu nedir örnekler?​

Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimeler ise yumuşak ünsüzle başlayan ekler alır: al-dı, an-dı, bil-gi, del-gi, göz-cü, ver-di, yol-da vb.

Ünsüz yumuşaması nedir 4 sınıf?​

Ünsüz yumuşaması nedir 4 sınıf?
P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu yumuşama ile b, c, d, g, ğ’ ye dönüşür. Bu duruma ünsüz yumuşaması denir.

Ötümlü ve ötümsüz ses nedir?​

Bu durumdaki bütün ünlüler ve /b, c, d, i, g, ğ, j, ł, l, m, n, ñ, r, v, y, z/ ünsüzleri ötümlü (titreşimli, tonlu) seslerdir. Ciğerden gelen hava akımının ses tellerini titreştirmemesi durumunda ötümsüz (titreşimsiz, tonsuz) ünsüzler oluşur: /ç, f, h, ķ, k, p, s, ş, t/ ünsüzlerinin tamamı ötümsüzdür.

Ötümsüzleşme nedir örnek?​

Ötümsüzleşme nedir örnek?
Ötümsüzleşme Örnekleri Çeşitli fonoloji ekollerinde bu olay zıt doğrultuda kayma, saptırma veya rezonanssızlaştırma olarak bilinir. Tüm dünya dillerinde çok sık rastlanılan bu ses olayı, yalnızca Türkçeye özgü değildir. Örneğin İngilizceden bu ses olayına şu örnekler verilebilir: knife > knives.

Tedarik mi tedariği mi?​

Nasıl yazılır
Yanlış Yazım | Doğru Yazım
şöför | şoför
taktir (damıtma) | takdir (beğenme)
tedariği | tedariki
ünvan | unvan

Sessiz sertleşmesi nedir?​

Sessiz sertleşmesi nedir?
Ünsüz sertleşmesinde kelimenin sonuna gelen sert ünsüz yanına gelen yumuşak ünlüyü sertleştirmesine ünsüz benzeşmesi veya ünsüz türemesi denilmektedir. Sert ünsüzlerin karşısına yumuşak ünsüzler geldiği zaman onları da sert hale getirmektedir. C ünsüz harfi ç harfine dönüşür. D ünsüz harfi t ünsüz harfine dönüşür.

Evrakın mi evrakın mi?​

Bu sözcükte sesli ile başlayan bir ek aldığında sert sessiz yumuşaması meydana gelmez. Örneğin, “ın” eki geldiğinde “evrakın” olarak yazılır.

Evrak ne anlama gelir?​

Evrak ne anlama gelir?
Evrak tanımı nedir? Üzerinde gerçeğe dayalı veya resmi bilgilerin bulunduğu yazılı belge. Bir çok resmi evrak iki nüsha halinde düzenlenir. Kağıt yaprağı veya yaprakları.
 
Evrağı mı evrakı mı? konusunda, kelimenin doğru kullanımının "evrak" şeklinde olması gerektiği belirtilmiş. Evrak kelimesi, kağıt yaprakları veya resmi belgeler anlamına gelir ve çoğul hali de evrak olarak kullanılır.

Ünsüz değişimi yumuşama konusunda, Türkçedeki ses olaylarından bahsedilmiş. Süreksiz sert ünsüzlerle biten kelimelerin, ünlüyle başlayan ek aldıklarında, sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak c, g/ğ, b ve d'ye dönüştüğü belirtilmiş.

Ötümsüz ünsüzler konusunda, ciğerden gelen havanın ses tellerini titreştirmesi sonucu ortaya çıkan seslerin ötümsüz ünlüler olduğu açıklanmış. Ötümsüz ünlülerin örnekleri verilmiş ve tanımlanmış.

Tedarik kelimesiyle ilgili olarak, yanına gelen eklerden etkilenmeyen, Arapça kökenli bir kelime olduğu ve "sağlamak, temin etmek" anlamına geldiği belirtilmiş.

Resmi evrak yazımında, resmi yazışmaların elektronik ortamda ya da fiziksel olarak yapılabileceği vurgulanmış.

Ünsüz uyumu konusunda, sert ve yumuşak ünsüzlerin ek aldıklarında uyumlu hale geldiği örnekler verilmiş.

Ünsüz yumuşaması konusunda, kelimenin sonundaki sert ünsüzlerin, ünlüyle başlayan ekler sayesinde yumuşadığı ve b, c, d, g, ğ gibi harflere dönüştüğü açıklanmış.

Ötümlü ve ötümsüz sesler arasındaki fark, ses tellerinin titreşmesine bağlı olarak ötümlü ve ötümsüz seslerin oluştuğu belirtilmiş.

Ötümsüzleşme konusunda, seslerin zıt doğrultuda kayma, saptırma veya rezonanssızlaştırma sürecine örnek olarak verilmiş.

Sessiz sertleşmesi konusunda, kelimenin sonundaki sert ünsüzlerin, yanlarına gelen yumuşak ünlüleri sertleştirerek ünsüz benzeşmesi veya ünsüz türemesi meydana geldiği açıklanmış.

"Evrakın" mı yoksa "evrakın" mı şeklinde yazılacağıyla ilgili olarak, sesli ile başlayan bir ek aldığında sert sessiz yumuşaması meydana gelmeyeceği belirtilmiş.

Son olarak, "Evrağın ne anlama geldiği?" konusunda, evrakın üzerinde gerçeğe dayalı veya resmi bilgilerin bulunduğu yazılı belge anlamına geldiği açıklanmış. Ayrıca, resmi evrakların genellikle iki nüsha halinde düzenlendiği ve kağıt yaprağı veya yaprakları da ifade edebileceği belirtilmiş.
 
Geri
Üst