AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Evlilik yardimi almak icin ne yapmaliyim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Evlilik yardımı almak için ne yapmalıyım?​

Her yıl açıklanan yeniden değerleme oranı üzerinden rakamlar güncellenirken çeyiz hesabı açan bankalar üzerinden yapılan başvuruda evlenmeden önce çeyiz hesabı açarak en az 3 sene boyunca bu hesapta birikim yapan kişilere evlilik öncesi biriktirdikleri paraya ek olarak devlette hibe para yardımı yapıyor.

Devlet evlilik parası veriyor mu?​

Devlet evlilik parası veriyor mu?
Çeyiz parası olarak da adlandırılan evlilik ödeneği, evlilik nedeniyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu paradır. Bu yardım 2008’den bu yana, yetin aylığı alan kadınlara verilmektedir.

Evlilik yardımı için nereye başvurulur?​

2021 Evlilik Yardımı İçin Nereye Başvuru Yapılır? 2021 evlilik yardımı için başvuru yapılacak yer evlendirme ödeneği için başvuru yaptığınız ikametgâhınızın bulunduğu il ya da ilçe SGK müdürlükleridir. SGK hizmet merkezleri de çeyiz parası alınabilecek yerlerdendir.

Evlilik parası nereden alınır?​

Evlilik parası nereden alınır?
Çeyiz parası için başvuru, yetim aylığı alan ve evlenen kadının ikametgahının bulunduğu il ya da ilçe SGK müdürlüklerine veya SGK hizmet merkezlerine yapılmaktadır.
Evlilik parası ne kadar 2020?​
2020 yılı yetim aylığı 660 TL’dir. Çeyiz parası yardımı ise iki yıllık yetim aylığı maaşı toplamı olacak şekilde hesaplanmaktadır. 24 ay × 660= 15.840 tl olarak hesaplanıp ödemesi yapılmaktadır.

Işten çıkınca nikah parası ne kadar?​

Işten çıkınca nikah parası ne kadar?
1475 Sayılı Kanunun 14. Maddesinin 5. Fıkrası “kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi” halinde kadına işçiye her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Nikah parası ne zaman alınır?​

SSK veya Bağkur’dan vefat eden eşinden dolayı aylık almakta olan dul eşin, yeniden evlenmesi halinde kendisine çeyiz parası ödenmiyor, kişinin kız çocuğunun evlenmesi durumunda çeyiz parası var. Fakat dul memur eşin evlenmesi halinde, kendisine de 12 aylık çeyiz yardımı veriliyor.

Evlilik yardımı kimlere verilir?​

Evlilik yardımı kimlere verilir?
Evlenme ödeneği, sosyal güvenlik kapsamında anne, babasından aylık, gelir alan kız çocuklarına evlenmeleri halinde ödeniyor. Ölüm aylığı, geliri alırken evlenmiş olmamak gerekiyor. Erkek çocuklarına ödenmiyor. Bağ-Kur’dan yetim aylığı alanlar da yararlanabiliyor.

Evlenme ödeneği nedir?​

Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.

SGK çeyiz parası nasıl alınır?​

SGK çeyiz parası nasıl alınır?
Çeyiz parasını anne veya babasını kaybettiği için yetim maaşı alan kadınlar, yapacakları evlilik öncesinde başvuru yapması halinde bir defaya mahsus alabilmektedir. Evlenen kadın eğer, 4/A (SSK) ya da 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsa maaşının 24 katına kadar çeyiz parası alabilir.

Evlilik yardımı almak için belirli şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu yardımlardan bazıları devlet destekli olup, çeyiz hesabı gibi bankalar aracılığıyla yapılan birikimler sonucunda alınabilen yardımlardır. Ayrıca evlenme ödeneği de devlet tarafından verilen bir destektir ve genellikle anne veya babasından aylık almakta olan kız çocuklarına evlenmeleri durumunda ödenmektedir.

Evlilik yardımı alabilmek için çeyiz hesabı açarak en az 3 sene boyunca bu hesapta birikim yapmanız gerekebilir. Bu birikimler sonucunda devlet hibe para yardımı yapabilir. Aynı zamanda evlenmeniz durumunda yetim aylıklarınızın kesilecek olması halinde devlet tarafından maaşınızın belirli bir katına kadar evlilik ödeneği alabilirsiniz.

Başvuru yapmak için ikametgahınıza en yakın olan SGK müdürlükleri veya SGK hizmet merkezlerine başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuruları yaparken gerekli belgeleri ve şartları yerine getirmeniz önemlidir.

Çeyiz parası miktarı genellikle yetim aylığının belirli bir süresi toplamı şeklinde hesaplanmaktadır. Örneğin, 2020 yılı için yetim aylığı 660 TL ise, 24 ay boyunca ödeme yapılarak toplamda 15.840 TL gibi bir miktar ödenebilir.

İşten çıktıktan sonra kıdem tazminatı gibi destekler de alabilirsiniz. Kadının evlilik nedeniyle işten ayrılması durumunda işveren tarafından kıdem tazminatı ödenmesi gerekebilir.

Evlilik yardımı kimlere verilir sorusunun cevabı genellikle anne veya babalarından gelir veya aylık alan kız çocuklarına evlenmeleri durumunda ödenen yardımları içermektedir. Genellikle erkek çocuklarına bu tür yardımlar yapılmamaktadır.

SGK çeyiz parası almak isteyen kişilerin belirli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Anne veya babasını kaybettiği için yetim maaşı alan kadınlar, evlenme öncesinde başvuru yaparak bir defaya mahsus bu desteği alabilirler. Ayrıca 4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan maaş alan kadınlar da maaşlarının belirli bir katına kadar çeyiz parası alma hakkına sahip olabilirler. Başvuru yapmadan önce ilgili kurumlarla iletişime geçerek detaylı bilgi almanız önemlidir.

Geri