AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlilik Sozlesmesi nin evlendirme memuru onunde yapilmamasinin yaptirimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evlilik Sözleşmesi nin evlendirme memuru önünde yapılmamasının yaptırımı nedir?​

Her İki Tarafın Evlendirmeye Yetkili Memur Önünde Hazır Olmaması Taraflardan birisi ya da her ikisi nikah kıymaya yetkili memur önüne gelmemiş ise evlenme yok hükmünde olacaktır. Evlenme iradesinde bulunan her iki taraf evlendirmeye yetkili memur önünde hazır bir şekilde bulunmalıdır.
Evlenmenin hükümsüzlüğü nedir?
Evlenmenin hükümsüzlüğü, bir hukuki işlemin hükümlerini meydana getirmeyeceği veya doğurmuş olduğu hükümlerin ortadan kaldırılmasını gerektiren bütün halleri ifade eden kavramdır.

Evliliğin yetkili evlendirme memuru marifetiyle yapılmamış olmasının hukuki sonucu nedir?​

Evlenme akdini yer itibariyle yetkili bir memur gerçekleştirmediğine göre, ortada hukuken geçerli bir evlenme yoktur…” (YKD. 1977.5.6. s. 762.) Taraflar, evlenmenin yapıldığı sırada farklı cinsiyette iseler ve evlenmenin diğer şartları da tamamsa ortada geçerli olarak kurulmuş bir evlenme vardir.
Evliliğin resmi olmayan memur önünde yapılması hangi hukuki sonucu doğurur?
Yokluk, Mutlak butlan, Nispi butlan. Evlenmenin kurucu unsurlarının olmaması halinde evlilik baştan itibaren yok sayılacaktır. Kurucu unsurlar : Resmi nikâh, Evlendirme memuru önünde evlenme, Sözlü kabul beyanıdır. Ayrıca aynı cinsiyette iki kişinin evlenmesi de yokluk halini doğurur.

Sadece imam nikahı ile kıyılan evlilik Anayasaya göre neyi ifade eder?​

Anayasa Mahkemesi İptal Kararı Günümüzdeki mevcut düzenlemeler uyarınca resmi nikâh gerçekleştirilmeksizin dini nikâh gerçekleştirilmesi halinde herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir. Ancak 27.05.2015 tarihine kadar resmi nikâh olmaksızın dini nikâh kıyılması Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiştir.
Akdi şartlar nedir?
Akdin kuruluş şartları, akdin hukukî varlık kazanabilmesi için gereken şartlardır. Bu şartlardan birinin veya birkaçının eksik olması halinde akid kurulamaz. Bu konuda İslâm hukuk ekolleri prensip olarak aynı görüşü paylaşmakla birlikte, bu şartların tesbitinde tam bir görüş birliği mevcut değildir.
 
Geri
Üst