AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlilik icinde Kredisi odenen ev nasil paylasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.120
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evlilik içinde Kredisi ödenen ev nasıl paylaşılır?​

Yani taşınmazın bankaya olan borcu kredi borcundan düşülmek suretiyle hesaplama yapılır. Taşınmaz hangi eş üzerineyse diğer eş mal paylaşımı davası açarak kendi payına düşen kısmı mahkemeden talep edebilir.

Evlenmeden önce krediyle alınan mallar nasıl paylaşılır?​

Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.

Evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur?​

Evliyken çekilen ihtiyaç kredisi boşanınca ne olur?
Boşanma halinde krediyle alınmış bir taşınmaz varsa kredi borçlusu kimse bu borçtan sorumlu olmaya devam eder. Fakat diğer eşin evlilik içinde ödenen kredilere karşılık bir alacak hakkı doğar. Bu alacak hakkından kaynaklı mal diğer eşte kalırken diğer eş sadece bir alacak hakkına sahip olacaktır.

Evlendikten sonra yapılan borçlar ortak mı?​

Evlendikten sonra yapılan borçlar ortak mı?
EMK sisteminin en ilginç özelliklerinden biri evlilik süresince mal ayrılığının uygulanmasıdır. Yani evlilik devam ederken, mal kimin adınaysa onun sayılır. Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir.

Boşanmalarda Kredi borcu olan ev nasıl paylaşılır?​

Tarafların boşanma davası açtığı tarihten önceki taksitleri eşlerin ortaklaşa ödediği kabul edilecek, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren işleyecek ve ödenecek taksitlerde krediyi ödemeye devam eden eş tek başına ödeme yapmış sayılacaktır.

Evlendikten sonra alınan ev ortak mı?​

Evlenmeden önce alınan araba boşanınca kimin olur?​

Evlenmeden önce alınan araba boşanınca kimin olur?
Evlenmeden önce alınan mallar Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kişisel mal olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple alınan eşyaya malik olan kim ise o tarafın kişisel malı olacaktır.

Boşanmada borçlar da ortak mı?​

Boşanmada borçlar da ortak mı?
Bütün borçlar iki tarafı da bağlamaz. 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu 224. maddesi şu şekildedir: “Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün mal varlığı ile sorumludur”. Bu açıdan bireysel kredi veya kart gibi kişisel borçlar eşlerin ortak sorumluluğu kapsamında değildir.

Evlendikten sonra alınan ev kime kalır?​

Evlilik birliği süresi içerisinde edinilen tüm mallarda eşlerin eşit oranda hakkı bulunuyor. Örneğin evlendikten sonra satın alınan bir ev boşanma durumunda eşler arasında yüzde 50 hisse ile paylaştırılır. Bu evin erkeğin elde ettiği gelirlerle satın alınmasının bir önemi bulunmuyor.

Evliyken alınan ev satılır mı?​

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 194/1 maddesine göre; “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki haklarını sınırlayamaz. “

Evlenmeden önce alınan ev kimin?​

Evlenmeden önce alınan ev kimin?
Evlenmeden önce alınan mallar bu kanun maddesi ile kişisel mal olarak sayılmıştır. Kişisel mallar, doğal olarak evlilik birliğinin sona ermesi halinde tasfiyeye tabi tutulmayacaktır. Evlenmeden önce alınan mallar Türk Medeni Kanunu’na göre kişisel mal olarak kabul edilmiştir.

Boşanma davasında borçlar ne olur?​

Boşanma davasında borçlar ne olur?

Boşanmada Bankadaki para paylaşımı nasıl olur?​

Eşler, evlilik birliğinin devamı sırasında müşterek ve müteselsil banka hesabı açtırabilirler. Aksi kararlaştırılmadıkça, taraflar müşterek hesaptaki para üzerinde yarı yarıya hak sahibidir. Taraflardan biri müşterek hesaptaki payından fazlasını çekmişse, fazlası için diğer hesap sahibine karşı sorumludur.
 
Evlilik içinde kredisi ödenen evin paylaşımı konusu oldukça önemli bir konu olup Türk Medeni Kanunu'nda belirlenen kurallara göre hareket etmek gerekir. Evlilik içinde kredisi ödenen evin paylaşımı genellikle şu adımlarla gerçekleşir:

1. **Kredi Borcu Düşülerek Net Değer Belirlenir:** Evlilik içinde kredi ile alınan evin net değeri hesaplanırken, bankaya olan kredi borcu evin değerinden düşülerek belirlenir.

2. **Mal Paylaşımı Davası:** Taşınmazın bankaya olan borcu düştükten sonra kalan kısım hangi eş üzerineyse diğer eş mahkemeden mal paylaşımı davası açarak kendi payına düşen kısmı talep edebilir.

3. **Alacak Hakkı Doğabilir:** Kredi borcu ödenen evdeki diğer eşe karşı bir alacak hakkı doğabilir. Bu durumda, evlilik içinde ödenen kredilere karşılık alacak hakkı bulunabilir.

4. **Kredi Borçlusu Sorumluluğunu Sürdürür:** Boşanma durumunda, evlilik içinde ödenen kredinin borçlusunu kredi borcu devam eder. Ancak diğer eşin bu borca karşılık alacak hakkı doğabilir.

Bu adımlar genel olarak evlilik içinde kredisi ödenen evin paylaşımı sürecini açıklar. Ancak her durum farklılık gösterebileceğinden, tamamen net olarak belirlemek için bir hukuk danışmanından destek almak faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst