AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlilik disi cocuk yapmak yasak mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evlilik dışı çocuk yapmak yasak mı?​

devlet evliliği teşvik eden bir kurum gibi davranamaz, devletin misyonlarına aykırıdır. devlet sosyal hayata ancak toplum güvenliğini tehlikeye atan bir durum olduğunda müdahale edebilir. içki içilmesini yasaklayamayacağı gibi evlilik dışı çocukları da illegal ilan edemez.

Çocuğu tanıma nasıl yapılır?​

Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Gayri meşru çocuğu ne demek?
Anne ve/veya baba bir başka kişi ile evlilik bağı içerisinde olabileceği gibi hiç evli de olmayabilir. Yani evli veya bekar bir erkek ile yine evli veya bekar bir bayanın birbirleri ile evli olmadıkları halde ilişkiye girmeleri ve bu ilişkiden doğan çocuklarının varlığı halinde evlilik dışı doğan çocuk söz konusu olur.
Evlilik dışı olan çocuğu baba alabilir mi?
Düzenlemeye göre evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kural olarak annenindir. Bunun sebebi anneyle çocuğun arasındaki soybağının kurulmasının doğum ile olmasıdır. Anne çocuğu doğurmakla birlikte evli olup olmadığına bakılmaksızın veya herhangi bir başka işleme gerek kalmadan çocuğun velayetine sahip olur.

Babalık tanıma belgesi nasıl alınır?​

Evlilik dışında doğan çocuğun babasının, nüfus müdürlüğü, mahkeme, noter veya bağlı bulundukları Temsilciliğe başvurarak, babalık tanıma senedi veya vasiyetnameyle çocuğun babalığını tanıması mümkündür.

Kimlikte baba adı zorunlu mu?​

Evlilik bağı olmadığı, ortada bir soy bağı da kurulmayacağı için isim ‘şu olmuş, bu olmuş’ fark etmiyor, bizim için. Ancak baba hanesi, boş bırakılmaz. Baba adını anne söylemese bile, biz bir isim yazarız” dedi.
Babası bilinmeyen çocukların kimliğinde ne yazar?
Doğacak çocuğa da babasının belli olmadığını açıklayacağını söylüyor. İstanbul Nüfus Müdürü Mehmet Güngör, doğan her vatandaşın hemen nüfusa kaydedilmesi gerektiğini söyleyerek, babası belli olmayan çocukların nüfus cüzdanındaki baba hanesine annenin belirleyeceği bir ismin yazıldığını açıkladı.
Türkiyede taşıyıcı annelik neden yasak?
Taşıyıcı annelik Türkiye’de yasal değil. Çünkü Türk Hukuku’nda doğurulan çocuğun soyu kesinlikle doğumu yapan kadına bağlıdır. Yani hukuki çerçevede durum ne olursa olsun bir çocuğun annesi onu doğuran kişidir.

Türkiyede taşıyıcı anne var mı?​

Yani hukuken doğuran kişi her zaman için çocuğun yasal annesi olarak kabul ediliyor. Doğumu yapan kadın ile çocuğun arasında genetik bir bağın olmaması ve taşıyıcı annelik konusu Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş değil. Taşıyıcı annelik yöntemi Türkiye’de yasal olmadığı için uygulanmıyor.

Taşıyıcı annelik dinen caiz midir?​

Ahmet Yaman, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, taşıyıcı annelik uygulamasını; dinin mahremiyet, evlilik, neslin ve şahsiyetin korunması, insanın saygınlığı ile ilgili bir takım ilkeleri ihlal etmesi sebebi ile caiz görmediğini bildirdi.
Taşıyıcı gebelik yasal mı?
Taşıyıcı annelik yöntemi Türkiye’de kanunen yasak olduğu için uygulanamıyor. Türk yasalarına göre doğan çocuğun soy bağı tartışmasız bir şekilde doğumu gerçekleştiren kadına bağlıdır. Yani hukuken doğuran kişi her zaman için çocuğun yasal annesi olarak kabul ediliyor.
Taşıyıcı anne ne kadar kazanıyor?
Adaylar arasında atanamayan öğretmenden Türkiye’de yaşayan yabancılara kadar her kesimden kadın bulunuyor. Yaşları 20-49 arasında değişiyor, 3 çocuk sahibi olan da, daha önce taşıyıcı annelik yapan da var. İstedikleri ücret ise 150 ile 300 bin lira arasında değişiyor.

Taşıyıcı annelik fiyatı ne kadar?​

İlanlara göre yaşları 20 ila 50 arasında değişen adaylar arasında çocuk sahibi olan da, daha önce taşıyıcı annelik yapan da bulunuyor. Taşıyıcı annelik için istenen ücret ise 150 ile 300 bin lira arasında değişiyor.

Kadının çocuk istememe hakkı var mıdır?​

Evlilikte eşler bu önemli kararı birlikte almalıdır. Üreme hakkı insan haklarındandır ve her bireyin çocuk sahibi olup olmamaya karar verme hakkı vardır. Ancak bazen eşlerden biri çocuk isterken diğeri istemeyebilir. Erkek için de kadın için de çocuk sahibi olmak tüm hayatını değiştirecek radikal bir durumdur.
Evlilik dışı çocuğun kimliğinde ne yazar?
Yürürlükte bulunan Türk Medeni Kanunu 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin (doğuran kadının) soyadını alır. Çocuk ile anne arasında soybağı doğumla kurulur. Evlilik dışı doğan çocuk annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve çocuk annenin soyadını alır.
 
Geri
Üst