Evli kiz annesine zekat verebilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.957
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evli kız annesine zekât verebilir mi?​

Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.

Erkek kız kardeşine zekât verebilir mi?​

Erkek kız kardeşine zekât verebilir mi?
Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır.

Evli kız anne babaya fitre verebilir mi?​

Evli kız anne babaya fitre verebilir mi?
Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.

Gelin kaynanasına zekât verebilir mi?​

Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Okuyan kardeşe fitre verilir mi?​

Okuyan kardeşe fitre verilir mi?
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur.

Kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?​

Kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahabiye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 28) buyurmuştur.

Kız çocuğu anne babaya fitre verebilir mi?​

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.

Gelin kayınvalidesine fitre verebilir mi?​

Gelin kayınvalidesine fitre verebilir mi?
(Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır. Kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).
 
Evli kızın annesine zekât verip veremeyeceği konusunda dini hükümlere bakıldığında, ana babaya zekât verilemeyeceği belirtilmektedir. Ancak fakir olan kız, eşine zekât verebilir. Akrabalar arasında ise geline, kardeşe, hala, amcaya, dayıya, teyze ve diğer akrabalara zekât verilebilir.

Erkek kardeşe zekât verebilirsiniz. Zekât verebileceğiniz akrabalar arasında kız kardeşiniz, erkek kardeşiniz, kuzenleriniz, halanız, teyzeniz, amcanız, komşunuz, iş arkadaşınız gibi kişiler yer almaktadır.

Evli kızın anne babasına fitre verilemeyeceği belirtilmektedir. Fıtır sadakası verilirken dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dede, nine), fürûuna (çocuklar ve torunlar) ve eşe verilemeyeceği vurgulanmaktadır.

Gelinin kaynanasına zekât verebileceği belirtilmektedir. Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadıkları için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Okuyan bir kardeşe fitre verebilirsiniz. Fakir olan kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilebilmektedir. Ayrıca hala, amca, dayı, teyze, kardeş ve kardeş çocukları gibi akrabaya fitre vermek de daha çok sevap olarak kabul edilir.

Kardeşin kardeşe bakmakla yükümlü olduğu konusunda dini bir sorumluluk bulunmamaktadır. Ancak İslam'da akrabalık ilişkilerinin devam ettirilmesi ve yakınlarının ihtiyaçlarına destek olunması teşvik edilmektedir.

Kız çocuğunun anne babasına fıtır sadakası veremeyeceği belirtilmektedir. Ayrıca dinen zengin sayılanlara, usûlüne ve fürûuna, yani çocuklara ve torunlara fıtır sadakası verilememesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Gelinin kayınvalidesine fıtır sadakası verebileceği açıklanmaktadır. Zengin olmayan akrabalara, gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder gibi kişilere zekât, fıtır ve fidye verilebileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst