AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlenmeye engel olan hastaliklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evlenmeye engel olan hastalıklar nelerdir?​

Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir.”dedi.

17 yaşında resmi nikah kıyılır mı?​

Günümüzde 17 yaşını doldurmuş, fakat 18 yaşını doldurmamış kişiler evlenebilir. Bu “veli izni” ile mümkündür. Eğer bireyin velisi bulunmuyorsa vasisi ya da vesayet makamı izniyle evlilik işlemi gerçekleştirilir. 17 yaşındaki bireyin evlenmesi için veli izni yeterlidir.
Hangi akıl hastaları evlenemez?
Türk Medeni Kanunu’na göre akıl hastaları evlenemez. Şizofreni de bir akıl hastalığı olarak kabul edildiğinden yasal olarak evlenmeleri yasaklanmıştır. Ancak şizofrenisi olan bazı kişilerin aileleri tarafından evlendirildikleri görülmektedir. Bu evlilikler diğer tarafın itirazı olmadıkça yasal işleme tabi olmazlar.
Evlenirken hangi hastalıklara bakılır?
Bu gün evlilik öncesinde yaptırılan testler;

Türk vatandaşının bir yabancı ile Türkiye’de Evlenme Koşulları Nelerdir?​

Yabancı uyrukluların Türkiye’de gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, gerekse yabancı uyruklu biriyle evlenmesinde hukuken bir engel bulunmamaktadır. Türkiye’de evliliğin hukuki sonuç doğurabilmesi için yetkili memur önünde nikah akdinin kurulması gerekmektedir. Ülkemizde nikah kıymaya resmi memurlar yetkilidir.

Uzmanlara göre evlilik yaşı kaç olmalı?​

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının araştırmasına göre, kadınların 18-24, erkeklerin 25-29 yaş aralığında nikah masasına oturmasını ideal olarak görülüyor. Kadınların 18-24, erkeklerin 25-29 yaş aralığında nikah masasına oturması ideal olarak değerlendiriliyor.
Kimlere evlenme ehliyet belgesi verilir?
Evlenme Ehliyet Belgesi: Yabancılar için yetkili merkezi makamlarca veya o devletin yerel temsilcilikleri tarafından kişinin adını, soyadını, anne-baba adı ile doğum tarihini, medeni halini ve evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını gösterir şekilde düzenlenerek verilmiş ve onaylanmış belge, evlenme ehliyet belgesi kabul edilir.
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır?
Evlilik sağlık raporu ile ilgili çiftlerin yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biri de “Evlilik için sağlık raporu nereden alınır” sorusu oluyor. Sağlık raporunu, yapılacak tetkikler dahil, bağlı olduğun aile hekimliğinden ücretsiz olarak alabilirsin. Evlilik sağlık raporu özel hastanelerden alındığında geçerli kabul edilmiyor.

Peki, evlenme izin belgesi nereden alınır?​

Evlenme izin belgesi nereden alınır dersen, yine çiftlerden birisinin ikamet ettiği ilçeye bağlı belediyeden alınması yeterli olacaktır. Evlilik işlemlerine dair sık sorulan soruları incelemek istersen şu yazımıza göz atabilirsin: Hepsini Yanıtladık: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular
Mevzuata göre evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve veremdir. Bu hastalıkların tedavisi gerçekleşmeden sağlık raporu verilmiyor. Günümüzde cüzzam rastlanan bir rahatsızlık değil. Verem hastalığının bulunması halinde de evlilik 6 ay erteleniyor.

Evlenemez raporu kimlere verilir?​

Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. Evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını, resmi sağlık raporu ile belgelendirmeyenler evlenemezler.
Hangi sağlık durumlarda evlenilmez?
Evlilik muayenesinde nelere bakılır?
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca çiftlerin kan uyuşmazlığı olup olmadığı da kan testleri ile belirlenmektedir.

Bir insan kiminle evlenemez?​

Kendileriyle evlenilmesi haram olan Müslüman kadınlar şunlardır: Anne, anne ya da baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam …

Evlilik için alınan sağlık raporunda nelere bakılır?​

Hepatit B virüsü kolay bulaşır mı?
Virüs ellerde saatlerce canlı kalabilir. Okullardaki sıra ve kapı kolları, tuvaletlerdeki musluklar virüs taşıyan dışkı ile kirlenebilir. Buralardan eller aracılığı ile ağızdan bulaşma daha kolay ve yaygın olur. Hepatit B ve C, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır.
Kesin olmayan evlenme engelleri nelerdir?
Kesin evlenme engelleri; hısımlık ilişkisi, mevcut evlilik, ayırt etme gününün bulunmaması ve evlenmeye engel akıl hastalığının bulunması olmak üzere dörde ayrılır. Kesin olmayan evlenme engelleri ise, iddet müddeti ve evlenmeye engel hastalıklardır.

Kişi hangi akrabaları ile evlenemez?​

Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece …

Evlilikte hangi testler yapılır?​

Evlilik öncesi testleri nelerdir?
Evlenirken SMA testi zorunlu mu?
Testler ücretsiz olacak Sağlık Bakanlığı SMA Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, artık evlilik öncesi zorunlu tarama testleri arasına SMA’nın da eklendiği duyurulmuştu. Buna göre çiftler, evlilik öncesi genetik olarak taşıyıcı olup olmadıklarını ücretsiz olarak öğrenebilecek.
Evlilik sağlık raporu ne kadar?
Sağlık raporu alırken genellikle 50 ile 75 TL aralığında bir ücret ödenmektedir. Fakat heyet raporu alınıyor ise bu ücret 150 ile 200 TL arasında olmaktadır.
 
Geri
Üst