AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlenmeden once edinilen mallar ortak mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evlenmeden önce edinilen mallar ortak mı?​

Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.

Evlenmeden önce ölüm halinde mallar kime kalır?​

Yasanın(TMK 240) amacı sağ kalan eşin eski yaşantısını devam ettirmesini sağlamaktır.” Madde 652- Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
Boşanma öncesi mal kaçırma nasıl yapılır?​
Boşanma davası açıldığı zaman aynı anda bir mal tasfiyesi davası açılarak boşanmanın bekletici mesele yapılması ve mallara ihtiyati tedbir konması sağlanabilir. Böylece boşanmada mal kaçırma işlemi yapılamaz. Boşanma davasından sonra da hızlıca mal rejimi tasfiyesi başlatılarak malların devrinin önüne geçilebilir.

Evlenmeden önce alınan eve aile konutu şerhi konulabilir mi?​

Evlenmeden önce alınan eve aile konutu şerhi konulabilir mi?
Evlenmeden önce ortak alınan ev için, evlilik sırasında tapuda “aile konutu şerhi” konulabiliyor. Bu şerh ile, evliliğin iptali veya boşanma halinde mal rejiminin sona ermesi hâlinde eşler arasında eşit olarak paylaşılıyor.

Sağ kalan eş kayınpederinin mirasçısı olur mu?​

Sağ kalan eş kayınpederinin mirasçısı olur mu?
Eş yasal mirasçı değildir. Ancak kocanın daha sonra vefatı halinde kadın, eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederden kocaya kalan mirasta hak sahibi olacaktır. Dolayısıyla, doğrudan mirasçılık söz konusu olmasa da, dolaylı yoldan kadın, kayınpederinin bıraktığı terekeden faydalanmış olur.

Vefat edenin mirasçıları sağ kalan eşten talepte bulunabilir mi?​

Vefat Edenin Mirasçıları Sağ Kalan Eşten Talepte Bulunabilir mi? Evet. Mal rejiminin eşlerden birinin vefat etmesiyle sona ermesi halinde edinilmiş mallardan doğan katılma alacağını talep hakkı ölen eşin mirasçılarına geçer.

Eşten mal kaçırmak suç mu?​

Örnek vermek gerekirse, kişi, eşinden mal kaçırmak için evrakta sahtecilik ya da sahte vekaletname ile bir iş yapmış ise, belgede sahtecilikten ceza almaktadır. Eğer eşin kandırılması söz konusu ise, bu durumda kişi dolandırıcılık suçundan yargılanabilmektedir.
 
Evlenmeden önce edinilen mallar genelde kişisel mal olarak kabul edilir ve mal paylaşımına dahil edilmezler. Bununla birlikte, evlilik içinde ödenen kredi gibi malların boşanma durumunda mal paylaşımına dahil edilmesi için belirli bir hesaplama yöntemi uygulanabilir.

Ölüm durumunda ise yasalar, sağ kalan eşin eski yaşantısını sürdürebilmesini desteklemek amacıyla düzenlenmiştir. Kanuna göre, sağ kalan eş, ölen eşin terekesindeki mallar arasında ev eşyası veya birlikte yaşadıkları konuttan miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı talep edebilir.

Boşanma durumunda mal kaçırma eylemi ile ilgili olarak, boşanma davası açıldığında aynı anda mal tasfiyesi davası da açılarak ihtiyati tedbir alınabilir. Böylece mal kaçırma girişimleri engellenebilir.

Evlenmeden önce alınan eve aile konutu şerhi konulabilir. Bu şerh sayesinde evlilik durumunda mal rejiminin sona ermesi halinde ev eşit olarak paylaşılır.

Sağ kalan eş, kayınpederinin mirasçısı olmaz. Ancak eşin vefatından sonra eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederin mirasında hak sahibi olabilir.

Vefat eden kişinin mirasçıları, sağ kalan eşten mal paylaşımı hakkı talep edebilirler. Mal rejimi eşlerden birinin ölümüyle sona erdiğinde, edinilmiş mallardan doğan alacak hakkı ölen eşin mirasçılarına geçer.

Eşten mal kaçırmak bir suç olabilir. Örneğin, bir kişi eşinden mal kaçırmak amacıyla sahte belgeler kullanırsa sahtecilik suçu işlemiş olabilir. Ayrıca, eşler arasında hileli bir şekilde mal kaçırma girişiminde bulunmak dolandırıcılık suçu olarak değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst