AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlenen kadin kocasinin soyadini almak zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.132
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?​

” Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Evlenen kadın sadece kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2020?​

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir. Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur.
TMK 187 nedir?​
Evli kadının soyadı konusu ise TMK’nın 187. Maddesinde düzenlenmiştir: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kadınlar çift soyadı kullanabilir mi?​

Kadınlar çift soyadı kullanabilir mi?
Kadın evlilik sonrası sadece kocasının soyadını taşıyabileceği gibi, sadece kızlık soyadını veya her iki soyadını da birlikte kullanabilir.

Kızlık soyadı nasıl geri alınır?​

Kızlık soyadı nasıl geri alınır?
Evliyken kızlık soyadını geri almak, 2015 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararla mümkün hale gelmiştir. Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen birçok kadın, nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaktadır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür.

Evlendikten sonra sağlık ocağı değiştirme, aile hekimi seçme?​

Evlendikten sonra sağlık ocağı değiştirme, aile hekimini seçme işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden de kendin kolayca yapabilirsin. Evlendikten sonra soyadı değişikliğinin resmi işlemlerde görünmesi için sigortalı olarak çalıştığın kuruma bildirimde bulunman gerekiyor. Bunun için gerekli belgeler çalıştığın kurumdan öğrenebilirsin.

Ne zaman evlendikten sonra kimlik yenileme zorunluluğu var?​

Çevrenden, evlendikten sonra kimlik yenilemenin süresi bulunduğuna dair bazı söylentiler duyabilirsin. Ancak bu uygulamanın eskide kaldığını söyleyelim. Yeni kimlik mevzuatında, evlendikten sonra, belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor.
Evlendikten sonra evlilik sözleşmesi yapılır mı?​
7-Evlendikten Sonra Evlilik Sözleşmesi Yapılır mı? Evlilikle ilgili en merak edilen konulardan biri de eşler arası mal paylaşımını ilgilendiren, evlilik sözleşmesi olarak da bilinen ‘yasal mal rejimi’ uygulaması.

Evlendikten sonra yurt dışına çıkmak gerekir?​

Evlendikten sonra yurt dışına çıkmak gerekir?
Evlendikten sonra yurt dışına çıkmak gibi bir planın varsa önemli olan kimlik bilgilerin, biletteki ismin ve pasaporttaki kimlik bilgilerinin tutarlılık gösteriyor olması. Bu yüzden pasaportta yer alan bir bilginin değişmesi halinde pasaportun yenilenmesi gerekir.
 
Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda değildir. Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Eğer kadın sadece kendi soyadını da kullanmak isterse, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında soyadı dilekçesi doldurarak bu talebini beyan etmesi gerekir. Başka bir seçenek ise evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusunda bulunmaktır.

Kadınlar çift soyadı kullanabilirler. Evlilik sonrasında kadın sadece kocasının soyadını taşıyabileceği gibi, sadece kızlık soyadını veya her iki soyadını da birlikte kullanabilirler.

Kızlık soyadını geri almak isteyen kadınlar, evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak için nüfus müdürlüklerine başvurabilirler. Bu durum 2015 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla mümkün hale gelmiştir.

Evlendikten sonra sağlık ocağı değiştirme, aile hekimini seçme gibi işlemleri e-devlet sistemi üzerinden kolayca yapabilirsin. Ayrıca evlendikten sonra soyadı değişikliğinin resmi işlemlerde görünmesi için sigortalı olarak çalıştığın kuruma bildirimde bulunman gerekmektedir.

Evlendikten sonra kimlik yenileme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yeni kimlik mevzuatında belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu kaldırılmıştır.

Evlendikten sonra evlilik sözleşmesi yapılabilir. Bu, eşler arasındaki mal paylaşımını ilgilendiren yasal bir konudur. Yasal olarak mal rejimi ve mal paylaşımı hususunda evlilik sözleşmesi yapılabilir.

Evlendikten sonra yurt dışına çıkmak istiyorsan, kimlik bilgilerinin, biletteki ismin ve pasaporttaki kimlik bilgilerinin tutarlı olması önemlidir. Eğer pasaport bilgilerinde bir değişiklik olursa, pasaportunuzu yenilemeniz gerekebilir.
 
Geri
Üst