AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlat tekil mi cogul mu?

Editör

Yeni Üye

Evlat tekil mi çoğul mu?​

Evlat, herhangi bir kimsenin dünyaya getirdiği veya bakımını üstlenerek ebeveynlik yaptığı kimse. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük Arapçada çoğul anlamda olmakla birlikte Türkçede tekil olarak kullanılır.

Tahsilat çoğul mu?​

Tahsilat çoğul mu?
Tahsilat: Elde etme, alınmamıĢ malın alınması anlamlarda kullanılan (taḥṣil) kelimesinin çoğul halidir.

Cemi nasıl yapılır?​

Öğlenin vakti içinde önce öğleyi ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da tehir cemi denilir. Aynı şey akşamla yatsı namazları için de geçerlidir. İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak mekruh görülmüştür.

Ebeveyn tekil mi?​

Ebeveyn tekil mi?
“Ebeveyn” çoğul bir kelime, dolayısıyla “ebeveynlerim” gibi bir ifade anlamsal olarak yanlış. Arapçada bizden farklı olarak tekil-ikil-çoğul var. “Ebeveyn”, “anne ve baba” demek yani.
Çoğul eki nasıl yazılır TDK?​
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin …

Çoğul eki nedir TDK?​

Çoğul eki nedir TDK?
Çokluk eki, tek tek fertlerin, yahut iş ve hareketlerin çokluğu söz konusu ise kullanılır… İsimlere, zamirlere belirsiz sayılara ve çekimi fiillere en çok gelen ve yaygın olan çokluk eki +lar / +lär’dir… Kitabelerde, bunun yanında, şahıs işaretlerine çokluk işareti olarak gelen bir +kun / +kün; +gun / +gün vardır.

Cem-i takdim nasıl kılınır?​

Cem-i takdim etmek isteyen mümin buna niyet eder. Niyet, hangi namazı kılacağını kişinin içinden geçirerek buna karar vermesidir. Vakit namazı ile birlikte cem edilecek namaz için de niyet edilerek kamet getirilir, önce vakit namazı devamında yine kamet getirilerek öne çekilen namaza niyet edilerek kılınır.

Cem-i takdim ve cem i tehir nedir?​

Cem-i takdim ve cem i tehir nedir?
Birbirini takip eden iki vakit namazının birinin vaktinde iken önceki namaz veya bir sonraki namaz ile birleştirilmesidir yani cem edilmesidir.

Evlat kelimesi Türkçede tekil olarak kullanılmaktadır. Evlat, bir kimsenin dünyaya getirdiği veya bakımını üstlenerek ebeveynlik yaptığı kişiyi ifade eder. Türkçeye Arapçadan geçen bu kelime Arapçada çoğul anlamda kullanılsa da Türkçede tekil olarak kabul edilir.

Tahsilat kelimesi ise Türkçede çoğul olarak kullanılan bir kelimedir. Tahsilat, elde etme, alınmamış malın alınması anlamlarında kullanılan taḥṣil kelimesinin çoğul halidir.

Cemi yapmak, birbirini takip eden iki vakit namazının birinin vaktinde iken önceki namaz veya bir sonraki namaz ile birleştirilmesidir. Örneğin; öğle vakti içinde önce öğle namazı ardından bir kametle ikindi namazını kılmaya takdim cemi denilir. Bu uygulama ikindi ile önceki ya da sonraki namazlar için de geçerlidir.

Ebeveyn kelimesi ise aslında çoğul bir kelime olup Türkçede tekil olarak kullanılmaktadır. Ebeveyn, "anne ve baba" anlamına gelir ve Arapçada farklı olarak Türkçede tekil-ikil-çoğul ayrımı yapılmamaktadır.

Çoğul eki nasıl yazılır konusunda Türk Dil Kurumu uyarma yapmaktadır. Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz. Örneğin; Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük gibi kelimelerde çoğul ekleri doğru kullanım şekilleridir.

Cem-i takdim ve cem i tehir kavramları ise namaz kılarken birbirini takip eden iki vakit namazının birinin vaktinde iken önceki namaz veya bir sonraki namaz ile birleştirilmesi durumlarını ifade eder. Bu şekilde namazların cemi yapılabilir.

Geri