AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evlat anne babayi reddedebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.448
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evlat anne babayı reddedebilir mi?​

Çocuğunu evlatlıktan reddetmek isteyenler, buna hiç heveslenmesinler. Çünkü, Türk hukukunda “evlatlıktan red” diye bir düzenleme yok. Daha açık bir anlatımla bir anne ya da baba, çocuğunu evlatlıktan reddedemiyor. Onun anne babası olmaya devam ediyor.

Babalık davasından feragat edilir mi?​

Babalık davasından feragat edilir mi?
Dikkat edilmesi gereken nokta, babalık davası hakkından feragat dava açılmadan önce yapılamaz. Çocuğun davada temsilini kayyım üstlenmektedir. Çocuk, baba ile arasındaki soybağının kurulmasını isteyecektir. Çocuk eğer başka bir erkeğe soybağı ile bağlıysa öncelikle bu soybağının reddini istemelidir.

Kocanın baba sayılabilmesi için çocuğun ne zaman doğması gerekir?​

Çocuk evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğmuş ve ana da bu arada yeniden evlenmiş olursa, ikinci evlilikteki koca baba sayılır (TMK m. 290). Bu hâlde, evlilik birliği sona erdikten sonra üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası koca sayılır şeklindeki TMK m. 281/I hükmüne istisna getirilmiştir.

Ana çocuk ile olan Soybağını reddedebilir mi?​

Ana çocuk ile olan Soybağını reddedebilir mi?
Aynı şekilde çocuk da, anne ile olan soybağını reddedemez. Çocuk ile baba arasındaki soybağı, anne ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur (TMK 282). Çocuk da soybağının reddi davasını açabilir. Çocuk, soybağının reddi davasını anne ve kocaya karşı açar (TMK 286 II).

Babayı reddetmek mümkün mü?​

İlgili kanun hükmüne göre, babalık karinesinin çürütülmesi, ancak dava açılmasıyla mümkündür. İşte böyle bir durumda eğer baba, çocuğun kendi çocuğu olmadığını iddia ediyorsa bunu kanıtlamak için soybağının reddi davası açmak zorundadır.

Evlatlıktan reddetmek için ne yapılır?​

Evlatlıktan reddetmek için ne yapılır?
Genellikte filmlerde, evlatlıktan reddetmeye dair söylemleri çok fazla duymaktayız. Ancak evlatlıktan reddetmeye dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Evlatlıktan reddetmeye karşılık gelen ya da yakın diyebileceğimiz durum Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen mirasçılıktan çıkarma (ıskat) işlemidir.

Babalık davası hangi amaca yöneliktir?​

Babalık davası hangi hallerde açılır? sorusunun cevabını tanımlarla ilerleyerek cevaplayacağız.Evlilik birliği dışında doğan çocuğun ve anasının, doğan çocuğun babasını hükmen mahkeme kararı ile hükümlendirmek amacıyla açılan bir dava türüdür.

Babalık davası mirasçılara geçer mi?​

Babalık davası mirasçılara geçer mi?
4721 sayılı Kanunun 301 inci maddesinin 2 nci fıkrası gereğince “Dava, babaya baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.”.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayetini baba alabilir mi?​

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu madde 337’de evlilik dışı doğan çocuğun velayetine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Düzenlemeye göre evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kural olarak annenindir. Bu durumda çocuğun menfaati gözetilerek velayet hakim tarafından babaya verilir. Ancak babanın kim olduğu belli olmayabilir.

Ergin olan çocuğun ergin olduğu andan itibaren soybağının reddi isteyebileceği azami süre kaç yıldır?​

Ergin olan çocuğun ergin olduğu andan itibaren soybağının reddi isteyebileceği azami süre kaç yıldır?
Soybağının reddi davası, çocuk tarafından, ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl içinde açılmak zorundadır. (MK. m. 289/II) Çocuk ergin değilse, dava hakkı, ona atanacak kayyım tarafından, atama kararının kendisine tebliğinden itibaren bir yıl, her halde çocuğun doğumunu izleyen beş yıl içinde kullanılmalıdır. (MK.

Soybagini kim açabilir?​

Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Soybağının reddi davası, ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da soybağının reddi (nesebin reddi) davası açma hakkına sahiptir. Bu dava, ana ve kocaya karşı açılır.
 
Evlat annesi veya babası tarafından reddedilemez. Türk hukukuna göre, "evlatlıktan red" diye bir düzenleme bulunmamaktadır ve bir anne ya da baba, çocuğunu evlatlıktan reddedemez. Bu durumda, anne ya da baba, çocuğunun annesi veya babası olmaya devam eder.

Bir babalık davasından feragat etmek mümkün değildir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, babalık davasından feragat etmek için dava açmadan önce karar verilemez. Çocuğun temsilini kayyım üstlenir ve çocuk, babalık ilişkisinin kurulmasını isteyecektir.

Kocanın bir çocuğun babası olarak kabul edilebilmesi için, çocuğun evliliğin sona ermesinden itibaren üçyüz gün içinde doğmuş olması ve anne arasında bu süre içinde başka bir evlilik yapmış olması gerekmektedir.

Ana da, çocuk ile olan soybağını reddedemez. Çocuk ile baba arasındaki soybağı, anne ile evlilik, tanıma veya hâkim kararı ile belirlenir. Çocuk da soybağının reddi davasını açabilir ancak bu durum, anne ve baba karşı yürütülen bir süreçtir.

Babayı reddetmek mümkün olabilir ancak bunun için dava açılması gerekmektedir. Babalık karinesinin çürütülmesi amacıyla, baba iddiasını kanıtlamak için soybağının reddi davası açılabilir.

Evlatlıktan reddetme kavramı yerine Türk Medeni Kanunu'nda mirasçılıktan çıkarma (ıskat) işlemi düzenlenmiştir. Dolayısıyla, evlatlıktan reddetme gibi bir prosedür bulunmamaktadır.

Ergin olan bir çocuk, ergin olduktan sonra soybağının reddi isteyebilir ancak bu dava, ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl içinde açılmalıdır. Soybağının reddi davası, çocuk tarafından açılmalı ve belirli süreler içinde yapılmalıdır.

Soybağının reddi davası genellikle erkek eş tarafından açılır. Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ederek babalık karinesini çürütmek amacıyla soybağının reddi davasını açabilir. Bu dava, anne ve çocuğa karşı açılır ve çocuk da soybağının reddi davası açma hakkına sahiptir.
 
Geri
Üst