AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evi olan birine zekat verilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.844
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evi olan birine zekât verilir mi?​

Oturduğun ev, ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin. Oturduğun evlerin de zekatını vermek zorunda değilsin.

Calismayan zekât verir mi?​

İslam’da zekât ve fitrenin, kişilerin sınıf ve meslek gruplarına bakılmaksızın, kimlere verilip verilemeyeceği açıkça belirlenmiştir. Bu itibarla, belli bir geliri olduğu hâlde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekât verilebilir.
Damadına fitre verebilir mi?​
Fakir olan damada ve geline zekât verilebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).

Evi kira olana zekât verilir mi?​

Evi kira olana zekât verilir mi?
İnsana hayatını sağlıklı bir şekilde idame etmek için gerekli olan ev, ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecekler asli ihtiyaçlardandır. Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o zaman biriktirilen paralardan zekât vermek gerekmez.

Bir evin zekatı ne kadardır?​

Bir evin zekatı ne kadardır?
Ticari amaçla yapılan ev, dükkan vb. inşaatlar zekat verilecek gündeki piyasa değeri bedeli üzerinden kırkta bir (% 2,5) oranında hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.

Zekât verilmezse ne olur?​

“Zekâtı verilmeyen her altın ve gümüş, kıyâmet günü ateşte kızdırılarak levha hâline getirilir ve sâhibinin yanları, alnı ve sırtı bunlarla dağlanır. Bu levhalar soğudukça, sâhibine azâb için tekrar kızdırılır. Süresi elli bin sene olan bir günde kullar arasında hüküm verilinceye kadar bu böyle devâm eder.

Evi olmayan birine zekât düşer mi?​

Annem benim yerime fitre verebilir mi?​
Bir kimse usul ve füru hariç, tüm fakir akrabalarına zekât verebilir. Yani anne, baba, dede, nine ve bunlardan yukarısına ve çocuk ve torunlarına zekât veremez. Fakir olan kardeşlerine zekât verebilir. Fitre de zekât gibidir; zekâtın verildiği yerlere verilir.

Damada oruç fidyesi verilir mi?​

Damada oruç fidyesi verilir mi?
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Oruç fidyesi öğrenciye verilir mi?​

Oruç fidyesi öğrenciye verilir mi?
Kuran eğitimi alan talebelere öğrencilere vermek daha uygun ve doğrudur. Üniversite de eğitim gören öğrenciye zekat ve fitre verecek olan kişiler için öğrencinin maddi durumuna bakmak gerekiyor. Eğer yardıma muhtaç ise öğrenciye fitre ve zekat verilmesinde mahsur yoktur.

Evin zekâtı nasıl verilir?​

Oruç fidyesi kaç kişiye verilir?​

Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Fidye verirken bir fidye miktarının bölünmeden bir fakire verilmesine dikkat edilmelidir. Mesela 15 TL fidyenin yarısı bir fakire diğer yarısı da başka bir fakire verilmemeli; 15 TL’nin tamamı bir fakire verilmelidir.
Oruç fidyesi kimlere verilir Fetva Meclisi?​
Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir.

Kirada evim var zekâtı nasıl hesaplanır?​

Kirada evim var zekâtı nasıl hesaplanır?
Bu durumda mal sahibinin yıllık kira geliri, kiralanan için yapmakta olduğu mûtat harcamalar ve yıllık temel ihtiyaçları karşılığı çıktıktan sonra nisab miktarını bulmakta ise, bu miktarın % 10’u zekât olarak aydan aya ödenir.

Kiradaki evin zekâtı nasıl hesaplanır?​

Kiradaki evin zekâtı nasıl hesaplanır?
 
Evi olan birine zekât verilip verilmeyeceği konusu İslam dininde belirli kurallara bağlıdır. Evin, arabanın veya diğer mal varlıklarının zekâtı verilip verilmeyeceği konusunda bazı durumlar için belirli açıklamalar yapılmıştır. Örneğin, ticaret amacıyla kullanılmayan araçlara ve oturulan evlere zekât vermek zorunda değilsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki zekât vermek kişisel mali duruma, sahip olunan mal varlığına ve gelire göre değişebilir.

Ayrıca, zekâtın verilmesi gereken kişiler genellikle belirli sınıflar ve meslek gruplarına göre belirlenir. Eğer kişi belirli bir gelire sahip olmasına rağmen temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa ve başka bir mal varlığına sahip değilse, bu durumda zekât verilmesi uygun olabilir.

Damadınıza veya fitre vermek istediğiniz diğer yakın akrabalarınıza zekât verilebilir. Ancak zekât verme konusunda dikkat edilmesi gereken belirli kurallar ve sınırlamalar olabilir. Örneğin, ebeveynlerin veya çocukların zekâtını birbirlerine vermek uygun olmayabilir. Ancak kardeşlere, yeğenlere, damada, geline ve diğer akrabalara zekât vermek mümkün olabilir.

Evin kira geliriyle zekât verilip verilemeyeceği konusunda da belirli açıklamalar vardır. Evin ve diğer varlıkların asli ihtiyaçlar için biriktirilen paralarla karşılanması durumunda zekât vermek gerekli olmayabilir. Ancak ticari amaçlarla yapılan gayrimenkuller için kira geliri üzerinden zekât hesaplanabilir.

Zekâtın verilmemesi durumunda ise İslam'a göre ciddi sonuçlar olabileceği belirtilir. Zekât verilmeyen altın ve gümüşlerin kıyamet gününde ciddi bir cezaya çarptırılabileceği ifade edilir.

Son olarak, oruç fidyesinin kime verilebileceği ve nasıl hesaplanacağı gibi konularda da belirli kurallar ve yönergeler vardır. Dolayısıyla zekât, fitre ve oruç fidyesi gibi ibadetlerin yerine getirilmesi konularında dikkatli olmak ve dinin belirlediği prensiplere uygun davranmak önemlidir.
 
Geri
Üst