AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Evdeki atik yaglari ne yapmaliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evdeki atık yağları ne yapmalıyız?​

Yiyeceklerinizi fırında, ızgarada ya da zeytinyağlı olarak pişirmeye özen gösterin. Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın.
Atık yağdan ne üretilir?
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.

Atık yağları kim topluyor?​

Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.
Bitkisel atık yağların geri dönüşümü niçin gereklidir Ödev?
Atık yağların geri dönüşmesi ile birlikte yeraltı suları ve toprak korunur ve temiz tutulur. Toprağa bulaştığı anda toprağı kirletme ve toprağın verimlilik oranını düşürücü etkiye sahiptir. Bu geri dönüşüm ile birlikte ortaya çıkabilecek yangınlar önlenir ve kötü kokular engellenir.

Atık motor yağı ne işe yarar?​

Motor karbon ile çalıştığı için karbonun yan ürünü olarak ortaya kurum ve is çıkar. Kurum, is ve diğer karbon atıkları motor parçalarının performansını olumsuz etkiler. Motor yağı bu atık ve tortuları çözerek motor parçalarının temizler.
Kızartma yağı en fazla kaç kez kullanılır?
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.

Kızartma yağı bozulur mu?​

Eğer yağda yemek kalıntıları varsa, yağın kullanım ömrü azalır ve sonraki kullanımda kızartmanın tadı istenilen gibi olmaz. Bunu önlemek için süzgecin tamamını kaplayacak şekilde bir kağıt havlu da yerleştirebilirsiniz. Süzdüğünüz yağı cam bir kavanozun içerisine aktardıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kızartma yağı çöpe atılır mı?
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.

Kızgın yağ nasıl dökülür?​

Çok çaresizsiniz ve atık yağı lavaboya ya da toprağa dökmekten başka bir seçeneğiniz olmadığını düşünüyorsunuz… Lavabo açıcı malzemelerden alın, sulandırarak atık yağa dökün ve 40 derecede yağı biraz işleme tabi tutun. Böylece atık yağ sabunlaşsın ve doğada daha kolay çözünsün.

Atık yağ litresi ne kadar?
Sokak, market, okullar gibi yerlerde toplama noktaları olacak. Ev kadını kardeşlerimiz kullandıkları kızartmalık yağları şişelerde biriktirerek, bu makineye boşaltacaklar. Örneğin 1 litre atık yağa karşı 30 kuruş kazanacak.

Atık yağların toplanmasi icin ne yapmali?​

Bitkisel atık yağların geri dönüşümü ile ilgili ALO 181’e yöneltilen sorularda vatandaşlara verilen bazı bilgiler şu şekilde: – Bitkisel atık yağları nereye verebilirim? Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır.
Migros atık yağ alıyor mu?
Artık bu atıklarınızı kapıdan teslim edebileceğiniz Migros Sanal Market var. Migros Sanal Market; İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlayan yeni proje kapsamında, alışveriş yapan müşterilerine kapıda ürün teslimi yaparken, atık yağ ve pilleri de teslim alarak geri dönüşüm merkezlerine teslim ediyor.

Atık yağ nereden bulunur?​

Lokanta, fast food, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri, gıda endüstrisi, askeri tesis gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşmaktadır.
Izmir atık yağ nereye atabiliriz?
Mavişehir mahallesi EgePark AVM önünde bulunan otoparkta ve Zübeyde Hanım Mahallesi 100.Yıl Parkı karşısında Seyyar Atık Getirme Merkezleri konumlandırılmış olup, bu noktalara kağıt-karton, metal, plastik, cam, elektronik atık, bitkisel atık yağ, atık pil olmak üzere 7 çeşit atık ayrı toplanmaktadır.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.

Atık yağ satmak yasak mı?​

ğ) Atık yağların ithalatı yasaktır; ihracatı ve transit geçişinde Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümleri uygulanır. h) Atık yağların, atık ara depolama tesisleri ile düzenli depolama tesislerine gönderilmesi ve bu tesislere kabul edilmesi yasaktır.
Atık yağ nerede satılır?
Eğer ikamet ettiğiniz yere yakın bir benzin istasyonu bulamazsanız, atık motor yağı geri dönüşüm merkezlerine gidebilirsiniz. Araç servisleri, bazı kamu kuruluşları, atık yağ geri dönüşüm tesisleri, bazı belediyeler, akaryakıt istasyonları, bazı fabrikalar atık motor yağlarının toplandığı yerler.
 
Geri
Üst