Evde Tereyağı Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
1 kase kaynattığımız sütlerden aldığımız sütün yüzü ve kaymağı
1 litre buzlu su
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ben yoğurdumu kendim yapıyorum kaymaklı yoğurt sevmediğim için sütlerin yüzlerini toplayıp buzlukta biriktiriyorum. İlk kez denedim ama bilhassa kahvaltı için harika bir tereyağı elde ettim hem de malzemeden çok bir kayıp olmadan diyebilirim. Tarifimize gelirsek öncelikle kaymağımızı buzluktan çıkarıp 1 saat bekletiyoruz tamamen çözülmesi için.
Daha sonra robotumuza doldurup çırpmaya başlıyoruz.
Önce süt kreması kıvamına geliyor biraz daha çırpıyoruz hafif toplanmalar olduğunu görüyoruz.
Daha sonra buzlu suyumuzdan 1 2 bardak kadar içine boşaltıp tekrar çırpıyoruz (bu su yağın soğuyarak bir araya toplanmasını sağlıyor o yüzden çok önemli)
Daha da fazla toplandığını görüyoruz.
2 dakika çırpıp biraz daha buzlu suyumuzdan ekliyoruz. Bir köşeye toplanmaya başladığını ve suyu ve katı kısmının ayrıştığını görene kadar çırpma işlemine devam ediyoruz.
Suyunun ayrıştığını görünce artık yağımızı derin bir cam kaseye alabiliriz.
Plastik spatula çok işe yarıyor yağın robota yapışanlarını başka türlü toplayamayabilirsiniz.
Kaseye aldığımız yağa üzerine gelecek kadar normal soğuklukta musluktan su ekleyip hamur gibi yoğurmaya başlıyoruz. Buradaki amaç içinde kalan sütün çıkmasını sağlamak. 2 dakika yoğurunca zaten suyun bulandığını göreceksiniz suyunu döküp yeni su doldurup aynı işlemi suyu duru kalıncaya kadar tekrarlamalısınız. Ben 4 kez yıkayıp suyunu değiştim yeterli oldu.
Sonra kapaklı uygun bir kahvaltı kabına yerleştirip sertleşmesi için dolaba kaldırıyoruz. Yağımız hazııır. Bu kadar uzun anlatıma aldanmayın aslında çok basit bir işlem fakat ilk kez deneyecekler için tüm ayrıntılarıyla anlatmak istedim. Ben kahvaltılarda kendi yağımı kullanmaktan çok mutlu oldum sizlerle de paylaşmak istedim umarım hoşunuza gider. Deneyenlere afiyet olsun.
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1 kase kaynattığımız sütlerden aldığımız sütün yüzü ve kaymağı
1 litre buzlu su
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ben yoğurdumu kendim yapıyorum kaymaklı yoğurt sevmediğim için sütlerin yüzlerini toplayıp buzlukta biriktiriyorum. İlk kez denedim ama bilhassa kahvaltı için harika bir tereyağı elde ettim hem de malzemeden çok bir kayıp olmadan diyebilirim. Tarifimize gelirsek öncelikle kaymağımızı buzluktan çıkarıp 1 saat bekletiyoruz tamamen çözülmesi için.
Daha sonra robotumuza doldurup çırpmaya başlıyoruz.
Önce süt kreması kıvamına geliyor biraz daha çırpıyoruz hafif toplanmalar olduğunu görüyoruz.
Daha sonra buzlu suyumuzdan 1 2 bardak kadar içine boşaltıp tekrar çırpıyoruz (bu su yağın soğuyarak bir araya toplanmasını sağlıyor o yüzden çok önemli)
Daha da fazla toplandığını görüyoruz.
2 dakika çırpıp biraz daha buzlu suyumuzdan ekliyoruz. Bir köşeye toplanmaya başladığını ve suyu ve katı kısmının ayrıştığını görene kadar çırpma işlemine devam ediyoruz.
Suyunun ayrıştığını görünce artık yağımızı derin bir cam kaseye alabiliriz.
Plastik spatula çok işe yarıyor yağın robota yapışanlarını başka türlü toplayamayabilirsiniz.
Kaseye aldığımız yağa üzerine gelecek kadar normal soğuklukta musluktan su ekleyip hamur gibi yoğurmaya başlıyoruz. Buradaki amaç içinde kalan sütün çıkmasını sağlamak. 2 dakika yoğurunca zaten suyun bulandığını göreceksiniz suyunu döküp yeni su doldurup aynı işlemi suyu duru kalıncaya kadar tekrarlamalısınız. Ben 4 kez yıkayıp suyunu değiştim yeterli oldu.
Sonra kapaklı uygun bir kahvaltı kabına yerleştirip sertleşmesi için dolaba kaldırıyoruz. Yağımız hazııır. Bu kadar uzun anlatıma aldanmayın aslında çok basit bir işlem fakat ilk kez deneyecekler için tüm ayrıntılarıyla anlatmak istedim. Ben kahvaltılarda kendi yağımı kullanmaktan çok mutlu oldum sizlerle de paylaşmak istedim umarım hoşunuza gider. Deneyenlere afiyet olsun.
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı