Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Evde soya sosu yoksa ne kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evde soya sosu yoksa ne kullanılır?​

Maggi baharatı, umami aroması ile eşanlamlı olan glutamik aside sahiptir. Miso ezmesi, fermente soya fasulyesi ile yapıldığı için harika bir soya sosu ikamesidir. Tuz, soya sosu için en kolay alternatif olabilir ve kesinlikle tuzludur! İnce kıyılmış hamsi, soya sosunu kaçırmamanız için tuzlu bir tat sağlar.

Soya sosunun tadı neye benzer?​

Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Soya sosunun içinde neler vardır?​
Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir.

Fermente soya sosu nedir?​

Fermente soya sosu nedir?
Soya sosu, soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sosdur. Çin kökenli olan sos, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın bir şekilde ve bazen de Batı mutfaklarında tercih edilmektedir. Yiyecek ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Yemeklere soya sosu yerine ne kullanılabilir?​

Yemeklere soya sosu yerine ne kullanılabilir?
Tehlike: Soya sosu/ Onu yerine: Kırmızı pul biberli balzamik sirke Yalnızca 1 yemek kaşığı soya sosunda yaklaşık 920 mg sodyum vardır! Ona benzer asidik bir tat için 1 yemek kaşığı balzamik sirkeyle, kırmızı pul biberi karıştırmayı deneyin. Bu seçenekle yemeğinize yalnızca 4 mg. sodyum eklemiş olursunuz.

Soya sosu evde yapılır mı?​

Soya fasulyesini iyice yumuşayana kadar uzun süre haşlayın. Suyunu süzüp bir kaba alın. Üzerine unu ilave edin ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Elde ettiğiniz soya sosunu cam bir kavanoza koyup ağzı kapalı halde saklayın.

Soyanin tadi nasil?​

Açık renkteki Çin soya sosu, oldukça akışkandır ve tadı hafif tuzludur. Koyu renkli Çin soya sosunun kıvamı daha çok koyudur ve malt kokusu alınır. Bunun sebebi, renk ve kıvamın elde edilmesi için şeker veya karamel ilave edilmesidir.
Koyu soya sosu nedir?​
TETT: 22.10.2022 / Tıpki açık renkli soya sosu gibi koyu renkli soya sosu da buğday ve fermente edilmiş soya fasulyesinden elde edilir. Tek farkı daha uzun süre yılandırılmış olmasıdır. Açık renkliye oranla daha olgun ve daha az tuzludur.

Soya sosunun faydaları nedir?​

Soya sosunun faydaları nedir?
Vücutta çok sayıda kimyasal reaksiyona girerek antikorlar üreten B6 vitamini içermesi sayesinde pek çok hastalığa karşı koruma sağlar. B6 vitamini, kandaki hemoglobin sayısının düşmesini engelleyerek anemiyi, egzama türü cilt rahatsızlıklarını, yorgunluk hissini engeller; kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Köri sosu nasıl yapılır?​

Köri sosu nasıl yapılır?
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.

Soya sosu Tatlı mi?​

Açık ve koyu renkli versiyonları vardır. Açık renkteki Çin soya sosu, oldukça akışkandır ve tadı hafif tuzludur. Koyu renkli Çin soya sosunun kıvamı daha çok koyudur ve malt kokusu alınır. Bunun sebebi, renk ve kıvamın elde edilmesi için şeker veya karamel ilave edilmesidir.

Evde soya sosu yapılır mı?​

 
Evde soya sosu yapmak mümkündür ve oldukça keyifli bir deneyim olabilir. İşte evde soya sosu yapmak için basit bir tarif:

Malzemeler:
- 2 su bardağı soya fasulyesi
- 1 su bardağı kavrulmuş tahıl (örneğin buğday veya pirinç)
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı deniz tuzu

Yapılışı:
1. Soya fasulyelerini iyice yıkayın ve bir gece boyunca suda bekletin.
2. Bekletme işleminden sonra suyunu süzüp bir tencereye alın.
3. Kavrulmuş tahıl ve suyu ekleyerek karıştırın.
4. Karışımı kaynamaya bırakın ve kısık ateşte yaklaşık 3 saat kaynatın. Arada karıştırarak kontrol edin.
5. 3 saat sonra karışım koyulaşacak ve sos kıvamına gelecektir.
6. Ocaktan alıp oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
7. Blender veya mutfak robotu ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karışımı çekin.
8. Elde ettiğiniz soya sosunu cam bir kavanoza koyup buzdolabında saklayın.

Artık evde sağlıklı ve doğal bir şekilde hazırladığınız soya sosunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!
 
Geri
Üst