AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Evde oturmayan ev sahibi aidat oder mi?

Editör

Yeni Üye

Evde oturmayan ev sahibi aidat öder mi?​

Yukarıda yer alan Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan “aidat” hükümlerine göre, boş daireler için de aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyen kat malikleri de bu ev için aidat vermek ile yükümlü oluyor.

Aidat ödemeyen ev sahibine ne yapılabilir?​

Apartman aidatını ödemeyen ev sahibine ne yapılır Haberi Kanunun 20.maddesine dayanarak gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.

Kimler aidat ödemez?​

Kimler aidat ödemez?
Yasalarımız bir çok ödeme yükümlülüğünde istisnalar getirmiş olsa da aidat konusunda böyle bir ayrımcılık yoktur. Dolayısıyla kat malikleri veya kiracıların hepsi aidat ödemek zorundadır.

Aidat borcunu ödememek tahliye sebebi mi?​

AİDAT BORCUNU ÖDEMEYEN KİRACI TAŞINMAZDAN TAHLİYE EDİLİR Kiracı kiraladığı süre boyunca taşınmazın yan giderlerine katlanmakla yükümlüdür. Yan giderleri ödemeyen kiracının temerrüt nedeniyle kiralayan alacaklı tarafından akdin feshi istenebilir. Ayrıca bu durum kiraya veren için de haklı bir tahliye nedenidir.

Apartman aidatı nasıl tespit edilir?​

Apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçe bölünerek daire başına düşen miktar belirlenir. Hesaplamanın ardından yönetim planına bakılarak aidat kesinleşir. Yani kat malikinin sahip olduğu alanın metrekaresine veya arsa payı oranında genel hükmüyle aidat ücreti belirlenir.

Aidatını ödemeyen apartman sakini hakkında ne tür işlemler yapılabilir?​

Aidatını ödemeyen apartman sakini hakkında ne tür işlemler yapılabilir?
Aidatını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.
Yönetici aidat ödemez mi?​
Yönetici Giderlerin Yarısından Sorumlu! Kat Mülkiyeti Yasası’nın 40. maddesinin son fıkrasında; yöneticinin ücretiyle ilgili olarak kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırılır.

Evde oturmayan ev sahipleri de Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hükümler gereği boş daireler için aidat ödemekle yükümlüdürler. Yani oturmadıkları evin aidatını da ödemeleri gerekmektedir. Bu durum, kat maliklerinin yönetim planına ve yasalara uygun olarak aidat ödemelerini gerektirmektedir.

Aidatını ödemeyen ev sahibine karşı alınabilecek önlemler arasında, diğer kat malikleri veya yönetici tarafından dava açılması veya icra takibi başlatılması yer almaktadır. Kanunlar çerçevesinde aidat borcunu ödemeyen kişilere karşı yasal süreçler başlatılabilir ve gerekli adımlar atılabilir.

Aidat ödememe durumunda kimse istisna tutulmamaktadır. Kat malikleri ve kiracılar da dahil olmak üzere herkesin aidat ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Dolayısıyla, aidat ödemek zorunda olan kişiler arasında ayrım yapılması söz konusu değildir.

Aidat borcunu ödememe durumu kiracılar için de ciddi sonuçlar doğurabilir. Kiracılar kiraladıkları süre boyunca taşınmazın yan giderlerine katlanmakla yükümlüdürler. Bu nedenle, yan giderleri ödemeyen kiracılar hakkında akdin feshi istenebilir ve kiraya veren için tahliye sebebi olabilir.

Apartman aidatı genellikle apartmandaki daire sayısı ve belirlenen bütçe üzerinden hesaplanır. Daire başına düşen miktar belirlendikten sonra, yönetim planı ve kat maliklerinin oranları dikkate alınarak aidat miktarı belirlenir. Kat malikinin sahip olduğu alanın metrekaresine veya arsa payı oranına göre aidat miktarı hesaplanabilir.

Aidatını ödemeyen apartman sakini hakkında alınabilecek önlemler arasında dava açılması ve icra takibi yapılması yer almaktadır. Diğer kat malikleri veya yönetici, aidatını ödemeyen kişi hakkında yasal süreç başlatabilir ve gerekli adımları atabilir.

Yönetici de normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı konusunda Kat Mülkiyeti Yasası'nın 40. maddesinde belirtilen karar doğrultusunda belirlenir. Yöneticiler, genellikle yönetim giderlerine belirlenen oranda katılım göstermekle yükümlü olabilirler. Bu durum, kat maliklerinin toplu kararı ve yönetim planına uygun olarak gerçekleştirilir.

Geri