AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evde kuru uzum pekmezi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Evde kuru üzüm pekmezi nasıl yapılır?​

Ezilen üzüm soğuk havada donduktan sonra kalıplara alınır. Kalıplara alınan kuru üzüm daha sonra ince ince kıyılarak üzümü ıslanma sürecine bırakırız. Tağar denilen kaplarda ıslatılarak 8 saat bekletilir ve şerbeti alınır. Şerbeti alınan üzümler daha sonra kazanlara koyulur.

Ev yapımı üzüm pekmezi nasıl yapılır?​

Ev yapımı üzüm pekmezi nasıl yapılır?
Yapmaya Değer Üzüm Pekmezi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Üzümler yıkanıp ayıklanır.
- Ardından tencerenin altı yakılır.
- Kaynamaya çıkan üzüm yarım saat kadar kaynatılır ve süzgeçten geçirilir.
- Ardından tekrar ocağın altı yakılır ve kaynamaya başlayan üzümün altı kısılıp yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde karbonat eklenir.

Siyah üzüm nasıl değerlendirilir?​

Üzüm Suyu Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Üzümleri yıkayıp tencereye alalım, ocağa koyup üzümler patlayıp yumuşayana kadar pişirelim.
- Üzümleri süzgeçten geçirip suyunu sıkalım.
- Çıkan suyu tekrar tencereye alalım.
- Kavanoza koyacaksak kaynar şekilde kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatalım.

Pekmez yapılan üzüm yıkanır mı?​

Pekmez yapılan üzüm yıkanır mı?
Üzümler tek tek büyük bir özenle yıkanır, koca koca leğenlerin içinde ezilmeye hazır hale gelir. Ayaklara üzüm ezmek için lastik çizmeler giyilir.

1 kg pekmez kaç kg üzümden elde edilir?​

Şayet taze üzümden pekmez yapılacak ise üzümlerin ince kabuklu, çok tatlı ve düşük asitli olması istenir. Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.

Pekmez toprağı yerine ne kullanılır?​

Pekmez toprağı yerine ne kullanılır?
PEKMEZ TOPRAĞI YERİNE NE KULLANILIR? Pekmez hazırlarken illa ki pekmez toprağı eklemenize gerek yoktur. Karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.

Üzüm pekmezi ne kadar kaynatılır?​

Üzüm pekmezi nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız işte üzüm pekmezi tarifi…
- Ocakta.
- 6+ Kişilik.
- 30 dk(Hazırlanma Süresi)
- 60+ dk(Pişirme Süresi)

400 kilo üzümden kaç kilo pekmez çıkar?​

400 kilo üzümden kaç kilo pekmez çıkar?
“Pekmez tamamen doğal” Bu sene üzüm rekoltesinin gayet iyi olduğunun altını çizen Yıldırım, “10 kilo üzümden 1 kilo üzüm pekmezi elde ediyoruz. Ben her yıl 400 ile 500 kilo üzümümü pekmez yapıp eşime dostuma hediye ediyorum.
 
Evde kuru üzüm pekmezi yapımı oldukça keyifli ve sağlıklı bir süreçtir. İlk adımda, üzümleriniz ezildikten sonra soğuk havada donarak kalıplara alınır. Daha sonra bu üzümler ince ince kıyılarak ıslanma süreci için tağar denilen kaplarda 8 saat bekletilir ve ardından şerbeti alınır. Şerbeti alınan üzümler kazanlara konularak işleme devam edilir.

Ev yapımı üzüm pekmezi için ise öncelikle üzümlerinizi yıkayıp ayıklamanız gerekmektedir. Daha sonra tencerenizin altını yakıp üzümleri kaynatın ve süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Ardından tekrar ocakta kaynatmaya başlayın, altını kısıp yavaşça karbonat ekleyerek pekmezi pişirin.

Siyah üzümün değerlendirilmesi için ise üzüm suyu yapımı oldukça basittir. Üzümleri yıkayıp tencereye alın, yumuşayana kadar pişirin ve suyunu sıkarak elde edin. Elde ettiğiniz suyu kavanoza koyup sıkıca kapatın.

Pekmez yapımında üzümlerin yıkanıp yıkanmaması konusunda, üzümlerin yıkanarak temizlenmesi ve hazırlanması önemlidir. Ayıklanan üzümler özenle yıkanmalı ve ezilmeye hazır hale getirilmelidir. Ezmek için ayaklarla basma işlemi yapılırken hijyenik koşullara dikkat edilmelidir.

Genelde 5-6 kg taze üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir. Bu miktar üzüme ve pekmezin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. 400 kilo üzümden ise yaklaşık 40-50 kg pekmez elde edilebilir.

Pekmezinizi hazırlarken pekmez toprağı eklemeniz gerekli değildir. Alternatif olarak karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Bazı yörelerde ise pekmez tozu yerine karbonat veya kabartma tozu tercih edilmektedir.

Üzüm pekmezi yapımında kaynatma süresi de önemlidir. Yaklaşık 1 saat ile 1,5 saat arasında üzüm pekmezinin tam kıvama gelmesi için kaynatılması gerekmektedir. Bu süre, pekmezin istenilen kıvam ve tat yoğunluğuna ulaşması için önemlidir.
 
Geri
Üst