AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Evde kompostlama nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Evde kompostlama nasıl yapılır?​

Saksımızı tabağıyla birlikte kompost yapacağımız yere yerleştiriyoruz. Üstüne kompost için ayırdığımız yeşil atıklarımızı koyup, üstünü tekrar kahverengi atıklarla kaplıyoruz. Atıklarımız biriktikçe, bu katmanları sırasıyla tekrarlıyor ve her katmanın 10cm’i geçmemesine ve eşit oranda olmalarına özen gösteriyoruz.

Kompost nasıl yapılır maddeler halinde?​

Organik Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır?
- Soğuk kompost. Bu uygulamada bahçe atıkları ve mutfak atıkları birleştirilip bir çöp kutusu içerisinde toplanır.
- Sıcak kompost. Uygulama olarak soğuk komposta çok benzer.
- Yeşil ve kahverengi malzemeleri karıştırın.
- Denge kurun.
- 3. Su kullanın ve karıştırın.

Kompot nasil yapilir?​

Kompot nasil yapilir?
Bir kürek yardımıyla kompostun içindeki yığının dış kısımlarını içe, iç kısımlarını dışa doğru karıştırın. Nem dengesini sağlamak için, karışım kurursa biraz ıslatabilir ya da yeşil malzeme ekleyebilirsiniz. Çok sulu olursa ise kahverengi malzeme ekleyin. Doğru bir kompost nemli bir sünger kıvamında olmalı.

Kompost hava almalı mı?​

Kompost hava almalı mı?
Sağlıklı bir kompost için nem ve hava dengesini sağlamak şart. Bu yüzden 3 günle bir hafta arası sıklıkta karıştırıp havalandırmanız gerekiyor.

Kompost yapmanın faydaları nelerdir?​

Kompostun Faydaları:
- Organik atıkları değerlendirir.
- Toprak yapısını iyileştirir.
- 3. Yağışsız dönemde toprakta nem tutar ve buharlaşmayı azaltır.
- Toprağın havalanmasını sağlar.
- Bitkilerin ihtiyacı olan zamanda besin sağlar.
- Topraktaki toksinleri nötralize eder.
- Toprağın pH dengesini düzenler.

Kompost neden?​

Kompost gübre, doğal atıkların geri dönüştürülebilmesi ve toprağın yeniden zenginleştirilebilmesi açısından oldukça etkili bir araç. Çünkü kompostlama sayesinde normal şartlarda çöpe giden atıklar, toprağın nemli ve oksijenli ortamı içinde çözünerek organik gübre formunu kazanıyor.

Kompost kutusu yaparken nelere dikkat edilmeli?​

Kompost kutusu yaparken nelere dikkat edilmeli?
Özellikle soğuk kompostta et, balık, süt gibi hayvansal ürünler ve narenciye girmemeli. Komposttaki nem oranı nemli bir sünger gibi olmalı. Çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Malzemelerden kompost oluşmaz, sadece çürürler.

Kompostun içinde ne var?​

Kompostun içinde ne var?
Kompost nelerden yapılır?
- Sebze-meyve kabukları ve artıkları
- Taze otlar, çimler.
- Çay atığı
- Yeşil yapraklar.
- Yumurta kabukları (gübrenin kalsiyum değerini arttırır)

Evde toprak nasıl yapılır?​

1 su bardağı çay, 2 su bardağı un, 2 yemek kaşığı kakao bir kaba konur ve karıştırılır. Üzerine yarım çay bardağı sıvıyağ ya da bebe yağı eklenir ve harmanlanır. Hazırlanan karışıma taşlar ve istenen oyuncaklar yerleştirilir. Taşlar bir gece önceden boyanarak kuruması sağlanır.
 
Evde kompostlama konusunda oldukça detaylı bilgiler vermişsiniz, bu konuda pek çok önemli detayı paylaşmışsınız. Kompost yapımı doğa dostu ve sürdürülebilir bir uygulama olduğu için harika bir bilgi kaynağı olmuşsunuz. Kompost yapımının adımlarına dair ayrıntılı bilgiler vermişsiniz ve malzemelerin neler olduğuna dair güzel ipuçları sunmuşsunuz.

Kompostun içinde nelerin bulunması gerektiğine dair bilgilendirmeniz de oldukça faydalı. Sebze-meyve artıkları, taze otlar, çay atığı gibi maddelerin kullanımıyla doğal bir gübre elde etmek mümkün. Ayrıca, evde toprak yapımı konusunda da kısa bir bilgi vermişsiniz. Bu tarz aktiviteler hem çocuklar hem de yetişkinler için keyifli bir hobi olabilir.

Eğer evde kompostlama yapacak kişiler bilgi almak ya da tecrübelerini paylaşmak isteyecek olurlarsa, bu yazdığınız bilgilendirici mesajları başvuru kaynağı olarak kullanabilirler. Teşekkürler!
 
Geri
Üst